Criteriul National

Subiectele zilei: Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră; Jurnal de COVID-19: „Sunt internată de 20 de ore şi nu m-a consultat niciun medic”; Primarul Budapestei: „Orbán a cumpărat tăcerea UE” – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră; Jurnal de COVID-19: „Sunt internată de 20 de ore şi nu m-a consultat niciun medic”; Primarul Budapestei: „Orbán a cumpărat tăcerea UE” – Subiectele zilei
octombrie 14
01:47 2020
Jurnal de COVID-19: „Sunt internată de 20 de ore şi nu m-a consultat niciun medic. Pacienţii îmi spuneau să plec, să fug”. Lili Comsa Militaru a postat pe contul de Facebook un „Jurnal de Covid”. Constănţeanca a avut primele simptome miercuri, 7 octombrie, când şi-a dat seama că i-a dispărut mirosul. Apoi a urmat testarea, aşteptarea ambulanţei şi a unui consult medical. La mai bine de 20 de ore de la internare, atunci când scria acest Jurnal, Lili nu fusese consultată de niciun medic. La telefoanele afişate pe uşa salonului răspund doar asistentele medicale, tot ele fiind cele care intră prin saloane echipate cu costume de protecţie. Medicii nu intră, scrie Adevărul.
Primarul Budapestei: „Orbán a cumpărat tăcerea UE”. Gergely Karácsony este de un an primarul Budapestei şi unul din rivalii cei mai importanţi ai premierului Viktor Orbán. El critică în interviul DW tăcerea Germaniei şi a UE în raport cu Ungaria. ”Sunt foarte sceptic în această privinţă (n.r că Orban va fi sancționat de UE), şi din pricina politicii Germaniei faţă de Ungaria. În Ungaria sunt foarte curtate concerne mari germane, mai ales producători de maşini, care beneficiază de înlesniri fiscale enorme. În plus, guvernul Orbán este un importator major de armament german. Cred că ezitările PPE faţă de FIDESZ se explică şi astfel. Orbán atacă continuu verbal marile concerne şi sistemul financiar internaţional dar, în realitate, favorizează marea industrie. Afirm deschis: el şi-a cumpărat tăcerea UE”, spune Gergely Karácsony într-un interviu acordat Deutsche Welle.

În România, un spot TV a ajuns să coste 15 euro! De aceea vor publicitarii să crească timpul de reclame la televiziuni de la 12 la 15 minute pe oră. În ciuda pandemiei, multe firme nu și-au tăiat bugetele de publicitate și televiziunile sunt inundate de spoturi. E o performanță să reușești să intri cu reclamă, atât e de plin la marea majoritate a posturilor TV. Și atunci ei caută o soluție, dar care va prejudicia publicul. Două asociații profesionale de marketing și publicitate au solicitat CNA să aprobe creșterea duratei timpului de publicitate pe oră, la televiziuni, la maximum 15 minute pentru stațiile comerciale și la maximum 10 minute la televiziunea publică, până la sfârșitul acestui an, potrivit Libertatea.
Cine și ce titluri a pus? Click-bait cu Ianțu, după infectarea cu Covid-19. De la o ironie la întrebare „Câți bani a luat pentru a spune că are Covid?”„A primit Virgil Ianțu bani să zică că are Covid?” Un scurt studiu de caz care arată cum un simplu comentariu ironic al lui Virgil Ianțu, pornit de la o întrebare a unui „sceptic” a declanșat o „întrecere” în titluri de click-bait pe online. Pro TV (într-o postare pe Facebook), Evz.ro și site-ul Fabricatinromania.info au avut cele mai „de clickbait” abordări. Mai mult, un pretins „doctor”, cu 2,3 milioane de fani a share-uri clickbaitu, scrie paginademedia.ro.
În Franța se pregătește evacuarea romilor din Moldova. Le Monde oferă un reportaj despre cum autoritățile franceze din departamentul Seine-et-Marne, în apropierea Parisului, pregătesc evacuarea unui mare număr de romi din Republica Moldova, instalați acolo în tabere ilegale. Este vorba de sute de familii instalate în clădiri dezafectate, în orășelele Noisiel și Dammarie-les-Lys, romi moldoveni dintre care cei mai mulți au cereri de azil în curs. Cu totul, ar fi vorba de mai bine de o mie de oameni, iar Le Monde notează că ei sunt vorbitori de rusă. Autoritățile franceze explică cum o asemenea concentrație (sute de familii și peste o mie de oameni) reprezentă ceva neobișnuit și că este un semn că ei sunt aduși acolo de o rețea, citează Radio Europa Libera.
Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră? România și Polonia sunt favoritele SUA în regiune și vor deveni lideri regionali, fiecare pe bucata sa de interes geopolitic. Cele două state urmează să fie conectate prin autostrăzi și căi ferate, de la Marea Neagră, din Constanța, până la Marea Baltică, la Gdansk. Aceste culoare vor ajuta la scoaterea Rusiei din ecuația energetică a zonei, având la nevoie și valențe militare. Este viziunea sugerată, în mai multe rânduri, de ambasadorul Washigton-ului la București… Noul ambasador american la București încearcă să schimbe reflexele autohtone și să facă România noul tigru la Marea Neagră, care să adune investiții, să se transforme într-un nod energetic important, o țară înarmată până în dinți, care știe clar ce vrea și care își dă mâna cu Polonia într-un triunghi cu vîrful la Washington, potrivit Deutsche Welle.
Dien Bien Phu – Bătălia care a simbolizat sfârșitul imperiului colonial francez în Asia. În 1946 încep lupte între trupele franceze și gherilele Vietminh. Ofițerii francezi erau foarte siguri că vor avea nevoie de doar câteva zile pentru a calma lucrurile în întreaga țară. Practic, acest lucru a însemnat începutul primului război din Indochina. Deși beneficiau de armament modern și o armată profesionistă, francezii au întâmpinat încă de la început dificultăți. Gherilele vietnameze se bucurau de un larg sprijin din partea populației rurale, care îi ajutau, atât logistic, dar și oferindu-le informații. Lucrurile încep să se înrăutățească pentru francezi, începând cu anul 1950, când China comunistă a recunoscut oficial regimul lui Ho Chi Min și a început să-i ofere sprijin, potrivit Punct.News.
Cum au ajuns USR-PLUS şi PSD să piardă peste un milion de votanţi. În schimb, PNL, PMP şi UDMR îşi consolidează electoratul fidel, ceea ce le-ar putea duce chiar spre o alianţă pentru viitoarea guvernare. Practic, USR-PLUS, măcinată de tensiuni constante în ultimele luni, a ajuns să strângă un număr de voturi aproape similar cu cel de la parlamentarele din 2016, când la prima participare la legislative a obţinut 621.000 de voturi. În continuare USR-PLUS este un butoi cu pulbere după ce nume cunoscute şi care s-au remarcat prin proiecte în Parlament, ca Florina Presadă, Vlad Alexandrescu sau Mihai Goţiu, au fost puşi pe locuri neeligibile, potrivit Adevărul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul