Criteriul National

Subiectele zilei: România electorală: asfaltul turnat pe ploaie și alte minuni; România, țara cu cele mai multe victime provocate de poluare; Brașov, proiecte urbanistice controversate. Ce spun specialiști – Subiectele zilei

Subiectele zilei: România electorală: asfaltul turnat pe ploaie și alte minuni; România, țara cu cele mai multe victime provocate de poluare; Brașov, proiecte urbanistice controversate. Ce spun specialiști – Subiectele zilei
septembrie 09
01:54 2020
Profesorii cu boli cronice se tem să revină la catedră. Crește şi mai mult deficitul de dascăli, după ce unii s-au cerut la pensie. Daniela Andrica are astm bronşic şi se teme să meargă la şcoală ca să nu se infecteze cu noul coronavirus. Ea predă limba germană de 20 de ani. În acest timp, i-au trecut prin mână, peste 5.000 de copii. Spune că niciodată nu i-a fost atât de greu ca în acest an, când trebuie aleagă între elevi şi sănătatea ei. Dacă se infectează cu COVID-19, stare ei de sănătate riscă să se agraveze.Ca ea sunt zeci de cadre didactice în fiecare şcoală, iar directorii sunt cei care trebuie să găsească o soluţie, potrivit Digi24.ro.
România electorală: asfaltul turnat pe ploaie și alte minuni apărute în prag de alegeri. Vin alegerile locale și pe ulițe se pornește agitația: primarii își aduc aminte de promisiunile uitate, încep să numere potențialele voturi și să pună în practică strategii pentru câștigarea unui nou mandat. În urma mesajelor primite din toată țara, am selectat câteva cazuri relevante pentru felul în care se acționează în prag de alegeri: asfalt turnat pe ploaie, care poate fi rupt cu mâna, oameni lăsați fără apă pentru că nu vor să voteze cu cine trebuie și „flotanți” apăruți peste noapte, câte 20 la o singură adresă, pregătiți să schimbe soarta alegerilor. Despre toate acestea, în materialul Recorder.
Aerul ucide în Europa – România, țara cu cele mai multe victime provocate de poluare. Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. Iese în evidență de asemenea deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei. Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului, scrie Deutsche Welle.
Fotoreportaj Brașov, proiecte urbanistice controversate / Ce spun specialiștii, cum justifică primarul Scripcaru. În ultima perioadă, administrația orașului Brașov a luat mai multe decizii privind centrul orașului, unele stârnind dezbateri aprinse printre cetățenii orașului de la poalele Tâmpei. Vorbim despre desființarea de locuri de parcare chiar în centru, asfaltarea unei zone cu piatră cubică pusă recent, reabilitarea unei zone în plină lună a concediilor, cheltuirea banilor pe garduri date jos în ziua următoare și nu numai. Situația locurilor de parcare ce au fost desființate chiar din centrul orașului pentru „extinderea spațiilor verzi” poate fi un exemplu clasic de măsură. În locul acestora, nu doar că primăria nu a amenajat locuri de parcare în altă zonă, dar a plantat doar aproximativ 18 puieți, potrivit punct.news.
Pete pe imaginea guvernării. Firesc era ca dl. Orban să profite de șansa reînvestirii, intervenită la data de 14 martie, și să opereze o seamă de schimbări în componența echipei guvernamentale. Or, cu excepția d-lui Victor Costache, mai demult sacrificat din cauza unor evidente jocuri politice, guvernul Orban 2 este identic cu primul. Aceasta în pofida lipsei evidente de rezultate a unora dintre miniștri. Aceasta doar spre a ni se arăta că dl. Ludovic Orban este infailibil în alegerea colaboratorilor. Ce se întâmplă astăzi? Doamna Monica Anisie se pierde în explicații atunci când vine vorba despre redeschiderea școlilor, neagă azi ce a afirmat cu doar o zi înainte, trece totul în seama autorităților locale, a inspectoratelor școlare, a directorilor de școli și a bieților profesori, scrie Mircea Morariu pe Contributors.ro.
Cecurile acordate de Donald Trump drept ajutor pe timp de pandemie au aterizat din greșeală în Austria. Guvernul Statelor Unite ale Americii a prevăzut cecuri în valoare de 1.200 de dolari fiecare pentru milioane de americani, gândite drept ajutor pe timpul pandemiei de coronavirus. Din cauza unor greșeli informaționale, mai mult de 100 de cecuri au ajuns la cetățeni austrieci de la care, din fericire, au fost răscumpărate. Potrivit companiei de radio și televiziune ORF, peste 100 de astfel de cecuri în valoare de 1.200 de dolari fiecare (aproximativ 1.000 de euro) au fost încasate de către bănci. Printre beneficiarii de drept se numără și un pensionar din Linz care a lucrat cândva, pentru o scurtă perioadă de timp, în SUA, potrivit Die Welt.
Fată de 14 ani, cumpărată de un bogătaş de 50 de ani. Mama ei, de acord cu relaţia amoroasă. Un bărbat de 50 de ani din judeţul Cluj este acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 14 ani, totul petrecându-se cu acceptul şi chiar încurajarea mamei fetei. Dosarul aflat pe rolul instanţei scoate la iveală detalii tulburătoare despre modul în care fata de 14 ani a ajuns să fie sedusă de Mihăiţă Codrianu, bărbatul cu 35 de ani mai mare, care i-a cumpărat cadouri scumpe şi chiar a închiriat un apartament pentru fată, mama sa şi cei doi fraţi ai fetei, potrivit Adevărul.
Dragnea junior, procesoman: a dat în judecată Poliția după ce a fost amendat pentru lipsa centurii. Ce scuză folosește Ștefan Valentin Dragnea dacă e prins de polițiștii de la Rutieră fără centură? „Abia acum am desfăcut-o”, de exemplu. Dar nu cum ar face fiecare, într-un impuls infantil de a scăpa de amendă, ci în instanță. Instanța a analizat și a conchis: „Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției (…) se bucură de prezumția de veridicitate, întrucât săvârșirea faptei contravenționale a fost constatată prin propriile simțuri de către agentul de poliție, scrie Newsweek.ro.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul