Criteriul National

SUA și UE discută situația din Belarus. Pompeo spune că sancțiunile ar trebui impuse doar înalților oficiali – Esential

SUA și UE discută situația din Belarus. Pompeo spune că sancțiunile ar trebui impuse doar înalților oficiali – Esential
august 15
17:46 2020
SUA și UE discută situația din Belarus după controversatele alegerile prezidențiale de duminica trecută, a precizat secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în Polonia, în cardul turneului său în Europa Centrală.

Pompeo mai spune că eventualele sancțiuni pentru nerespectarea valorilor democratice și a drepturilor omului ar trebui să se aplice doar înalților demnitari, potrivit Reuters.

Vorbind la o conferință în Varșovia, ultima sa oprire din acest turneu, secretarul de stat american a spus că Washingtonul a contactat responsabilii UE cu privire la situația din Belarus pentru a găsi ”cea mai bună modalitate de a ajuta poporul belarus să își dobândească suveranitatea și libertatea”.

Discuțiile au loc în contextul în care manifestanții din Belarus își continuă protestele, în pofida arestărilor masive și a ciocnirilor violente cu forțele de ordine. Opoziția acuză fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august de către Aleksandr Lukașenko care ar fi câștigat un nou mandat cu 80%.

Vineri seara, la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell a anunțat că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor și vor fi dispuse sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și a valorilor democratice.

Pompeo a mai declarat, la Varșovia, că aceste sancțiuni ar trebui să se aplice doar înalților oficiali de la Minsk.

Tot sâmbătă, președintele Lukașenko a discutat telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin care a susținut că problemele din Belarus vor fi rezolvate curând.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul