Criteriul National

Studiul relației NATO-Rusia pentru săptămâna 10-17 iunie 2016

Studiul relației NATO-Rusia pentru săptămâna 10-17 iunie 2016
iunie 16
22:02 2016

       

         Mesaj comun pentru summitul NATO:  România şi Bulgaria împreună!

1

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost unul concis și pragmatic în care a precizat că nu dorește să ne întoarcem la Războiul Rece, dar trebuie să ne putem apăra. Atât România şi Bulgaria transmit acest mesaj, chiar înaintea summitului NATO de la Varşovia, prin vocile celor doi lideri regionali. Securitatea în zona Mării Negre şi pe flancul estic al NATO a fost tema principala a conversațiilor dintre preşedintele Romaniei şi omologul său bulgar.

Presedintele Bulgariei  domnul Rosen Plevneliev a punctat scurt și cuprinzător faptul că„Este interesul nostru strategic. Conflictele sunt la frontiera noastră. Ele nu au fost create de NATO. Nu NATO a anexat ilegal Crimeea. Nu NATO a iniţiat atacuri cibernetice şi acţiuni de propagandă în Europa”.

În acest consens geopolitic, Bulgaria a anunțat că va participa cu 400 de militarI bine instruiți în cadrul operațiunilor speciale ale NATO, aducând astfel aportul său la brigada multinaţională pe care România s-a oferit să o organizeze, cu scop descurajant, pe fondul conflictului din Crimeea și estul Ucrainei.

Dragi cititori ,(prieteni și neprieteni ai ziarului CRITERIUL NATIONAL vrem să vă informăm corect cu intenția de a vă ajuta să vă formați o opinie clară și pertinentă despre situația internă și externă a României, despre trecutul, prezentul și viitorul nostru, în context euro-atlantic.

Mulțumim încă odată pentru că interesul dumneavoastră este continuu și că deabia așteptați să revenim cu mult așteptatul nostru studiu geopolitic, apărut din relația NATO cu Rusia. Micul nostru ziar a reușit performanța de a fi foarte citit “on line”, iar articolul de săptămâna trecuta a înregistrat peste 30.000 de vizualizari în numai două zile, fapt ce denotă ca punctul nostru de vedere este unul demn de luat în seamă.

Pentru simplul fapt că am preferat să incepem acest articol cu decizia comună a Romîniei și Bulgariei de a face front comun, luna viitoare la Summit-ul NATO ce va avea loc la Varșovia, vom încerca să dezvăluim și să comentăm fapte și știri de senzație apărute și în sudul României.

Trăim cu siguranță momente istorice, pentru ca viitorul nostru comun își are bazele chiar acum, aici, în momemntul preyent. Este un lucru chiar firesc ca ceea ce scriem noi azi, maine va fi déjà istorie!…Intotdeauna a fost asa, insa acum este ceva cu totul diferit, pentru ca istoria viitorului va fi influentat in mod direct de catre voi toti.

Este momentul in care trebuie sa trecem peste barierele nationaliste si dezbinatoare si sa devenim mai uniti si mai puternici, iar asta pentru ca totul nu se obține ușor și de la sine, ci cu efort unit si combinat. Mulți concetățeni, fac propagandă anti NATO, având credința că ceea ce spun ei despre credința într-un Dumnezeu ortodox comun, ar fi Soluția ideala pentru națiunea noastră.

Sunt multe voci în acest sens, pe care le-am descoperit atât în România cât și în Bulgaria sau Grecia, însă căutând sursa lor ideologică, vă spunem cu mâna pe inimă că drumul informațional ducea direct la Marea Biserică Ortodoxă de la Moscova și implicit la Kremlin. Nu vom pierde timpul cu publicarea numelor lor în această onorabilă publicație, pentru că ziarul CRITERIUL NAȚIONAL nu este NOTA INFORMATIVĂ către SRI. Ei știu déjà să citească și își fac datoria într-un stil onorabil.

plevneliev-iohannis-octav-ganea

Așa că vă sfatuim să nu vă lăsați păcăliți de către cei care pretind că sunt aleșii Dumnezeului ortodox și vă vor speria cu un iminent război militar cu Rusia și că dacă ne vom uni în numele ORTODOXIEI vom scăpa de răzbunarea rusească. Rușii nu ne-au iubit niciodată și au arătat asta în orice moment istoric al națiunii noastre.

Rusia lui Putin caută să își reface granițele fostului și defunctului URSS, care nu poate coexista decât dacă va fi din nou pe post de NUCLEU, iar statele din Europa de Est, pe post de electroni care gravitează în jurul său. Altfel spus, noi să fim sateliți Moscovei, asemeni perioadei comuniste.

Vrem să vă amintim faptul că dacă vreți să aveți un viitor frumos, trebuie să-l proiectați singur, să credeți în el și să îl planificați detaliat pe etape clare bazate pe tehnica pașilor mărunți, asa cum spun și americanii, “step by step”. Trebuie sa știți că și noi, la fel ca și voi, ne-am dorit dintotdeauna, să trăim într-o ROMÂNIE prosperă cu principii democratice asemeni celor din Statele Unite ale Americii.

Însă pentru a trăi bine, trebuie să avem o economie puternică, spre exemplu ca cea a Germaniei, Franței,a Marii Britanii, SUA. Aceste țări mai au ceva în comun !Știti ce?.. Au o armată militară puternică și modernă, cu mulți militari profesioniști, dar și în termen limitat.

4

Noi suntem altfel de jurnaliști, ne deosebim de toți ceilalți!Știm că déjà ați observat acest aspect, iar vizualizările în creștere sunt mărturia noastraă incontestabilă. Tocmai de aceea vrem și de aceasăa dată să nu vă dezamăgim și să vă arătăm cum vedem noi momentul prezent, astfel încât să vă ajutăm să construiți cu puterea minții voastre, viitorul mai bun al nostru, al tuturor. Iar asta, tocmai pentru că voi sunteți PUTEREA și în voi stă SECRETUL viitorului nostru prosper și puternic. Dacă vreți cu adevărat, să știți că PUTEțI! În aceste timpuri destul de tulburi și probabil pentru unii chiar de neînțeles, vrem să facem lumină în mințile voastre, tocmai pentru a reuși să nu fiți păcăliți de mașinăria diabolică de la răsărit, care a încercat să vă distragă atenția de la realitate prin diverse tehnici de manipulare meschine și contrare interesului vostru propriu.

În acest sens, vă relatam ce am descoperit în presa online despre scenariul pe care Rusia îl face și îl propune populațiilor de oameni din partea de Est a Uniunii Europene, cu preponderență României și Bulgariei. Iată că mașinăria de propagandă a Rusiei devine din ce în ce mai parșivă si mai rafinată, însă își destăinuie planurile sale ascunse printr-un scenariu demn de Hollywood, numai că este “made in Mosfilm”. Au inventat chiar anumite proorocii ale unor așa ziși sfinți, însă vă vom arăta ce spun acele proorocii false:

“În multe proorocii ale unor “sfinți” se spune că Rusia va asimila toate țările ortodoxe din Balcani , se va forma o putere împotriva Occidentului iar populația ortodoxă va fi apărată de Rusia prin unirea cu toti ortodocșii.” Tot ei mai spun că “Razboiul se va declanșa, însă pierderile vor fi egale și că în cayul în care  Bulgaria „sparge gheața ” atunci vor prinde curaj și celelalte state să iasă din NATO și UE . Până în prezent avem două state ortodoxe care stau împotriva SUA-NATO și UE , Grecia și Bulgaria” 

Ei bine, după cum vedeți și dumneavoastră, “DracII cel RoșII” de la răsărit se cred “Sfinți” și prezintă o situație clară a unui viitor război, în care cei adormiți din est se vor trezi și vor realiza în cele din urmă o comunitate ortodoxă sfântă, condusă de la Moscova.

Măi “tovarăși”, acest lucru nu este nou, însă nu a funcționat nici măcar iî comunism când “VOI” erați “tătici” în Europa de est. Noi credem că aveți propagandiști buni și rafinați, însă vrajeala lor de doi bani nu ține, mai ales acum când europenii din Estul Europei s-au trezit și vor fi aliați și uniți în UE și în NATO, iar asta tocmai din cauza voastră! VOI AȚI PIERDUT RĂZBOIUL RECE!Nu noi!…

Noi am ales calea cea dreaptă și suntem în refacere economică și trăim într-o societate liberă și democratică!Avem încă probleme cu corupția, știm asta, însă mai știm că cei corupți sunt foștii voștrii agenți ai KGB-ului, care au înfrânat dezvoltarea economică a societății noastre. Ei sunt cei care ne-au vândut fabricile și uzinele cumpărate pe datoriile achitate în vremda lui Ceaușescu, iar voi rușilor sunteți cei care ați furat tehnologia de vârf a acelor timpuri de după anii 90’ și până mai ieri, iar pentru a vă masca furtul, ați declarat falimentul și ați început să le tăiați și să le vindeți la fiare vechi.

c

Mai știm că agenții voștrii au fost cei care și-au făcut firma de tăiat și vândut fier vechi, iar astfel toată lumea pe care voi ați condus-o la noi în țară (și în întreaga Europă de Est), suferă încă de pe urma jafului făcut de voi. Propaganda rusească și-a instruit agenții KGB infiltrați în politica națională sub forma de partide politice democratice și naționaliste.

În acest sens remarcăm următorii lideri și partide politice: Ion Iiescu – șeful PSD (șeful KGB a celulei țigănești din România), apoi Lazlo Tokes- Șeful UDMR  (șeful KGB a celulei maghiare din România – prin filiala Budapesta), vedeți dosarele (de la CNSAS) de urmărire informativă a Unității de Securitate, specializată în operațiuni anti-KGB din România.

În acest sens am dori să vă amintim că cei doi au fost implicați ca “mari actori” în mod direct în așa zisa “revoluție din 1989”, eveniment organizat de către KGB și AVO (Serviciul de spionaj Unguresc) și care s-a încheiat cu peste 1200 de morti și alte mii de răniți.

Vedeți?!… Că dacă sunteti bine informați, cunoasteți adevărata istorie, iar “DracII cel RoșII” de la răsărit, nu vă mai pot păcăli cu frăția ortodoxă!… Știm că mulți popi, în loc să își vadă de sufletul enoriașilor pentru a-i călăuzi către Împărăția Cerului s-au apucat de politică și chiar de spionaj, având credința că dacă sunt în legătură cu alți preoti ortodocși din Moscova, mesajul este de natură divină în mod cert.. AIUREA!…Haideți să fim serioși, prea sfințiile voastre!…Vedeți-vă de treaba pe care va încredințat-o Dumnezeu prin Fiul său Iisus Hristos și nu mai duceți oamenii în eroare!…

Continuând pe tema geostrategică, ce reiese din sinteza informativă a presei internaționale și in mod special celei de la Kremlin, putem înțelege strategia rușilor în acel viitor posibil război! Din punctul nostru de vedere, ei își doresc acest război pentru că numai așa își vor putea lua cu forța zonele de influență strategică, atât din punct de vedere politic cât și energetic. Cu toate acestea suntem convinși că Rusia nu va ataca, atât timp cât nu vor fi siguri de victorie și mai mult de o victorie cu pierderi egale și cât mai puține.

Acest lucru este luat în calcul de către strategii rusi, însă știu sigur că nu vor putea avea șanse de izbândă, decât dacă vor reuși să spargă blocul NATO și UE. Încercări au fost multe și vor mai fi în acest sens, dar trebuie să știm că ei nu vor putea face nimic decât dacă noi nu vom fi uniți în “CUGET și în SIMȚIRE”. Toți pentru unul și unul pentru toți!

2

Dacă vom arata UNIUNE și FORȚA UNIUNII ce o formăm, ei nu vor avea succes. Acesta este motivul propagandei lor, care se bazează pe dictonul “DIVIDE ET IMPERA” !…

După modul de încercare de a destabiliza politic Uniunea Europeană, tot așa va începe și atacul militar, adică vor să încercuiască România și Bulgaria dinspre sud, prin Grecia și apoi dinspde EST prin Ungaria. Iar asta pentru că miza cea mare este energia obținută din exploatarea Mării Negre și vor accesul la platoul continental care se află de-a lungul coastei Ucrainei, României și Bulgariei.

Dacă noi vom juca un rol strategic puternic prin alianța din care facem parte, îi vom obliga ca la șah, să părăsească Ucraina,iar noi vom deveni pivot economic central pentru piața europeană. Este șansa noastră de a trece la un nivel superior de dezvoltare economică și pe care ne-a dat-o Dumnezeu în această zonă geografică. Este a noastra și trebuie s-o apărăm chiar și cu prețul vieții. Totul sau nimic!…Stăpâni pe propria soarta sau sclavii rușilor pe viata!.. Stiu ce țti ales deoarece și noi am ales la fel !

În cele ce urmează am să vă arătăm drumul nostru al tuturor românilor către un viitor prosper și puternic, stăpâni pe destinul nostru. Pentru aceasta am să vă spicuiesc din discursul unui oficial american pe care l-a susținut în urmă cu ceva timp în SUA.

El face referire la Ucraina în prima parte a discursului său, deoarece aceasta este cea mai mare țară din Europa de Est cu o populație de aproximativ 45 de milioane de oameni și căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către Marile Puteri în urma Pactului de la Minsk și “care a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse”.

Această țară a fost invadată în mod repetat, cetățenii săi au fost uciși, teritoriul său a fost ocupat. Peste 3.000 de persoane au fost ucise. Frontierele au fost redesenate. Un avion civil a fost doborât. Iar Occidentul a intrat într-un concurs prelungit de geopolitică cu Rusia. Europa de Est a devenit, încă o dată, în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională”.

Să nu uităm dacă déjà știm, că România împarte o frontieră de peste 600 de kilometri cu Ucraina și că pentru cetățenii români, dar și pentru România ca Stat, acest lucru înseamnă un pericol iminent la siguranța națională, deoarece România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani”.

“Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric. Timp de 25 de ani, pentru prima dată în istoria modernă, România nu s-a confruntat cu o amenințare militară venită din partea unei puteri din afară. Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ.”

a

“Nici o națiune nu merită această oportunitate mai mult decât România”, mai spune Domnul  A. Wess Mitchell is President and Co-Founder of the Center for European Policy Analysis (CEPA), a U.S. foreign policy institute dedicated to the study of Central Europe.

Într-o măsură chiar mai mare decât Polonia, România a reușit să uite de dictatele strategice și diplomatice. A muncit din greu pentru a intra în NATO. A adus contribuții operațiunilor conduse de SUA în Afganistan.

Putin este deja în război cu Occidentul și câștigă. Nu a întâmpinat nimic în răspunsul națiunilor occidentale care să-l descurajeze să folosească aceleași tehnici pentru a teroriza, a destabiliza și a rearanja alte state de-a lungul frontierei de est a Europei. SUA sunt un aliat prin tratat al României, este și va rămâne ferm angajat în apărarea sa.

Trăim într-o perioadă de transformări globale extraordinare, iar sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa. Războiul din Ucraina arată că Rusia este dispusă să joace acest rol, folosind nu doar tactici de subversiune, luare de mită și intimidare, ci și prin utilizarea forței militare împotriva vecinilor săi.

Rezultatul de moment al propagandei rusești constă în faptul că populismul și naționalismul au atins cote de neimaginat și sunt încă în creștere în sud-estul Europei. În acest context geopolitic noi suntem de acord cu oficialul american și credem că este posibil ca România să se confrunte cu  cinci riscuri emergente:

  • În anii următori avansarea continuă a Rusiei în sudul Ucrainei pune o presiune directă asupra României astfel încât trebuie să ne așteptam la “frecvente încălcări ale spațiului său aerian din partea forțelor ruse, la hărțuire maritimă a navelor și platformelor din Zona Economică Exclusivă a României și la o mai mare agitație în Republica Moldova și Transnistria.”
  • Riscul de a remilitariza Marea Neagră, ce constă în faptul că: “Anexarea Crimeii pune Rusia în poziția de a perturba dezvoltarea energetică maritimă și economică a României. Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene. Până și o atacare fără succes a hotărârii din 2009 a Curții Internaționale de Justiție ar putea schimba climatul de risc pentru dezvoltarea sectorului energetic în spațiul Mării Negre și să împiedice planurile României pentru independența energetică până în 2020”.
  • Riscul de incertitudine economică regională: “Investitorii nu agreează războaiele. Comunitatea Europeană a prosperat din punct de vedere economic, deoarece două decenii de stabilitate au făcut din aceasta un loc sigur în rândul piețelor globale emergente. Dacă se pierde această stabilitate, veți pierde mai mult din baza necesară creșterii în viitor decât vă dați seama. Este exact ceea ce un raport recent al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) a avertizat că se va întâmpla în CE în cazul în care criza din Ucraina se va întinde pe durata unui al doilea an.”
  • Riscul divizării nationale pe criterii entice: “Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.”

                Riscul de pentrarea la vârf a clasei politice și/sau prin corupție:

Rusia va încerca să penetreze cu eficiență toate structurile statului român și va continua să fie și mai perfidă. În acest sens am prezentat ultima găselniță de a se folosi de anumiți indivizi din componența Bisericii Ortodoxe Române.

“Liderii români au sustras resurse de stat și au pierdut încrederea poporului. Investitorii din Vest pot dispărea în cazul în care lupta împotriva clasei politice corupte, nu va continua la fel de eficient”. Lupta anticorupției prezintă operațiunea clară de de-KGB-izare a României. “Puteri revizioniste ce servesc intereselor Rusiei sunt gata să umple vidul de putere, în cazul in care românii ar renunța la democrație. Capturarea statului ar putea fi rapidă, atât din exterior, cât și din interior.”

Nu înainte de a incheia acest studiu geopolitic dorim să vă arătam și calea pe care trebuie să mergem pentru a reuși să devenim o țară puternică din punct de vedere economic și care să furnizeze securitate regională în această parte a lumii.

3

“România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic. Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.”

“Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern.  Armata română este foarte respectată în România și în Statele Unite ale Americii.”

“România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune.”

“Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci ca stat.”

“România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel. Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.”

“Strategia României pentru a face acest lucru ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial de avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.”

“Oportunitatea imediată de autoritate este în energie. Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună.Aceasta este o veste bună pentru UE.”

 5

“Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional. Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crear esponsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia și China.”

“Vladimir Putin și Viktor Orban au invocat diferite versiuni ale aceleeași teze: ordinea democratică pe care am construit-o în Europa Centrală după 1989 a fost temporară – că aceasta poate fi contestată și chiar înlocuită dacă suntem dispuși să încălcăm regulile, fie că se utilizează bani murdari, tancuri sau urne de vot.”

“Succesul României este contra-dovada esențială a acestei teze. România este o dovadă că idealurile și instituțiile occidentale „funcționează” într-un moment din istorie în care avem nevoie cu disperare de exemple de succes ale Occidentului la nivel mondial.

România este pregătită pentru acest moment. Dispuneți de instituții mai stabile, de resurse financiare mai mari și de aliați mai buni decât dispunea statul român în perioada interbelică.

România este într-un moment în care trebuie să conduceți în regiunea dvs. în guvernare, securitate și energie – în ciuda faptului că totul în jurul vostru se mișcă în direcția opusă.”

În dezbaterea publică românească, Rusia ocupă o poziție privilegiată. Lăsând la o parte analizele politice și strategice profesioniste (infime ca număr), prin aceste materiale numeroase demascăm propaganda rusească, care a eeușit să se infiltreze în cele mai ascunse cotloane ale vieții publice din România.

De aceea, vă avertizăm periodic că propaganda rusească nu are odihnă, iar printre noi se găsesc camuflați prietenii lui Putin și, în general, suntem preveniți că nimic nu e ce pare a fi. Fără doar și poate, în toate acestea o explicație simplă. Este firesc ca tensiunea politică din regiune să pretindă și adoptarea unei vigilențe sporite. Responsabilii politici și militari americani care au vizitat România în ultimii ani au atras invariabil atenția asupra propagandei rusești și asupra războiului cibernetic.

front

Acestea fiind spuse, considerăm că am reusit și de această dată sa demontăm cu succes activitatea rusească de propagandă și acțiunile subversive din mass-media, din această săptămână cuprinsa intre 1o iunie și 17 iunie 2016.

Ne luăm rămas bun şi vă promitem ca vom reveni şi cu alte amănunte incendiare în ediţiile viitoare ale acestei platorme de new-media, pe care-l citiţi din ce în ce mai mulţi şi care este cu siguranţă pe masa tuturor preşedintilor de stat care se respectă.

 

În încheiere vă dorim o lectură plăcută și să nu uitați că noi vom fi mereu alături de cititorii noștrii și promitem că vom face tot ce este posibil pentru a fi bine informați țn orice moment. Vă dorim o săptămână plăcută în continuare Așa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa foto : www.google.com

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu