Criteriul National

Subiectele zilei: Raed Arafat cere o situație cu medicii și asistenții care „evită sau se sustrag” de la lupta împotriva pandemiei; Ziua în care mi-a intrat coronavirusul în casă; Andrei Pleșu: am luat hotărîrea să dau „retragerii” mele un plus de radicalitate – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Raed Arafat cere o situație cu medicii și asistenții care „evită sau se sustrag” de la lupta împotriva pandemiei; Ziua în care mi-a intrat coronavirusul în casă; Andrei Pleșu: am luat hotărîrea să dau „retragerii” mele un plus de radicalitate – Subiectele zilei
octombrie 31
03:04 2020
Raed Arafat cere o situație cu medicii și asistenții care „evită sau se sustrag” de la lupta împotriva pandemiei. Un document intern al autorităților care coordonează gestionarea pandemiei, mai precis un ordin al comandatului acțiunii, secretarul de stat Raed Arafat, cere structurilor județene să îi trimită situația tuturor medicilor și asistenților medicali care invocă motive medicale sau de altă natură pentru a nu se implica în lupta împotriva pandemiei. Nu este vorba însă de niște liste nominale, ci de numărul acestor cadre medicale, spune Digi24.ro.
Lungul drum al României de la aderarea la integrarea în Uniunea Europeană. Mulți români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană nu e același lucru cu integrarea în Uniune. A adera la un organism, de orice fel, nu presupune în chip obligatoriu să te și integrezi în acel organism. Cine nu poate sau nu vrea, pleacă. Sau este dat afară. Integrarea nu are un termen limită, dar nici nu poate fi amînată sau sabotată la nesfîrșit de o parte a clasei politice. „Vrem o țară ca afară“ e doar un slogan. La fel, „Pașaport pentru Europa“. Ca să fim drepți, ne-ar trebui mai întîi un pașaport pentru România. Mulți, prea mulți dintre noi nu-l avem, scrie Deutsche Welle.
Andrei Pleșu: am luat hotărîrea să dau „retragerii” mele un plus de radicalitate. Am luat hotărîrea să dau „retragerii” mele un plus de radicalitate. Nu să mă transform într-o absență totală și definitivă (n-am spus, de altfel, niciodată că voi amuți cu totul, ci doar că nu voi mai frecventa viața publică, în postura unui comentator constant, participativ, angajat, ceea ce nu înseamnă că mă declar mort). „Radicalitatea” pe care vreau să o experimentez e de alt tip. Cu o vorbă a lui G. Călinescu, îmi voi lua libertatea să devin, o dată pe săptămînă, „singur și inactual”. Nu mai vreau să mă las confiscat de „Breaking News”, de scremete electorale, de incompetențe volubile, de agramatisme, hoție, șmecherie, fasoane „patriotice” și stilistică de periferie. Nu mai pot digera nici „prelucrarea” realității în presa curent, scrie Andrei Pleșu în editorialul din Dilema Veche.
CTP, despre reacţiile la adresa sa: „N-am cum să răspund jignirilor. Dacă cineva îmi spune «te bag în mă-ta», pot să-l contrazic?” Ce spune despre Patriarh. Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat vineri seară la Digi24 reacţiile negative la adresa sa din partea unor reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, dar şi persoane din spaţiul public, explicând că nu a vrut să spună că toţi credincioşii sunt nişte vite, ci doar cei care-l ascultă pe Patriarhul Daniel fără să gândească. „Critica se bazează pe fapte, argumente. N-am cum să răspund jignirilor. Unei înjurături n-ai cum să-i răspunzi”, a declarat gazetarul, potrivit Adevărul.
Ziua în care mi-a intrat coronavirusul în casă. De ce mă simt vinovat față de toți cei care se îngrijorează acum pentru noi. E încă dimineață, fetița mea de 4 ani și 9 luni s-a mutat din pat pe canapea și a ațipit din nou. A încetat și să se mai plângă și să mai întrebe. E a șasea dimineață. Ultima oară când a ieșit din casă era soare afară, azi e o ceață deasă și lăptoasă care înmoaie tot ce atinge. Îți face fleașcă plămânii, dacă o respiri. O să scriu, mă simt în stare. Dar tot ce ai citit, ai văzut sau ai auzit de la alții nu înseamnă nimic față de momentul în care afli că virusul e la tine în casă. Aceasta este povestea personală pe care eu, ca jurnalist Libertatea, vreau să o împărtășesc.
Președintele Germaniei, după atacul de la Nisa: Motivațiile islamiste trebuie combătute. Președintele german Frank-Walter Steinmeier pledează pentru o abordare fermă în urma actelor de violență brutală cu motivație islamistă. Oficialul federal subliniază însă că este esențială menținerea caracterului deschis al ”societăților noastre democratice”. Or, din această perspectivă, retorica președintelui turc Recep Tayyip Erdogan ”nu este de folos”, este încredințat Steinmeier. ”Sper că această retorică aflată într-o escaladare continuă nu va face ca unii dintre potențialii atentatori să se simtă încurajați”, afirmă președintele în dialogul cu Deutsche Welle.
O jurnalistă britanică îi învață pe englezi istoria României: „Coronavirusul ne-a arătat cât de mult ne bazăm pe imigranți”. Ștefan cel Mare a ajuns în Marea Britanie. Nu, nu e vorba de o parte a istoriei care ne-a fost ascunsă până acum, ci de un video de cinci minute în care jurnalista Tessa Dunlop le explică britanicilor, în limba lor, cine a fost Ștefan cel Mare. Sau Regina Maria, George Enescu sau Mihail Sebastian. Totul într-un documentar intitulat „Who is Romania”. Tessa Dunlop a venit pentru prima oară în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat din Siret, Moldova. Acum, aproape trei decenii mai târziu, are propria sa familie românească. Este jurnalistă la BBC, scriitoare și istoric trecut prin Oxford, scrie pressone.ro.
Povestea scientologiei, cultul care combină religia cu pseudoștiința: Vedete de la Hollywood, conspirații și spionaj. Scientologia are de toate. Are o psihoterapie (dianetica), are o biserică (biserica scientologică), mai multe centre de comandă în Florida și California, învățături specifice și cel mai important, un soi de părinte al cultului venerat și astăzi, Lafayette Ronald Hubbard. Pentru a putea să înțelegi cum a reușit să supraviețuiască scientologia până azi, trebuie să începi exact de la geneză, adică de întemeierea ei de către Ronald Hubbard.După mai multe încercări ca scriitor, Hubbard și-a început ascensiunea în 1950, când publică cartea „Dianetics, The Evolution of a Science”. Acest eveniment este considerat nașterea scientologiei, scrie Punct.News.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul