Criteriul National

Subiectele zilei: Câţi bani vrea Guvernul să dea partidelor în 2021. Diminuarea bugetului, mimată de actuala coaliţie; Pensionarul Opaschi, fost consilier al lui Iliescu, uitat la conducerea Secretariatului pentru Culte – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Câţi bani vrea Guvernul să dea partidelor în 2021. Diminuarea bugetului, mimată de actuala coaliţie; Pensionarul Opaschi, fost consilier al lui Iliescu, uitat la conducerea Secretariatului pentru Culte – Subiectele zilei
februarie 16
04:07 2021
Buget sărac sau buget bolnav? Cu ce se tratează evaziunea fiscală, taxele neplătite și milioanele de euro datorii la stat. Împărțirea bugetului pe 2021 a nemulțumit pe majoritatea. Banii puțini și pretențiile mari sunt din nou în conflict. Dar România are o rată de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat de 27% din produsul intern brut (PIB), în condițiile în care media europeană este de 41% din PIB. Facilitățile fiscale de tot felul, începând poate cu scutirea de impozit pe industriile IT și a construcțiilor și până la taxarea simbolică a proprietăților cultelor religioase sau a veniturilor din agricultură subțiază bugetul de stat, atrag atenția unii economiști. Ba din contră, răspund beneficiarii și nu numai ei, industriile încurajate prin aceste politici publice aduc venituri la buget care altfel nu ar exista și țin în țară creiere care altfel ar emigra. Acestor facilități li se adaugă însă fenomentul toxic pentru toată lumea: evaziunea fiscală, scrie Europa Liberă.
Câţi bani vrea Guvernul să dea partidelor în 2021. Diminuarea bugetului, mimată de actuala coaliţie. 162 de milioane de lei este suma de bani propusă de Guvernul României în proiectul de buget pe 2021, cu 18 milioane de lei mai puţin decât în bugetul iniţial de anul trecut, dat fiind că în urma rectificărilor succesive din 2020 formaţiunile parlamentare au ajuns la 250 de milioane de lei. Conform legilor în vigoare, suma alocată anual partidelor politice de la Bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că limitele între care se puteau încadra guvernanţii erau 111 milioane de lei şi 444 de milioane de lei, potrivit Adevărul.
Nu există bloc estic – 30 de ani de la constituirea Grupului de la Vişegrad. La 30 de ani de la fondarea Grupului de la Vişegrad nu există motiv de sărbătoare. UE ar avea unele lucruri de învăţat, consideră Keno Verseck. Dar ce ar putea fi sărbătorit la trei decenii de la înfiinţarea grupului de cooperare de la Vişegrad? Privind în urmă, puţine chestiuni substanţiale. Alianţa neoficială a fost creată cu obiectivul de a fi un motor al integrării europene şi transatlantice. Cu numele, acest obiectiv a fost atins prin extinerea spre est a NATO şi a UE. Dar în acest proces, Grupul de la Vişegrad nu a funcţionat în cele mai multe cazuri ca un motor. După experienţele făcute decenii la rând în blocul de est sovietic, în toate ţările membre ale Grupului de la Vişegrad au existat de la început rezerve faţă de noi constrângeri de grup în Europa Centrală. În repetate rânduri, ţările regiunii au rămas cu un gust amar după ce au fost tratate de Bruxelles ca un bloc unitar. Aceasta a făcut ca Grupul de la Vişegrad să îşi sisteze de mai multe ori, ani în şir, cooperarea, potrivit Deutsche Welle.
John Oliver, interviu pentru Libertatea și alți 7 jurnaliști din lume. Ce spune despre pandemie, plecarea lui Trump și provocările de a scrie comedie în aceste vremuri. Cu puțin timp înainte de lansarea sezonului opt al emisiunii Last Week Tonight, de la postul de televiziune HBO, opt jurnaliști din toate colțurile lumii se adună în jurul unei mese rotunde pentru a sta de vorbă cu John Oliver despre cum arată lumea și despre rolul emisiunii sale în acest nou context. ”Ce-am descoperit noi, prin documentarea pe care o facem pentru materialele noastre, este că uneori politica nu e cea mai bună prismă prin care să privești un subiect sau o problemă. Pentru că politica e mai ales binară, în special dacă trăiești într-o țară cu două partide politice mari. În toate există nuanțe de gri. Oricât de greu e, mai ales când pare că politica a infectat totul, uneori e de mare ajutor să privești o poveste îndeaproape și să încerci să incluzi toate nuanțele și abia la final să discuți despre politică”, a declarat Oliver pentru Libertatea.
Pensionarul Opaschi, fost consilier al lui Iliescu, uitat la conducerea Secretariatului pentru Culte. Nici actuala coaliție PNL-USR-UDMR nu pare a fi capabilă să-l scoată pe pensionarul de 72 de ani Victor Opaschi de la conducerea secretariatului pentru Culte, unde se află din 2012. Născut în 1948, Victor Opaschi, a fost, din 1971 în 1982, potrivit informațiilor din CV-ul său, “cercetător științific“ la Institutul de Științe Politice – probabil că este vorba de “Institutul de Studii Istorice și Social-Politice“, subordonat secției de propagandă a PCR. În 2013, a publicat cartea “Ion Iliescu, om și lider“. În 2012, a fost numit de premierul Ponta la conducerea secretariatului de stat pentru Culte și, de atunci, n-a mai fost schimbat, dezvăluie Newsweek.
Înaltul funcționar căruia nu-i dă nimeni de lucru. În ultimii 13 ani, Zoltán Györke a simțit pe pielea lui cât de avantajos este să faci parte din elita administrației din România. A fost de mai multe ori inspector guvernamental, uneori fără atribuții. Practic, nu avea ce face. Când avea atribuții, nu avea birou. Sau nu primea documente. În plus, a trebuit să dea în judecată două guverne pentru a-și recupera funcția de subprefect. Și a câștigat. Iar după ce a câștigat, a ajuns din nou în instanță – premierii refuzau pur și simplu să pună în aplicare deciziile definitive ale judecătorilor. În noiembrie, anul trecut, după ce a obținut în instanță amendarea premierului Ludovic Orban, Györke a revenit a doua oară în funcția de subprefect, scrie PressOne.
Fiscul a început să execute silit hoteluri şi restaurante. Murad: Suntem în grevă fiscală. Nu avem de unde plăti. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început de o săptămână să execute silit operatorii din HoReCa pentru neplata taxelor şi impozitelor, a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) Mohammad Murad. Liderul FPTR a apreciat că sectorul HoReCa este involuntar în grevă fiscală, deoarece operatorii nu au din ce să plătească taxele. Pe de altă parte, liderul patronatului din turism a apreciat că decizia Guvernului de a anula emiterea de tichete de vacanţă pentru anul curent va avea ca efect ieşirea a aproape 2 miliarde de euro din ţară, potrivit Agerpres.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul