Criteriul National

Subiectele zilei: Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”; Andrei Pleșu despre România în chiloți; Transnistria: Familii dezbinate, copii luați ostatici – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”; Andrei Pleșu despre România în chiloți; Transnistria: Familii dezbinate, copii luați ostatici – Subiectele zilei
octombrie 03
02:22 2020
Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”. Zeci de români, unii dintre ei profesori sau poliţişti, lucrează la o companie din Germania, unde distribuie pubele. Neamţul a schiţat şi portretul angajatului român. Om serios, dispus să muncească din greu pentru a-şi câştiga un trai decent, de multe ori cu studii superioare. De altfel, printre angajaţii săi se numără chiar şi profesori şi poliţişti veniţi din România. Jurnaliştii germani dau exemplul lui Andrei şi al Ramonei, doi tineri din Cluj. El este profesor, ea învăţătoare, dar au renunţat la meseria practicată, potrivit Adevărul.
Transnistria: Familii dezbinate, copii luați ostatici. În regiunea separatistă transnistreană, alegerea unei școli cu limbă de predare română și grafie latină poate fi periculoasă pentru părinți și copii. În 2004, elevii unor astfel de școli au devenit ostaticii miliției. În cadrul grădiniţelor din Transnistria, în limba rusă învaţă peste 20 de mii de copii sau 90%. În limba română, în baza grafiei chirilice (pe care ei o numesc „limba moldovenească”), învață aproape 2000 de copii sau 9%, iar în limba ucraineană aproximativ 100 de copii (aproximativ 0,5%). Asta în condițiile în care 34,2% dintre copii provin din familii de moldoveni, 31,4% – din familii de ruși, iar 28% – din familii de ucraineni. Majoritatea studenţilor din cadrul instituţiilor de învăţământ profesional primar şi mediu din regiunea transnistreană îşi fac studiile în limba rusă – 93%. În limba română (moldovenească – așa este numită în stânga Nistrului) în baza grafiei chirilice studiază doar 7% dintre studenți, scrie Deutsche Welle.
Controversatul sociolog Palada, beneficiar POSDRU când era purtător de cuvânt al premierului Ponta. Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost administrat de către Guvernul României. În 2013 – 2014, purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta, premierul României, era Mirel Palada, sociolog și acționar al Sociopol SRL. În aceeași perioadă, atât firma lui Palada, cât și o asociație a unui partener din Sociopol au gestionat zeci de milioane de lei prin POSDRU. Iar proiectele au fost, în cel mai bun caz, foarte slabe, când nu au fost de-a dreptul ratate, scrie Newsweek.
Andrei Pleșu despre România în chiloți. Toată presa din lume e sensibilă la scandal, telenovelă, indiscreţie picantă, senzaţional şi vulgaritate. Numai că, în ţările cît de cît normale, tematica aceasta e preluată de publicaţii specializate, numite tabloide, „presă de supermarket”, „junk-food news”… La noi însă, procentul de tabloidizare al tuturor ziarelor şi al tuturor posturilor de televiziune a atins cote îngrijorătoare. Fenomenul este simptomul unei primejdioase degradări sociale, morale şi intelectuale. Bunul gust şi buna-cuviinţă sînt în comă. De o bună bucată de vreme, pe toate canalele de televiziune se trăieşte din dejecţie, scrie Andrei Pleșu în Dilema Veche.
Cazul Navalnîi și cultura asasinatului politic în Rusia. Subiectul despre care vorbim aici nu este însă doar un fenomen al trecutului: el are de-a face cu reîntoarcerea Rusiei la asasinatul politic ca modalitate de a tranșa competiția politică, reală sau imaginată. Așa cum scria și reputata specialistă în istoria Uniunii Sovietice, Amy Knight, într-o carte apărută în urmă cu 3 ani, asasinarea lui Boris Nemțov în 2015 ne-a arătat „cât de înfricoșătoare și imprevizibilă a devenit Rusia, chiar prin comparație cu epoca post-stalinistă, când Hrușciov și apoi Brejnev conduceau show-ul”. Altfel spus, transformarea criticilor regimului Vladimir Putin într-o pildă politică, prin eliminarea lor fizică, dublată de o atmosferă de totală impunitate, citim pe Contributors.ro.
Moștenirea lui Florea pentru Piedone la sectorul 5: 400 de angajați de la Salubrizare, neplătiți de trei săptămâni. În timp ce angajații companiei Amenajare Edilitară și Salubrizare SA din subordinea Primăriei Sectorului 5 muncesc fără să fie plătiți, directorul spune că primăria îi interzice accesul în instituție ca să semneze ordinele de plată, pe motiv că i-a încetat mandatul, iar membrii Consiliului de Administrație, printre care și el, au fost schimbați de către Consiliul Local. Prefectura a atacat însă în instanță decizia consilierilor locali, așa că schimbarea e suspendată, iar directorul e teoretic în funcție, potrivit Libertatea.
Aici a început idila Ceaușeștilor! Stadionul din strada Veseliei, neschimbat după 81 de ani. Dacă punctul terminus al traiectoriei cuplului de dictatori este binecunoscut – unitatea militară de lângă gara din Târgoviște – prea puțini știu că la doi pași de centrul Capitalei se găsește locul unde s-a înfiripat idila dintre Nicolae Ceaușescu și Elena Petrescu. Stadionul din strada Veseliei nu este departe de centrul orașului. Chiar dacă atunci, în 1939, zona era una efectiv mărginașă. Un document al Siguranţei consemnează că Elena Petrescu (viitoarea Elena Ceauşescu) a fost desemnată regina balului la una dintre petrecerile organizate in Bucureşti la 1 Mai 1939, pe Strada Veseliei din Ferentari, potrivit Punct.News.
Reacţia Arhiepiscopiei Romano-Catolice după ce ÎPS Teodosie a spus că „este păcat să te rogi la o biserică catolică“. Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, sancţionează vorbele lui IPS Teodosie, care a spus la un post de radio că „este păcat să te rogi la o biserică catolică“. „Ne surprinde în mod neplăcut declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident. Peste tot în Europa, Biserica Catolică a întins o mână de ajutor Bisericilor Ortodoxe şi îndeosebi Bisericii Ortodoxe Române, oferindu-le spaţii necesare celebrărilor, în bisericile catolice.”, a declarat acesta potrivit Adevărul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul