Criteriul National

SUA a renunțat la acuzațiile de trafic de droguri împotriva fostului ministru mexican al apărării / Speculații privind o decizie politică – International

SUA a renunțat la acuzațiile de trafic de droguri împotriva fostului ministru mexican al apărării / Speculații privind o decizie politică – International
noiembrie 18
18:13 2020
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a renunțat la acuzațiile de trafic de droguri și spălare de bani formulate împotriva fostului ministru al apărării mexican, Salvador Cienfuegos, a anunțat marți procurorul general american, William Barr, potrivit ABC News.

Barr a declarat că departamentul pe care îl conduce va renunța la acuzații pentru ca Salvador Cienfuegos „să poată fi anchetat și, dacă este cazul, pus sub acuzare de autoritățile mexicane”.

Fostul ministru al apărării mexican a fost reținut în 15 octombrie pe aeroportul din Los Angeles după ce un mandat a fost emis pe numele său de către Departamentul de Combatere a Drogurilor al Statelor Unite (DEA).

Cienfuegos, în vârstă de 72 de ani, este un general cu patru stele și a fost ministru al apărării în timpul mandatului fostului președinte Pena Nieto, având un rol cheie în războiul purtat de Mexic împotriva traficului de narcotice și cartelurilor de droguri din această țară.

Procurorul responsabil de caz, Seth DuCharme, a declarat că renunțarea la acuzații „ar fi în interesul publicului din Statele Unite”.

„Statele Unite au determinat că raționamente importante și sensibile ce țin de politica externă cântăresc mai greu decât interesul guvernului de a urmări judecarea acuzatului”, a notat DuCharme, precizând însă „că dovezile din acest caz sunt puternice”.

Luna trecută procurorii americani argumentau în documentele depuse la instanță că fostul ministru prezintă un risc ridicat de fugă.

„Va încerca probabil să se folosească de conexiunile cu puternicul cartel H-2 din Mexic precum și de cele cu foști înalți oficiali guvernamentali corupți pentru a-l ajuta să fugă de legea din SUA și găsi adăpost în Mexic”, notau aceștia.

În cazul în care ar fi fost găsit vinovat de acuzațiile aduse, Cienfuegos ar fi putut petrece următorii 10 ani într-o închisoare federală americană.

Mike Vigil, fostul șef de operații al Departamentului de combatere a drogurilor din SUA a afirmat că decizia „nu este nimic altceva decât un cadou, un uriaș cadou” din partea președintelui Donald Trump pentru președintele mexican Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador a rămas unul din puținii șefi de stat care nu l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale, susținând că nu poate recunoaște „un guvern care nu este constituit legal și legitim” și că va aștepta până când sunt finalizate procesele intentate de echipa lui Donald Trump.

Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard a respins însă speculațiile că decizia Departamentului de justiție american ar avea vreo legătură cu alegerile prezidențiale din SUA, spunând este vorba de „două procese diferite”.

Acesta a declarat de asemenea că fostul ministru nu va fi arestat în mod neapărat în Mexic.

„În Mexic va fi primit de procurorul general. În ce statut va veni? De cetățean mexican care nu este pus sub acuzare în Statele Unite în acest moment”.

Procuror general american a afirmat într-un comunicat comun cu omologul său mexican că decizia de a renunța la acuzațiile față de Cienfuegos a fost luată în semn de recunoaștere „a puternicului parteneriat dintre SUA și Mexic în privința aplicării legii și a intereselor de a demonstra frontul nostru comun împotriva criminalității”.

William Barr a notat de asemenea că toate dovezile strânse în acest caz au fost transmise autorităților competente mexicane.

REFERINȚĂ:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul