Criteriul National

Subiectele zilei: Biden și Europa: Euforie pentru un partener incomod; Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat; Viață de orfan. Despre iadul de pe pământ, sau la câte suntem noi primii în Europa – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Biden și Europa: Euforie pentru un partener incomod; Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat; Viață de orfan. Despre iadul de pe pământ, sau la câte suntem noi primii în Europa – Subiectele zilei
noiembrie 10
05:49 2020
Multe capitale europene răsufllă ușurate după victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA. Dar, pe anumite teme, dialogul dintre UE şi Biden ar putea fi mai dificil decât cu Donald Trump. Încă în timpul mandatelor sale de senator, Biden s-a axat pe politica externă, iar la începutul anilor 1990 a scris un studiu amplu despre războaiele din Balcani.Revenirea SUA la multilateralism, așa cum a dat Biden de înțeles, este întru totul în interesul partenerilor europeni. Prima zi a lui Joe Biden în Biroul Oval va fi deci pentru Europa un fel de reprație. Biden va decide revenirea SUA nu doar în tratatul climatic de la Paris, ci și în Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Și în ceea ce privește politica față de Iran, Biden este pentru o schimbare de direcție și pentru reapropierea de Europa. Noul președinte, în vârstă de 77 de ani, ar dori să reactiveze acordul nuclear cu Teheranul.Dar nimeni nu-și face iluzii la Londra, Paris sau Berlin: președintele Biden va aborda cu prioritate de temele politice interne, potrivit Deutsche Welle.
Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat. Deputatul de Vaslui Irinel Stativă a reuşit o contraperformanţă greu de egalat de când este parlamentar: în cei 14 ani de activitate a vorbit doar 15 minute. Cu o activitate parlamentară ştearsă, deputatul Irinel Stativă a reuşit să se remarce public în această vară, când, alături de colegul său de partid, Adrian Solomon, a fost implicat într-un scandal la o şaormerie din Centrul Vechi. Capitalul negativ de imagine, dar şi ameninţările voalate ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind posibila excludere a celor doi de pe listele de candidaţi, nu au influenţat deciziile atunci când s-au definitivat listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Irinel Stativă a prins un nou loc eligibil pentru Camera Deputaţilor, scrie Adevărul.
Anchetele epidemiologice sunt, practic, inexistente. DSP ar trebui să contacteze mii de oameni pe zi. Maria, din București, a aflat că este infectată cu coronavirus în 15 octombrie. Ea s-a testat la cerere, plătind 300 de lei, pentru că a fost contact al unei persoane confirmate. Mai bine de trei zile, Maria a sunat la Direcția de Sănătate Publică București, pentru a anunța că este pozitivă. Nu i-a răspuns nimeni. Când a sunat la call-center-ul DSP, vocea înregistrată i-a spus să apese pe tasta 1 dacă se simte rău și să sune la ambulanță și pe tasta 2 dacă nu se simte rău, vocea sfătuind-o să stea în carantină. În octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi angajate 1.000 de persoane la DSP-uri. De fapt, totul seamănă cu o farsă scrie Newsweek.
Da capo, după scrutinul american – dar altfel. Faptul că Merkel și-a transmis felicitările oficial, în fața camerelor de luat vederi, abia luni și nu duminică după-masă, cum se anunțase inițial, are o însemnătate mai adâncă. 9 noiembrie este o zi importantă în istoria Germaniei. Este o zi care oglindeşte momentele cele mai groaznice, dar și cele mai bune din trecutul german, a subliniat șefa guvernului de la Berlin… Dar acest sens mai profund avea conotații concrete și foarte ancorate în prezent: cu câteva ore înainte de felicitările cancelarei Merkel, UE a introdus masive taxe vamale punitive împotriva importurilor americane. Aceasta a fost reacția Bruxelles-ului la subvențiile ilegale acordate de statul american producătorului de avioane Boeing, potrivit Deutsche Welle.
În plină criză de locuri la ATI, zeci de paturi de terapie intensivă, dotate cu monitoare și ventilatoare mecanice, stau încuiate în două containere la Iași. Peste 100 de paturi, o bună parte dintre acestea de terapie intensivă, alături de monitoare, injectomate și ventilatoare mecanice, se află nefolosite în curtea spitalului modular din Lețcani de luni bune. Autoritățile locale abia acum vor să discute să le trimită în zonele în care e nevoie de ele, iar ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că ”e păcat ca o resursă să rămână undeva cantonată”. Abia duminică, președintele nou ales al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a explicat că există intenția de inventariere exactă a materialelor sanitare existente și distribuirea lor Citeşte întreaga ştire: În plină criză de locuri la ATI, zeci de paturi de terapie intensivă, dotate cu monitoare și ventilatoare mecanice, stau încuiate în două containere la Iași, potrivit Libertatea.
Viață de orfan. Despre iadul de pe pământ, sau la câte suntem noi primii în Europa. Instituționalizarea e o formă de teroare de stat asupra copiilor orfani, sau separați de părinți. Mulți dintre acești copii vorbesc de absența afecțiunii, a atașamentului, de durerea pricinuită de realitatea că nu reprezintă mare lucru pentru nimeni. De lipsa sentimentului de identitate. Nu au o istorie a lor și, de foarte multe ori, nu au nici măcar niște poze: nu știu cum arătau când au fost mici. Le lipsesc reperele mentale, pe baza cărora să își creeze un parcurs personal, ca oameni. De aici, dezorientarea ulterioară, ca adulți, scrie Republica.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul