Criteriul National

Subiectele zilei: Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică; Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“; Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier – 2.600 lei/lună, spălătoreasă – 1.700, – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică; Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“; Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier – 2.600 lei/lună, spălătoreasă – 1.700, – Subiectele zilei
februarie 23
05:29 2021
Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“. Vaccinurile concepute de Pfizer BioNTech şi Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94% în prevenirea COVID-19, dar protejează în proporţie de 100% de formele grave ale bolii, explică epidemiologul Ştefan Dascălu. În acelaşi mod sunt protejaţi şi cei imunizaţi cu vaccinurile AstraZeneca, deşi pe hârtie, acestea sunt ceva mai puţin eficiente în prevenţia bolii. În acelaşi timp, el atrage atenţia asupra riscului ca o nouă pandemie să apară după ce aceasta va deveni de domeniul trecutului, potrivit Adevărul.

Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul! El este derbedeul care în 2016 a bătut-o cu bestialitate pe Miruna Inel, salvamontistă în stațiunea Straja. Sorin Paleșică este temut în Lupeni și în stațiunea Straja. Individul a făcut în trecut închisoare, după ce, în 2006, a schingiuit un tânăr și l-a abandonat aproape mort, după ce și-a pus câinii pe el. Bătăușul a fost eliberat în 2013. Acest Paleșică a fost bodyguard-ul de încredere al sentaoarei Șoșoacă, sâmbătă, la Lupeni!, potrivit site-ului ziaristii.com.

Moldova în al doilea val al pandemiei: fără vaccin, fără guvern și cu un sistem de sănătate epuizat. În Republica Moldova mor zilnic, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, câte 20 de oameni, iar 30% din testele efectuate sunt pozitive. Până acum, în Moldova nu a fost vaccinat încă niciun om, iar în țară nu a intrat niciun vaccin. Numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 3780, iar al infectaților la 176.000. Asta în condițiile în care în țară au rămas mai puțin de 3 milioane de oameni. Chișinăul trebuia să primească primele doze de vaccin pe platforma COVAX încă la sfârșitul lunii ianuarie. Nu s-a întâmplat, deoarece Ministerul Sănătății nu era pregătit să recepționeze lotul, anunța președintele Maia Sandu după preluarea mandatului. „Din păcate, la minister, nu s-a întreprins absolut nimic pentru pregătirea procesului de vaccinare”, spunea noul șef al statului după accederea în funcție, potrivit Deutsche Welle.

Cum a devenit extracția cărbunelui din Valea Jiului o muncă în zadar. Patru mii de mineri din Valea Jiului sunt plătiți de o societate de stat falimentară ca să producă o cantitate de energie aproape neglijabilă. În 2020, contribuția huilei la sistemului energetic național a fost de aproximativ 1,2 % din producția totală de energie a țării. Conflictul din Valea Jiului, întreținut politic de anumiți actori interesați, nu are și un corespondent economic în realitate. Potrivit unui studiu din 2019, în România, sectorul minier a suferit etape de restructurare care au dus la scăderea ponderii cărbunelui în mixul energetic național, de la 40% în 2011, la 26,4% în 2017 și la reducerea producției de la 67,9 mii tone (2012) la 46 mii tone (2016), potrivit Europa Liberă.

Oamenii care conduc Radioul public. Cum adună Radu F. Alexandru 8.000 de euro pe lună și alte CV-uri de poveste. De la veniturile frumoase ale unui fost parlamentar-vedetă al PNL, Radu F. Alexandru, la cazul András Demeter, care a rămas în CA al SRR, deși justiția îi dăduse interdicție să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani. Radu F. Alexandru încasează anual aproximativ 100.000 de euro, majoritatea lor de la stat. Mai exact, 467.839 de lei în 2019 sau 39.000 de lei pe lună, adică aproape triplu față de cât primește președintele României. Dintr-o pensie și patru indemnizații scrie Valeriu Nicolae într-un nou comentariu pentru Libertatea.

Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier – 2.600 lei/lună, spălătoreasă – 1.700, portar – 900. Personalul angajat al Spitalului Județean este plătit bine după cum reiese din documentele interne. Ca și medicii (care adună sporuri lunare de mii de lei), personalul nemedical se bucură de același tratament. Brancardierii câștigă între 2.700 și 2.900, dar încasează spor pentru zile lucrate de sărbătoare (600 lei), spor tură (317 lei) și spor condiții vătămătoare (1.693 lei). Spălătoreasa câștigă 2.894 lei și spor pentru zile lucrate de sărbătoare (607 lei), spor tură (317 lei) și spor condiții vătămătoare (846 lei), potrivit Newsweek.

„Greu de concediat”: cazul pompierului de la Spitalul Marius Nasta, care a fost în pragul unui dezastru duminică seară. Managerii de spitale atrag atenţia că sunt condamnaţi să plătească salariile angajaţilor puturoşi din instituţiile de stat deoarece este aproape imposibil să-i concedieze din pricina procedurilor deosebit de greoaie care sfârşesc, de cele mai multe ori, cu procese în instanţă. Teoretic, spitalul are şi pompier angajat, însă acesta este de şase luni în diverse concedii. „Concedii medicale, întrerupte cu concedii de odihnă. Este foarte greu să lucrezi într-o instituţie publică în care personalul nu vrea să lucreze”, a subliniat dr. Beatrice Mahler pentru Adevărul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul