Criteriul National

SUA ar putea cataloga abuzurile împotriva uigurilor din Xinjiang drept genocid – International

SUA ar putea cataloga abuzurile împotriva uigurilor din Xinjiang drept genocid – International
octombrie 28
15:49 2020
Senatorii americani vor să declare că Beijingul comite genocid împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din China, un pas care ar putea crește presiunile asupra regimului comunist în legătură cu abuzurile comise în regiunea Xinjiang, anunță The Guardian.

Campania Chinei „împotriva uigurilor, etnicilor kazahi, kîrgîzilor și a altor membri ai grupurilor musulmane minoritate din regiunea autonomă Xinjiang constituie genocid”, afirmă textul rezoluției.

Rezoluția a fost depusă marți cu susținere din partea senatorilor din ambele partide americane deși este puțin probabil să fie adoptată imediat întrucât Senatul și-a încheiat sesiunea până după alegerile de săptămâna viitoare.

Senatorul John Cornyn, un republican care a redactat rezoluția, a declarat că „aceasta recunoaște aceste crime drept ceea ce sunt și este primul pas pentru a trage China la răspundere pentru acțiunile sale monstruoase”.

Senatorul democrat Jeff Merkley a afirmat că rezoluția va arăta că Statele Unite „nu pot rămâne tăcute”.

„Agresiunea Chinei asupra uigurilor și a altor grupuri minoritare musulmane – escaladarea supravegherii, încarcerările, tortura și taberele de „reeducare” forțată – reprezintă genocid”, a afirmat acesta.

Printre ceilalți semnatari ai rezoluției se numără senatorul Marco Rubio, un aliat apropiat al președintelui Trump în materie de politică externă, și Robert Menendez, cel mai înalt oficial democrat din comisia pentru relații externe a Senatului american.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că peste 1 milion de uiguri sunt internați în lagăre din regiunea Xinjiang, aceștia fiind supuși unui proces de asimilare forțată.

China a negat numărul și afirmă că lagărele sunt „centre vocaționale” care oferă competențe pentru piața muncii cu scopul de a preveni radicalizarea islamistă.

Administrația Trump a condamnat situația din Xinjiang și a plasat sancțiuni asupra oficialilor comuniști din regiune și a companiilor acuzate de folosirea muncii forțate însă nu a catalogat situația ca fiind genocid până în prezent.

Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a declarat luna aceasta că „dacă nu e genocid [în Xinjiang], e ceva apropiat”.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unui interviu acordat marți că acțiunile Chinei „ne amintesc de ce s-a întâmplat în Germania anilor 1930”.

Echipa de campania a lui Joe Biden, candidatul democrat pentru președinția SUA, a afirmat că acțiunile Chinei constituie genocid și a promis un răspuns mai dur.

Mai multe administrații americane succesive au ezitat să folosească termenul genocid în diferite situații din jurul lumii, fiind precaute în legătură cu implicațiile juridice pe care eticheta respectivă le-ar cauza.

Convenția ONU cu privire la genocid, redactată în urma Holocaustului, definește include în definiția termenului și prevenirea nașterilor „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Un studiu realizat de cercetătorul german Adrian Zenz, a descoperit că autoritățile chineze au sterilizat forțat numeroase femei uigure și le-au presat să facă avorturi dacă numărul de sarcini depășea cotele de nașteri.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul