Criteriul National

SUA: Comitetul consultativ recomandă autorizarea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 – Coronavirus

SUA: Comitetul consultativ recomandă autorizarea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 – Coronavirus
decembrie 18
02:51 2020
Un comitet consultativ de experți a votat joi să recomande autorizarea de urgență în Statele Unite a vaccinului Covid-19 de la compania Moderna, deschizând calea pentru administrarea dozelor din acest weekend, potrivit AFP.

După această opinie, fără caracter obligatoriu, misiunea de a da unde verde va reveni Agenției SUA pentru Medicamente (FDA), care ar trebui să intervină foarte repede și ar face din Moderna al doilea vaccin autorizat într-o țară occidentală.

Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă, cu o singură abținere.

Întrebarea pusă a fost: „Pe baza tuturor dovezilor științifice disponibile, beneficiile vaccinului Coverna-19 Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste?”

După recomandarea aceluiași comitet de a autoriza un prim vaccin, cel al Pfizer / BioNTech, FDA i-a dat undă verde a doua zi.

La fel ca cel al Pfizer, vaccinul nu va fi recomandat persoanelor care pot dezvolta reacții alergice. Ambele vaccinuri se bazează pe o nouă tehnologie, ARN mesager, iar reacții alergice au fost observate la două persoane care au primit vaccinul de la Pfizer în Marea Britanie și alte două în SUA.

Moderna, o tânără companie de biotehnologie din Massachusetts, și-a depus cererea de autorizare de urgență în urmă cu doar două săptămâni și jumătate.

Copania a început să lucreze la vaccinul său în ianuarie 2019, în colaborare cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA și a primit sprijin de 2,5 miliarde de dolari în bani publici pentru a face acest lucru.

Guvernul SUA a pre-cumpărat 200 de milioane de doze de vaccin Moderna (100 de milioane de la Pfizer).

Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 nu prezintă ”nicio problemă de siguranță specifică”, potrivit Agenției americane pentru medicamente (FDA). Analiza FDA a confirmat, de asemenea, eficacitatea de 94,1% a vaccinului.

Citește și: Vaccinul Moderna, conceput încă de pe 13 ianuarie, înainte ca autoritățile chineze să recunoască faptul că Sars-Cov-2 se transmite de la om la om

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul