Criteriul National

Subiectele zilei: În spatele vaccinului Pfizer/Biontech se află doi cercetători de origine turcă: Ugur Sahin și Özlem Türeci; Pasajul Doamna Ghica. O lecție despre câți oameni decontează eșecul unei administrații publice – Subiectele zilei

Subiectele zilei: În spatele vaccinului Pfizer/Biontech se află doi cercetători de origine turcă: Ugur Sahin și Özlem Türeci; Pasajul Doamna Ghica. O lecție despre câți oameni decontează eșecul unei administrații publice – Subiectele zilei
noiembrie 11
03:13 2020
În spatele vaccinului Pfizer/Biontech se află doi cercetători din Germania de origine turcă: Ugur Sahin și Özlem Türeci. În spatele firmei de biotehnologie Biontech se află cuplul Ugur Sahin și Özlem Türeci. Deja în ianuarie 2020, când singura țară din lume care avea probleme mari cu coronavirusul era China, iar în Germania nimeni nu-și făcea prea multe griji privind o pandemie, cercetătorii medicali Sahin și Türeci au reacționat prin demararea procesului de căutare a unui vaccin împotriva acestui nou coronavirus. Trei luni mai târziu aveau deja prime variante de vaccin în dezvoltare clinică. Până atunci, cei doi se preocupaseră de lupta împotriva cancerului. Abordarea lor diferă însă radical de tratamentele uzuale anti-cancer. Ei pleacă de la premisa că, din cauza diferențelor genetice care marchează mutațiile în celulele canceroase la fiecare pacient în parte, tratamentul anti-cancer ar trebui individualizat și nu aplicat universal prin formele cunoscute: operații, chimioterapie, radioterapie. Fiecare pacient ar avea nevoie deci de un tratament individualizat, scrie Deutsche Welle.
Pasajul Doamna Ghica. O lecție despre câți oameni decontează eșecul unei administrații publice. Astăzi, la intersecția dintre strada Doamna Ghica și Șoseaua Colentina nu este niciun pasaj. Sunt însă lucrări care de 13 luni le produc locuitorilor din zonă vibrații și crăpături în pereți, zgomot, praf, nemulțumiri, dar mai ales incertitudine. Și am făcut ceea ce Primăria Municipiului București a omis în urmă cu un an: am stat de vorbă atât cu cetățenii care din disperarea de a afla ce se întâmplă sub ferestrele lor s-au mobilizat într-o comunitate pe Facebook, potrivit unui reportaj pressone.ro.
Dominic Fritz a început să facă dezvăluiri din Primăria Timişoara. Reacţia dură a lui Nicolae Robu. Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că Primăria Timişoara a fost la un pas să rămână fără curent din cauza restanţelor. În plus, Fritz a anunţat că, din cauza lipsei banilor, a oprit două licitaţii iniţiate de fosta administraţie şi aflate în derulare. Potrivit edilului, facturi de peste 150.000 de lei nici nu erau înregistrate în contabilitatea Primăriei Timişoara. ”Acei bani nu trebuie plătiţi imediat, ci eşalonat în timp, pe parcursul câtorva ani, în ritmul avansării lucrărilor. Dar, cine să înţeleagă asta?!”, a reacționat Robu, potrivit Adevărul.
Teste COVID recoltate în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi prelucrate în laboratorul spitalului, cu bon fiscal pe clinica doctorului Musta. Doi tineri din Timişoara s-au testat la Spitalul de Boli Infecţioase şi tot de-acolo au primit şi rezultatul testului, şi certificatul medical pentru a putea pleca în concediu în afara ţării. Bărbaţii au primit, “venind din spital”, şi câte un bon fiscal de la instituția care le-a încasat cei 300 de lei pentru fiecare test: SC Profilaxis SRL, clinica privată a infecţionistului Virgil Musta. Doctorul Musta a explicat contractul între clinica privată unde este acționar și spitalul public unde este șef de secție ca o mână de ajutor, potrivit Libertatea.
Audie Murph, cel mai decorat soldat din armata americană / Vedetă de cinema. Conducând un grup de aproximativ 40 de soldați în orășelul Holtzwihr, de la granița franco-germană, unitatea avea ca scop ocuparea unei intersecții, până la venirea întăririlor. Acestea însă au întârziat să se materializeze. În schimb, au apărut circa 250 de germani, sprijiniți de șase tancuri și artilerie. Insensibil în fața pericolului, a ordonat oamenilor săi să se retragă la adăpost, rămânând singur pentru a coordona acoperirea de artilerie, de la telefonul de campanie. Apoi, într-o acțiune demnă de un erou grec mitic, constatând că mitraliera grea de pe un tanc distrus este încă funcțională, a deschis focul doborând zeci de soldați inamici, concomitent transmițând coordonatele de tragere către propria artilerie. O numărătoare ulterioară a dovedit că ucisese peste 50 de soldați germani cu mitraliera și mult mai mulți, indirect, coordonând tirul de artilerie. Pentru acțiunile sale din orașul Holtzwihr, sublocotenentul Murphy va primi prestigioasa Medal of Honor, scrie Punct.News.
„Bunica” dușmană a naziștilor vin dn Transilvania. Din 2017, asociația „Omas gegen Rechts” (Bunicile împotriva extremei drepte) desfășoară în Austria acțiuni împotriva extremismului de dreapta și xenofobiei. Anna Ohnweiler, originară din Transilvania, a adus inițiativa în urmă cu doi ani și în Germania. În viața Annei Ohnweiler, originară din satul Roșia de lângă Sibiu, acum în vârstă de 70 de ani, au tot existat momente în care ea a „trecut la acțiune”. În care, în calitate de profesoară și șefă a unei instituții sociale la Altensteig lângă Nagold, nu a putut să facă altceva decât să ridice vocea. A scris scrisori și petiții, nici nu mai știe azi câte. I-a scris lui Helmut Kohl, pe când acesta era cancelar federal. I-a scris actualei cancelare, pe vremea când era doar ministră a Familiei. Nu a primit întotdeauna răspuns, dar acest aspect nu este atât de important, spune ea. Curajoasa femeie, care a studiat la Sibiu unde a și lucrat ca profesoară, este la pensie din 2015. Își trece mâna prin părul scurt și își alege cu atenție cuvintele. „Cine adoarme în democrație, se trezește în dictatură” – acesta este motto-ul ei, scrie Deutsche Welle.
Fost traficant de minore ajuns consilier judeţean. De la plasator de prostituate la comisia de protecţie copii şi învăţământ. Un fost condamnat pentru trafic de minore a fost învestit luni, 9 noiembrie, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. Proaspătul consilier judeţean Cristian Turcu este şi consilierul personal al vicepreşedintelui CJ Vaslui, Dan Marian. În 2010, Cristian Turcu a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a racolat două surori minore, pe care ulterior le-a vândut cu 1.000 de euro unui proxenet, în scopul exploatării sexuale în Italia, scrie Adevărul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul