Criteriul National

Subiectele zilei: Ţiriac opreşte construcţia căii ferate dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni; Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași – Subiectele zilei

Subiectele zilei: Ţiriac opreşte construcţia căii ferate dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni; Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași – Subiectele zilei
octombrie 12
04:55 2019
Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași. Cel dintâi pelerin care a reușit să se închine, după ce a așteptat mai mult de opt ore până când a început oficial pelerinajul, se numește Elena Săbiuță, are 76 de ani și este din Piatra Neamț. Femeia și-a petrecut noaptea sub o copertină amplasată pe strada din spatele Mitropoliei din Iași, locul de unde începea oficial coada, potrivit Libertatea.

Ţiriac opreşte construcţia căii ferate dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni. Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, 11 octombrie, oprirea imediată a lucrărilor la proiectul de construcţie al căii ferate către Aeroportul Otopeni. Decizia este executorie, însă poate fi contestată la instanţa superioară. Decizia instanţei vine după ce, în data de 25 septembrie, mai multe companii, organizaţii şi persoane fizice, printre care şi omul de afaceri Ion Ţiriac au deschis la Curtea de Apel Bucureşti un proces în contecios administrativ şi fiscal împotriva Guvernului, Ministerul Transporturilor şi Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, scrie Adevărul.

Adevărații monștri de la Caracal. Ca urmare a fantasmagoriilor din jurul acestui caz, răspândite de Cumpănașu în campania sa pentru alegerile prezidențiale sau de enormitățile propovăduite de un avocat obișnuit al OTV-ului, la care se adaugă speculațiile fără acoperire ale jurnaliștilor din echipa lui Cătălin Tolontan, astăzi se vorbește mai mult despre faptul că Alexandra Măceșanu ar fi fost văzută, precum Elodia, pe vremuri, prin țări străine și că FBI ar vrea să-i protejeze pe americanii de la Deveselu, relatează NewsWeek.

Un scandal de corupţie zdruncină sistemul Viktor Orban. În mod normal, alegerile locale au o importanţă scăzută în Ungaria. În ultimii 10 ani şi fiindcă guvernul condus de Viktor Orbán a retras puternicelor autoadministraţii de odinioară majoritatea prerogativelor, centralizând Ungaria. De aceasta dată însă, lucrurile se desfăşoară altfel. Niciun alt scrutin local din istoria postcomunistă a Ungariei nu a avut o asemenea putere de simbol cum are cea de duminică (13.10.), notează Deutsche Welle.

De ce nu l-a anunţat Iohannis pe Orban premier. Ce partide intră la guvernare. Contre între Iohannis şi USR. Liderul PNL Ludovic Orban va fi desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis la începutul săptămânii viitoare, susţin surse politice pentru Adevarul. De ce nu l-a anunţat vineri? Şeful statului va avea luni încă o rundă de discuţii doar cu preşedinţii partidelor pentru a calcula exact pe câte voturi se bazează Orban în Parlament. În paralel, liderii PNL vor negocia cu PMP şi UDMR o posibilă cooptare la guvernare, potrivit Adevărul.

Ce șanse are decalogul de măsuri al mini-guvernării PNL să devină realitate. Liberalii vor să plece la drum într-o mini-guvernare de câteva luni sau un an, având printre obiective măsuri de „reparare” a legilor PSD. Analiști politici consideră însă că șansele lor de reușită sunt împărțite, pentru că vor trebui negociate cu fiecare partid în parte, în funcție de interes. Liberalii vor încerca în „guvernarea de tranziție”, așa cum au calificat-o, să impună câteva modificări legislative menite să repare măsurile adoptate de PSD, dar și să le ușureze viața la alegerile locale din vara lui 2020, notează Radio Europa Liberă.

Cristian Tudor Popescu: Sufletul PSD-ului așa arată, oamenii ăștia se detestă până la ură între ei. „Ceea ce mi-a dat un fior, în stenogramele acestea, e preocuparea acestor oameni. Ei au fost înfrânți la vot în acest moment și în loc să vezi acolo o discuție despre: De ce am fost înfrânți? Unde am greșit, în raport, în ultimă instanță, cu cetățenii, pentru că suntem în campanie electorală? Au dat totul pe spinarea trădătorilor și preocuparea lor este: cum să mințim, cum să speriem și cum să prostim mai bine masele în continuare”, a spus Cristian Tudor Popescu conform Republica.

Confesiunile unui șofer Uber și Lyft. Câți bani face din condusul după jobul zilnic și ce a pățit cu clienții. „Oamenii m-au întrebat întotdeauna cât câștig conducând mașina pentru Uber și Lyft, așa că am decis să țin socoteala tuturor banilor care mi-au intrat în buzunar într-o săptămână, chiar și mărunțișul”, a spus șoferul. Rezultatul final a fost de 257 de dolari pentru mai puțin de 14 ore de muncă, adică aproximativ 19 dolari pe oră, scrie Libertatea.

Primăria Cluj cumpără prima locuință socială luxoasă de pe piață cu aproape 100.000 de euro. Un apartament cu patru camere de aproape 80mp situat la etajul IV al unui bloc a fost negociat de Primărie la aproape 1200 euro/mp. Este primul și singurul apartament pe care Primăria a reușit să îl achiziționeze de pe piața liberă, în urma unei licitații lansate în septembrie din dorința de a mări stocul de locuințe sociale din Cluj, relatează Actual de Cluj.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei