Criteriul National

Subiectele zilei: Noi dezvăluiri despre politizarea Apelor Române: un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer; 2018-2020. Achiziții directe de 20 milioane de lei la Balș; Dezastrul genetic din România: mii de soiuri de legume româneşti, dispărute – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Noi dezvăluiri despre politizarea Apelor Române: un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer; 2018-2020. Achiziții directe de 20 milioane de lei la Balș; Dezastrul genetic din România: mii de soiuri de legume româneşti, dispărute – Subiectele zilei
februarie 03
01:39 2021
Noi dezvăluiri despre politizarea Apelor Române: un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer. La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații. Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre acest fenomen, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești, potrivit Recorder.
Sindromul aeroterma și de ce politicienii ar trebui să tacă. 7 miliarde de euro anual e bugetul Casei de Sănătate, peste 1 miliard de euro din bugetul de stat sunt dedicați în fiecare an sănătății. Nu e prea clar, însă, cum sunt cheltuite aceste sume. Politicienii români, în marea lor majoritate, merg la spitalele din Occident, atunci când au nevoie, fiindcă nu au încredere în cele autohtone, la fel cum copiii demnitarilor studiază la școli private sau din afara țării. Liderii care s-au perindat la putere, la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria, n-au vrut să schimbe substanțial felul în care funcționează sistemul de sănătate, n-au fost interesați și nici n-au avut o presiune serioasă de jos în sus. Sindicatele din domeniu au militat mai degrabă pentru creșterea veniturilor, decât pentru reformă, pacienții sunt intimidați și tracasați de sistem, scrie Deutsche Welle.
2018-2020. Achiziții directe de 20 milioane de lei la Balș. Una dintre firme i-ar fi oferit mită Sorinei Pintea, iar altele n-au niciun angajat. Din 2018 și până acum, Institutul Matei Balș nu s-a ferit să facă afaceri cu firme controversate, unele fără experiență sau chiar fără angajați. Sumele se ridică la sute de mii de lei. Un exemplu este Hospital Technical Solutions, aceeași care i-ar fi oferit mită fostului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea. Ea s-a ocupat de rețeaua de oxigen a pacienților. O alta este Midan Fire Exit, care a primit 55 de mii de EURO pentru servicii de prevenție și stingere incendii, deși are zero experiență. Nu lipsesc nici firmele care trăiesc doar din banii Institutului de Boli Infecțioase, potrivit Buletin de București.
Șeful TVR Cluj, protejatul Doinei Gradea, a schimbat ilegal grila, a dat deconturi fictive. Directorul TVR Cluj, Romeo Couți, a decontat deplasări fictive din bani publici, inclusiv cazări, diurne și motorină. Ba chiar a schimbat ilegal grila de programe a postului regional. Abuzurile au fost atât de grave încât nici patroana lui spirituală, șefa TVR, nu a avut încotro. Romeo Couți a mai fost demis de la șefia TVR Cluj în martie 2017 de Irina Radu, directorul de atunci al TVR, după ce 35 de angajați ai TVR Cluj și doi producători executivi au făcut publică o scrisoare deschisă în care prezentau cu lux de amănunte dezastrul generat de Romeo Couți. După câteva luni, la șefia TVR a ajuns Doina Gradea, care l-a reevaluat pe Couți și a decis să-l repună în funcție, scrie Newsweek.
Dezastrul genetic din România: mii de soiuri de legume româneşti, dispărute în doar 20 de ani. Explicaţiile cercetătorilor. România a pierdut mii de soiuri vechi de legume, în ultimele decenii, care au fost înlocuite cu seminţe din import. Un studiu realizat de cercetătorul Costel Vânătoru arată că lista cuprinde un număr de 2.647 de soiuri. La tomate, spune horticultorul buzoian, au dispărut aproape complet din grădinile românilor tomatele Mikado, Aurora, Inimă de Bou, Tomata de Ţigăneşti, tomatele grase româneşti, care sunt mai gustoase, mai zemoase, cu arome deosebite de cele aduse din afară. Au ieşit din competiţia cu soiurile importate pentru că sunt mai moi şi nu se păstrează la fel de bine în faza depozitării, potrivit Adevărul.
De ce niciunul dintre cei trei pacienți cu arsuri de la „Balș” nu a ajuns la Spitalul de Arși. 11 spitale COVID din Capitală au primit pacienți de la Institutul Matei Balș, mai puțin Spitalul de Arși. Cel puțin trei pacienți fiecare, dar principala clinică de specialitate a fost ocolită. Ministerul spune că n-a fost nevoie, iar managerul spitalului, Lidia Constantinescu, interimar din septembrie, susține că nu a fost solicitată. „Aveam un loc liber din cinci la ATI”. „Acolo merg doar arsurile mari, iar la Balș nu a fost niciun pacient cu arsuri de peste 20%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, potrivit Libertatea.
Primăria Sectorului 5, site nou de 120 mii de lei, proiectat de o firmă necunoscută deținută de un fost dinamovist. Un nou primar aduce și un nou site. Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, proaspăt ales în funcție în septembrie, s-a decis să schimbe site-ul primăriei. Firma care îi va îndeplini dorința a primit aproape 25 mii de EURO, adică 120 mii de lei, deși nu are experiență în domeniu, iar site-ul ei nu funcționează. Firma înființată în 2019 este deținută de un fost dinamovist, Cătălin Samoilă, și nu are încheiat niciun alt contract public, scrie Buletin de București.
Părintele Calistrat dă vina si pe părinți în cazul bebelușului mort la botez. ”Satana speculează această stare de lucruri”. Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni consideră că părinții au partea lor de vină în cazul tragediei de la Suceava, când un bebeluș a murit după botez. El susține că părinții ar fi trebuit să anunțe preotul că pruncul este plăpând, caz în care s-ar fi luat măsuri de siguranță suplimentare pentru viața copilașului. Vă reamintim că un caz similar a avut loc și în apropiere de Iași, în 2017, dar s-a spus că micuțul a murit înecat cu lapte, scrie Ziarul de Iași.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul