Criteriul National

Subiectele zilei: Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania; O femeie a murit la trei ore după ce medicii au trimis-o acasă. „Ce dracu te vaiţi atât, ţi-am dat calmant, stai să-ţi treacă” – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania; O femeie a murit la trei ore după ce medicii au trimis-o acasă. „Ce dracu te vaiţi atât, ţi-am dat calmant, stai să-ţi treacă” – Subiectele zilei
octombrie 06
01:54 2020
Schäuble: „Avem nevoie de o cooperare mai bună cu Rusia”. Wolfgang Schäuble a contribuit, în urmă cu 30 de ani, la reunificarea Germaniei. În interviul acordat DW, președintele Bundestagului privește în urmă, vorbind și de greșelile făcute, de exemplu în relația cu Rusia. ”De când a venit la putere, Putin a urmărit o politică prin care a încercat să repare umilința – în percepţia sa -, suferită de Uniunea Sovietică și face acest lucru în felul său. El nu are dreptate în privința Crimeei. Dar avem nevoie de o cooperare mai bună și mai onestă cu Rusia. Este un lucru pe care nu toți l-au înțeles, poate nici în America în anii decisivi. Trebuie să încercăm să cooperăm mai bine cu Rusia, respectând întru totul istoria şi năzuinţele Rusiei – la fel și în cazul Chinei.”, declară Wolfgang Schäuble în interviul acordat Deutsche Welle.
O femeie a murit la trei ore după ce medicii au trimis-o acasă. „Ce dracu te vaiţi atât, ţi-am dat calmant, stai să-ţi treacă”. O femeie de 49 de ani, din Craiova, a ajuns la spital cu dureri puternice în piept, însă medicul de gardă i-a spus că are o banală nevralgie şi a trimis-o acasă, deşi pacienta avea pancreatită hemoragică, conform certificatului de deces. „Am chemat ambulanţa… şi, într-un final, mama a ajuns la Urgenţa unde a stat câteva ore. Mai mult a aşteptat decât să i se facă ceva. Doctoriţa de gardă a şi certat-o. I-a zis… ce dracu te vaiţi atât, ţi-am dat un calmant, stai să-ţi treacă, să-şi facă efectul. Cam asta a fost”, povesteşte Cătălina Manolache, fiica pacientei, prntru Adevărul.
Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania. Un cetățean german a ajuns primarul Timișoarei, dar și o timișoreancă, Ramona Pop, este viceprimar al Berlinului din 2016. Tot în Germania, alți doi români sunt primari în Gorlitz și Ivenack. Un alt român este primarul unui oraș din Spania. Iar consilieri români sunt mulți. Românca Ramona Pop (42 de ani) , reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasă în 8 decembrie 2016 ca „Bürgermeisterin” la Berlin, o funcție echivalentă cu cea de viceprimar. Berlinul are doi viceprimari, primarul general având titlul de Regierender Bürgermeister. Ramona Pop a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind cea mai tânără membră de atunci, scrie Newsweek.
Cum arată radiografia stării de sănătate a românilor. Medicii consultați de Europa Liberă spun că principalul motiv pentru care rata mortalității rămâne atât de ridicată în România este faptul că starea generală de sănătate a românilor este precară – rata mare de diabet, obezitatea, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare -, pe de o parte, iar pe de alta, lipsa unor programe de educație sanitară. Tabloul stării de sănătate a românilor arată că cele mai multe decese în România sunt provocate de bolile cardiovasculare, iar decesele cauzate de cancer sunt în creștere. Doar anul trecut, peste 59.000 de români au fost diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), furnizate la solicitarea Europei Libere.
În Europa au murit de COVID în șase luni de 10 ori mai mulți oameni decât mor anual în accidente de circulație. Trăim vremuri în care felul în care depindem unii de alții s-a cristalizat și s-a pus în evidență, pe fondul unor mari tragedii. În Europa, au murit 220.000 de oameni de COVID, de 10 ori mai mulți decât cei 22.000 care au murit în 2019 în accidente de mașină. Comparația cu accidentele rutiere funcționează și din alt punct de vedere. Căci, și pe șosea, oamenii se gândesc nu doar la ei, ci și la ceilalți. La pietoni, de pildă, la bicicliști, la ceilalți șoferi. Nu conduci prudent doar pentru tine, ci în bună măsură pentru ceilalți, fie că sunt în mașina ta sau în afara ei, scrie Cătălin Tolontan pe Libertatea.
„Analize militare“ de tip fake news: SUA construieşte obiective militare în Republica Moldova. Tematicile care contează pentru Federaţia Rusă atunci când vine vorba de fostele state sovietice sunt cele legate de Uniunea Europeană şi NATO. Obiectivul lor evidenţiat este de a contracara extinderea lor şi de a-şi menţine influenţa în spaţiul ex-sovietic, iar pentru realizarea scopurilor enunţate se folosesc de orice fel de pârghii au la dispoziţie. În acest context, Sputnik Moldova operează în spaţiul mediatic de peste Prut cu naraţiuni manipulatoare şi dezinformatoare, constant, cu aceeaşi frecvenţă şi retorică agresivă. Abordarea subiectelor este diversă şi variază în funcţie de circumstanţele (geo)politice favorabile Kremlinului, aplicabilitatea tezelor preconcepute anti-UE şi anti-NATO şi sensibilitatea publicului-ţintă legată de unele teme sociale, scrie Adevărul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul