Criteriul National

SUA, un nou scandal de rasism: Directorul uneia dintre cele mai vechi școli militare, demis fiindcă onora memoria generalilor confederați – International

SUA, un nou scandal de rasism: Directorul uneia dintre cele mai vechi școli militare, demis fiindcă onora memoria generalilor confederați – International
octombrie 26
20:58 2020
Directorul unei școli militare americane a fost demis luni, după deschiderea unei anchete privind acuzațiile de rasism sistemic în această unitate din Virginia, care onorează în continuare memoria generalilor confederați zilnic, potrivit AFP.

Într-o scrisoare de demisie emisă de Institutul Militar din Virginia (VMI), generalul pensionar Binford Peay, în vârstă de 80 de ani, spune că guvernatorul democrat din Virginia Ralph Northam „și-a pierdut încrederea în capacitatea mea de a conduce” institutul și „mi-a cerut demisia”.

Peay a condus de 17 ani una dintre cele mai vechi universități militare din țară.

De la moartea lui George Floyd la sfârșitul lunii mai, armata Statelor Unite, care este una dintre instituțiile în care minoritățile sunt cele mai reprezentate în Statele Unite, a deschis o mare dezbatere internă asupra rasismului.

Studenții de culoare și absolvenții Institutului Militar din Virginia au denunțat apoi pe rețelele de socializare indiferența arătată de conducere atunci când au spus că sunt victime ale insultelor rasiste din partea altor studenți, pedepse nemeritate, chiar gândurile rasiste ale profesorilor lor.

Luna trecută, revista afro-americană The Root a publicat mărturiile mai multor studenți de culoare. Unul dintre ei a povestit cum o profesoară îl menționase zâmbitor pe tatăl ei, membru al Ku Klux Klanului; un altul a protestat pentru că toți studenții trebuie să salute o statuie a generalului de sud Stonewall Jackson de fiecare dată când trec.

Northam a ordonat săptămâna trecută deschiderea unei anchete privind „rasismul structural” în cadrul instituției, care primește finanțare publică.

Când studenții negri au protestat împotriva a ceea ce ei consideră o „glorificare a confederaților” din statele sudice, opusă abolirii sclaviei, în timpul Războiului Civil (1861-1865), conducerea a refuzat să schimbe ceea ce vede ea ca o „tradiție” care nu este rasistă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul