Criteriul National

Studiu: Tigarile electronice creeaza mult mai putina dependenta decat tigarile clasice

Studiu: Tigarile electronice creeaza mult mai putina dependenta decat tigarile clasice
august 09
17:01 2017

Vaperii sunt mult mai putin dependenti de tigarile electronice pe care le folosesc decat fumatorii de tigarile clasice, arata o cercetare realizata de Penn State College of Medicine. Desi numeroase studii au demonstrat deja ca tigarile electronice sunt mult mai putin daunatoare decat cele clasice, dezinformarile si publicitatea negativa cu privire la aceste dispozitive au continuat. Acum, insa, in revista Preventive Medicine au fost publicate rezultatele unei noi cercetari, „Evaluarea populatiei cu privire la tutun si sanatate” (Population Assessment of Tobacco and Health, sau PATH, dupa abrevierea in engleza).

Studiul, finantat de Institutul national de Sanatate si Centrul pentru produse din tutun din SUA, a comparat 3.586 de fumatori si vaperi, dintre care 5% erau utilizatori de tigara electronica, in timp ce restul preferau fumatul clasic. Dintre vaperi, 93% erau fosti fumatori, in timp ce 7% fumasera doar ocazional. Concluzia: tigarile electronice creeaza dependenta, insa la un nivel mult mai mic decat tigarile clasice.

In urma studiului, cercetatorii au tras urmatoarele concluzii:

– dupa ce se trezesc dimineata, vaperii incep sa foloseasca tigara electronica mult mai tarziu decat isi aprind prima tigara fumatorii clasici
– vaperii nu simt pofta de a vapa atat de des cum simt fumatorii nevoia de a-si aprinde o tigara
– utilizatorii de tigara electronica se abtin mai usor de la vapat in zone in care acest lucru este interzis (de exemplu, in mijloacele de transport in comun sau in locurile de joaca pentru copii)
– este mult mai putin probabil ca utilizatorii de tigara electronica sa se autodeclare dependenti, in comparatie cu fumatorii de tigari clasice.

Toti vaperii inclusi in studiu au fost alesi din randul „dependentilor”, cercetatorii etichetandu-i astfel din cauza faptului ca vapau des. Cu toate acestea, coordonatorul cercetarii PATH, Guodong Liu, a declarat ca vaperii nu sunt nici pe departe la fel de dependenti precum fumatorii clasici. „Fara indoiala, tigarile electronice creeaza dependenta, dar nu la acelasi nivel ca tigarile cu tutun”, a explicat Liu. Astfel, studiul PATH confirma mesajul pe care multi experti in sanatate publica au tot incercat sa il transmita: tigarile electronice ar trebui promovate ca o metoda eficienta de a renunta la fumat si nu ar trebui plasate la acelasi nivel cu tigarileclasice.

Studiul PATH va continua, participantii urmand sa furnizeze mostre de sange si urina, pentru ca autorii cercetarii sa se asigure ca nivelurile de nicotina prezente in organismul acestora corespund declaratiilor lor. In plus, cercetatorii vor analiza si vaperii care continua sa fumeze tigari clasice in paralel, pentru a fi siguri ca intreprind o cercetare completa. „Suspectam ca majoritatea utilizatorilor de tigara electronica fie vapeaza ocazional, fie combina vapatul cu fumatul clasic. Vrem sa aflam daca utilizarea tigarii electronice in paralel cu fumatul este asociata cu un nivel de dependenta diferit de cel al celor care sunt exclusiv vaperi sau fumatori. „, a explicat Liu.

Daca studiul PATH va ajunge la concluziile urmarite, atunci este posibil ca legile inexplicabil de dure din SUA legate de tigarile electronice sa fie abrogate. „Acesta este unul dintre primele studii care analizeaza efectele tigarii electronice pe termen lung, spre deosebire de celelalte cercetari de pana acum”, a mai explicat Liu.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo