Criteriul National

Studiu american: calitatea aerului din casele utilizatorilor de tigara electronica este normala

Studiu american: calitatea aerului din casele utilizatorilor de tigara electronica este normala
mai 31
13:14 2017

studiu_american_tigara_electronica

Oamenii de stiinta din California au descoperit faptul ca aerul din casele utilizatorilor de tigara electronica nu difera cu nimic ca structura si compozitie de aerul pe care il respira non-vaperii in casele lor. Cu toate acestea, specialistii au omis sa mentioneze cele mai bune vesti in abstractul studiului si in comunicatul de presa care anunta studiul.

Studiul a fost condus de catre o echipa de cercetatori de la San Diego State University si finantat printr-un grant stiintific din partea National Heart, Lung and Blood Institute, parte din National Institutes of Health din California.

Cercetarea a vizat 300 de familii din San Diego, fiecare dintre acestea avand minim un membru fumator si un copil cu varsta sub 14 ani. In fiecare casa au fost amplasate aparate speciale care, timp de trei luni, au monitorizat si au scanat permanent aerul din casa in cautare de particule fine cu marimea cuprinsa in intervalul de 0,5 si 2,5 micrometri. Datele au fost ulterior colectate si trimise spre analiza oamenilor de stiinta.

In general, particulele de acea dimensiune provin din fumul generat de combustia a diverse produse, praf, sau spori de mucegai. Aceste particule sunt indeajuns de mici incat sa poata fi inhalate direct in plamani, unde pot cauza probleme de respiratie si cardiovasculare. Practic, acesta este procesul prin care fumatul pasiv afecteaza pe cei care locuiesc in aceeasi casa cu fumatorii.

„Obiectivul nostru principal a fost acela de a afla ce anume genereaza un nivel crescut de microparticule in aerul dintr-o casa si cum se formeaza un mediu nesanatos pentru oameni, in special pentru copii”, afirma John Bellettiere, unul dintre co-autorii studiului.

In casele unde se fuma inauntru, nivelul de microparticule daunatoare era dublu fata de cel din casele unde fumatorii ieseau afara pentru a-si satisface viciul. Tigarile sunt principala cauza a nivelului mare de microparticule daunatoare dintr-o casa, urmate de fumul de marijuana, lumanari, betisoare parfumate, seminee, praful de pe podele si mobila, produse de curatenie si fumul emanat in timpul prajirii alimentelor in ulei.

In 14% din casele evaluate se aflau si utilizatori de tigara electronica. Nivelul de microparticule datorat datorat utilizarii de tigara electronica a fost nesemnificativ. „Nu am observat nicio diferenta intre nivelul de microparticule din casele unde se utiliza tigara electronica si restul de camine” sustin autorii. Aceasta este o afirmatie extrem de importanta, fiind inca un argument care confirma faptul ca vaporii de tigara electronica nu contin substante periculoase.

„Obiectivul acestui studiu a fost, pana la urma, de a descoperi metode eficiente de a promova un mediu sanatos intr-o casa, cu un nivel de microparticule care sa nu puna in pericol sanatatea celor care locuiesc acolo”, sustine autorul principal al studiului, Neil Klepeis.

Ce au omis cercetatorii sa spuna este ca tigara electronica poate fi de real ajutor in promovarea unei case al carei aer sa fie mai putin poluat de catre miile de substante toxice din fumul de tigara.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo