Criteriul National

SUA: Cum a ajuns un polițist al NYPD să fie inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei – International

SUA: Cum a ajuns un polițist al NYPD să fie inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei – International
septembrie 22
13:01 2020
Un poliţist newyorkez de origine tibetană a fost inculpat luni pentru spionaj, în timp ce autorităţile americane îl acuză că ar fi strâns informaţii pentru guvernul chinez despre comunitatea tibetană din New York, relatează CNN și Agerpres.

Ofiţerul de poliţie care aparţine de un comisariat din Queens era îndrumat de membri ai consulatului chinez din New York, potrivit rechizitoriului publicat luni. Prin contactele sale cu comunitatea tibetană, acest bărbat de 33 de ani ar fi adunat, între 2018 şi 2020, informaţii despre activităţile comunităţii tibetane şi a identificat surse potenţiale de informaţii.

De asemenea, potrivit actului de acuzare, bărbatul, care este şi ofiţer în rezervă în armata SUA, ar fi permis membrilor consulatului să fie invitaţi la evenimente organizate de poliţia din New York. Autorităţile chineze i-ar fi plătit câteva zeci de mii de dolari în schimbul serviciilor sale.

Patru capete de acuzare au fost reţinute împotriva ofiţerului de poliţie, în special angajarea în serviciul unei ţări străine pe teritoriul american, declaraţii false şi obstrucţionarea funcţionării unui serviciu public. El a fost adus luni în faţa unui judecător şi plasat în arest, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal din Brooklyn.

În prezent, el este suspendat fără plată, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din New York. Comisarul de poliţie din New York Dermot Shea a declarat că ofiţerul „a încălcat toate jurămintele pe care le-a depus în această ţară. Unul faţă de Statele Unite, altul faţă de armata americană şi al treilea în acest departament de poliţie”. Născut în China, el a obţinut azil politic în Statele Unite, susţinând că a fost torturat de autorităţile chineze din cauza originilor sale tibetane.

Ancheta a arătat totuşi că ambii părinţi erau membri ai Partidului Comunist Chinez.

„Dacă va fi confirmat de un tribunal”, cazul „ar arăta că Partidul Comunist Chinez este angajat în operaţiuni calomnioase pentru a contracara orice opoziţie, nu doar în Tibet (…), ci peste tot în lume”, a reacţionat International Campaign For Tibet, o asociaţie pentru apărarea drepturilor tibetanilor.

După ce a permis Tibetului să funcţioneze autonom între 1912 şi 1950, Beijingul a recuperat controlul asupra teritoriului în 1951.

Liderul spiritual tibetan, dalai lama, trăieşte în exil din 1959.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul