Criteriul National

Subiectele zilei: O analiză a pierderii simţului mirosului ar putea explica de ce coronavirusul e „atât de uşor de contractat”; Traseul drogurilor transportate cu autocarul „căpşunarilor“; Moscova, pusă în dificultate de Belarus – Subiectele zilei

Subiectele zilei: O analiză a pierderii simţului mirosului ar putea explica de ce coronavirusul e „atât de uşor de contractat”; Traseul drogurilor transportate cu autocarul „căpşunarilor“; Moscova, pusă în dificultate de Belarus – Subiectele zilei
august 20
03:10 2020
Moscova, pusă în dificultate de Belarus, are un discurs ambiguu. Ce opțiuni îi rămân lui Vladimir Putin. Manifestaţiile din Belarus şi fragilizarea puterii preşedintelui Alexandr Lukaşenko îl confruntă pe preşedintele rus Vladimir Putin cu un calcul complex asupra strategiei pe care să o adopte în faţa unei mişcări ce nu este antirusească şi într-un moment în care Rusia însăşi traversează o perioadă politică delicată, arată o analiză a AFP, preluată de Agerpres. „Ruşii nu prea ştiu pe ce picior să danseze. Ei au ajuns la concluzia că Lukaşenko reprezintă fără îndoială un impas, dar ar fi stânjenitoare pentru ei o soluţionare a crizei în stradă. Ei trebuie aşadar să instituie un proces asupra căruia să deţină controlul”, spune Gustav Gressel, membru al grupului european de reflecţie ECFR, scrie digi24.ro.

Neue Zürcher Zeitung: Români la München – în căutarea unui viitor mai bun pentru copiii lor. Măcar copiilor să le meargă mai bine în viitor – o deviză des auzită în lumea întreagă, una care îi motivează și pe mulți români să aleagă calea străinătății în căutarea unui job mai bun, a unei vieți mai bune, a unui viitor mai bun. Doar în capitala Bavariei, München, vin anual, de ceva vreme încoace, până la 2000 de români. Ce găsesc mulți dintre ei aici, însă, sunt locuri de muncă instabile și prost plătite. Ce nu găsesc defel, mai ales în primele luni sau chiar ani sunt locuințe pe care să își poată permite să le închirieze, locuri la grădinițe pentru copiii lor, o viață socială pentru familiile lor. Este un drum foarte greu, dar, așa cum a constatat Neue Zürcher Zeitung (NZZ), sacrificiul acestor familii are câteodată rezultate bune mai ales pentru copii, citează Deutsche Welle.

Traseul drogurilor transportate cu autocarul „căpşunarilor“. O tânără de 24 de ani a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri într-un dosar care scoate la iveală modul în care droguri de risc sunt aduse din Spania cu autocarul prin România şi trimise apoi în Germania. Cristina Timeea Mircov, tânăra de 24 de ani descoperită în vamă cu „marfa” avea rolul de cărăuş, urmând să primească 600 de euro pentru fiecare transport, scrie Adevărul.

Drama sezonierilor români de la o fermă din Bavaria: „Oameni cu coronavirus, duși la muncă cu japca. A spus că nu-i hotel la el”. Vasile Stan, sezonier în Germania: Patronul ăsta e un monstru. Când am intrat, când ne-a dus acolo, a fost dramă curată. Când am văzut ce disperați sunt oamenii, când venea patronul cu jeepul în câmp acolo, tremurau. Deci oamenii 10 ore sau 12 cu capul în jos. Nu-ți aducea apă, era o căldură foarte mare. Te durea stomacul, atâta țineai să te urinezi, scrie digi24.

O analiză a pierderii simţului mirosului, simptom asociat COVID-19, ar putea explica de ce coronavirusul e „atât de uşor de contractat” (studiu). Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui „punctul de intrare” al coronavirusului în celulele unei persoane infectate. Prezenţa enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2) a fost identificată în concentraţii mari doar în celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, zona din spatele nasului unde corpul detectează mirosurile, scrie Agerpres.

Românii, mangafaua și bilețelele ei. Vin vremuri bune pentru capitală, căci parcă veșnicul premier ar vrea să-i fie și primar. Iar Bucureștiul “merită un prim-ministru“. Un ins cu „greutate, cu experiență”. Nu mangafale. De n-ar fi păcătoasele de bilețele! Campionul politicianismului românesc cu aproximativ 5 neveste, șase apartamente, șase mașini, o motocicletă, zeci de conturi și nu se știe câte bijuterii, ceasuri de aur și legi cu dedicație, e mai campion la viteză chiar decât copilotul V. V. Ponta. La viteza, firește, cu care debitează adevăruri eterne. Căci la lupta cu demagogia e greu să-l bată vreun catindat, vorba lui Caragiale. Mai nou, premierul-senator și catindat perpetuu ar vrea să fie primarele Bucureștilor. Zis și făcut. La Digi24 a găsit timp berechet să-și expună pe larg programul. Spectacolul tembelizat, o soporifică mană cerească pentru pacienții în căutare de somnifere fără efecte secundare grave, s-a încheiat șocant și apoteotic, scrie Petre M. Iancu în Deutsche Welle.

Așii aviației: Alexei Meresiev – Drumul de la strungar la erou de film. Specialiștii militari numesc tinerii piloți sovietici ai vremii „aviatorii morții”. Motivul era unul simplu, avionul de luptă sovietic I-16 nu a putut concura cu avioanele de război germane din punct de vedere tehnic superioare. I-16 a fost avionul în care Aleksei Maresiev și-a făcut primul zbor ca pilot de vânătoare, în august 1941, în Ucraina, iar până în primăvara anului următor a doborât deja patru ași Luftwaffe. În total, Maresiev a finalizat 86 de zboruri de luptă și a doborât 11 avioane germane, potrivit punct.news.

Cum seamănă dictatorii între ei. Cei opt sunt Mussolini, Stalin, Hitler, Mao, Kim Ir Sen, Duvalier, Ceaușescu, Mengistu. Asemănările dintre ei se văd cu ochiul liber. Cu toții provin din familii sărace, umile. Cu toții au ajuns la putere fie în urma unor false revoluții, fie ca urmare a unor manevre oculte, a unor aranjamente de culise cu colegi din aceleași vârfuri ale nomenclaturii pe care mai pe urmă au avut grijă să-i înlăture, să-i marginalizeze, elimine din prim-planul vieții politice ori, pur și simplu, să-i elimine fizic, declarându-i trădători, scrie Mircea Morariu pe Contributors.ro.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul