Criteriul National

SUA: La un an după asaltul asupra Capitoliului, Biden se adresează unei Americi profund divizate – International

SUA: La un an după asaltul asupra Capitoliului, Biden se adresează unei Americi profund divizate – International
ianuarie 06
07:48 2022
La un an după asaltul asupra Capitoliului din Washington, preşedintele Statelor Unite Joe Biden se pregăteşte să descrie joi un tablou sumbru: cel al unei democraţii americane ameninţate în continuare, în special de atacurile predecesorului său, Donald Trump, comentează AFP, citată de Agerpres. Democratul de 79 de ani, care a promis în cursul campaniei sale să lupte pentru „sufletul Americii”, va lua cuvântul la orele 14.00 GMT în impunătoarea Sală a Statuilor din clădirea Capitoliului, sediul Congresului SUA, în compania vicepreşedintei Kamala Harris.

În acelaşi cadru solemn, în urmă cu un an, Statele Unite şi lumea întreagă, uluite, i-au văzut defilând pe partizanii lui Donald Trump. Cu miile, ei au luat cu asalt venerabila clădire în încercarea de a-i împiedica pe parlamentari să certifice victoria lui Joe Biden în alegeri.

Actualul preşedinte va vorbi fără menajamente: în discursul său, va dori să sublinieze „responsabilitatea deosebită a preşedintelui Trump în haos”, a făcut cunoscut miercuri purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki.

Joe Biden „vede 6 ianuarie ca pe o încoronare tragică a ceea ce i-au făcut acestei ţări patru ani de preşedinţie Trump”, a afirmat ea, rupând cu linia mai prudentă de până acum a Casei Albe, care a evitat chiar să menţioneze numele fostului preşedinte.

De partea republicană, strategia pare să fie de a păstra un profil discret.

Şeful conservatorilor din Senat, Mitch McConnell, va merge la funeralii în sudul ţării, departe de comemorările de la Washington.

Însuşi Donald Trump şi-a anulat conferinţa de presă pe care plănuise să o organizeze la reşedinţa sa luxoasă din Florida.

Omul de afaceri republican, care de obicei nu se sfieşte de la orice exces, a simţit poate că a vorbi în această zi ar fi o provocare prea mare?

Sau a dat înapoi, în contextul în care o anchetă parlamentară asupra instigatorilor violenţei de la 6 ianuarie 2021 se apropie tot mai mult de cercul colaboratorilor săi apropiaţi?

Dar fostul preşedinte nu şi-a temperat afirmaţiile în niciun fel. El a calificat din nou marţi drept „crimă a secolului” frauda care, în opinia sa, dar fără a aduce vreo dovadă, a afectat alegerile prezidenţiale din 2020.

Şi această teorie a prins, cu mult dincolo de mulţimea dezlănţuită de la 6 ianuarie 2021. Un sondaj recent realizat de site-ul de informaţii Axios estimează că doar 55% dintre americani cred că democratul, care l-a devansat pe Donald Trump cu şapte milioane de voturi, a fost ales în regulă.

„Marea noastră naţiune se clatină în prezent pe marginea unei prăpastii din ce în ce mai adânci. Fără acţiuni imediate, riscăm serios să trăim o confruntare civilă şi să pierdem democraţia noastră preţioasă”, s-a alarmat fostul preşedinte Jimmy Carter, devenit o autoritate morală pentru mulţi americani, într-o articol de opinie publicat de New York Times.

Acestei naţiuni profund divizate, Joe Biden doreşte să îi propună o cale de întărire a democraţiei americane. Preşedintele încearcă în special să revigoreze legislaţia privind accesul minorităţilor la dreptul de vot.

De altfel, Joe Biden va vizita marţi statul sudist Georgia, simbol al luptelor din trecut şi din prezent pentru drepturi civile, pentru a denunţa „încercările perverse de a-i lipsi pe cetăţenii cinstiţi de libertăţile lor fundamentale”, a făcut cunoscut Casa Albă.

Dar, în faţa statelor conservatoare din Sud care înmulţesc numărul de legi ce fac dificil accesul la urne pentru afro-americani, marja de manevră a lui Joe Biden este limitată.

Nu numai că democraţii deţin la limită controlul asupra Congresului, dar şi creditul politic al preşedintelui, după un an la Casa Albă, s-a topit.

Acest lucru este cauzat de un cumul de factori: oboseala imensă în faţa unui nou val de pandemie de COVID-19, o creştere a inflaţiei şi amintirea unei retrageri haotice din Afganistan.

Potrivit site-ului FiveThirtyEight, care compilează sondaje, puţin peste 43% dintre americani au încredere în el pentru a conduce cea mai mare putere a lumii, încheie AFP

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul