Criteriul National

SUA: Pfizer a depus prima cerere de autorizare a unui vaccin împotriva Covid-19 – Coronavirus

SUA: Pfizer a depus prima cerere de autorizare a unui vaccin împotriva Covid-19 – Coronavirus
noiembrie 21
06:31 2020

La doar zece luni după secvențierea noului coronavirus, grupul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au cerut vineri Agenției Medicamentelor din Statele Unite (FDA) să își autorizeze vaccinul împotriva bolii cauzate de virus, Covid-19, fiind primii producători care au făcut acest lucru în Statele Unite sau Europa, potrivit AFP.

Cererea fusese așteptată de câteva zile, în urma publicării rezultatelor studiului clinic efectuat din iulie pe 44.000 de voluntari din mai multe țări și conform căruia vaccinul ar fi 95% eficient în prevenirea Covid-19, fără efecte secundare serioase.

Pfizer a confirmat pentru AFP că a depus dosarul oficial la FDA vineri.

Statele Unite și Europa ar putea autoriza vaccinul încă din decembrie: prima săptămână pentru FDA și a doua pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, potrivit președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Un alt vaccin, al companiei americane Moderna, la fel de eficient, este pe calea Pfizer.

Guvernul lui Donald Trump intenționează deja să vaccineze 20 de milioane de persoane expuse riscului în decembrie, apoi 25-30 de milioane pe lună. În Europa, țările se organizează și ele: Spania, de exemplu, dorește să vaccineze „o parte foarte importantă a populației” în primul semestru.

Viteza acestor evoluții este fără precedent în istoria vaccinurilor. A fost nevoie de o medie de opt ani de dezvoltare pentru vaccinurile autorizate în ultimul deceniu în Statele Unite.

BioNTech i-a oferit Pfizer tehnologia inovatoare de ARN messenger doar în martie, când lumea trecea prin primul blocaj. Primul voluntar a primit vaccinul pe 23 aprilie în Germania, în prima fază a studiilor. Faza 3, ultima, a început pe 27 iulie și a recrutat 44.000 de participanți de pe mai multe continente.

Jumătate dintre acești voluntari au primit un placebo, cealaltă jumătate vaccin experimental, fără să știe care. Ei și-au trăit viața în mod normal, cu aceleași sfaturi de precauție ca și restul populației.

Treptat, odată cu izbucnirea pandemiei în Statele Unite în toamnă, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut în grupul placebo – dar nu și în cel al vaccinurilor.

Din 170 de cazuri dintre participanți, 162 au fost în grupul placebo și 8 în grupul tratat, conform declarațiilor producătorilor. Statistica este clară: o persoană vaccinată era cu 95% mai puțin probabilă să prindă Covid-19 decât o persoană nevaccinată.

Mai mult, vaccinul pare eficient în prevenirea formelor severe ale bolii și ar fi la fel de eficient la tineri ca la cei peste 65 de ani.

Un alt fapt liniștitor: efectele secundare s-au limitat la oboseală la 3,8% dintre participanți după a doua doză și la dureri de cap (2%), toate putând fi depășite. Nu au existat efecte secundare grave, potrivit companiilor.

Urmărirea a fost efectuată pe parcursul a două luni, o perioadă care face posibilă identificarea marii majorități a efectelor secundare: 90% din efectele secundare apar în decurs de 40 de zile.

Experții autorităților de reglementare americane și europene vor verifica acum aceste date, anunțate cu mare bucurie, pentru a certifica că vaccinul este sigur și eficient.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul