Criteriul National

Suflet de copil…

Suflet de copil…
martie 11
14:33 2017
Supăraţi pe „Grădi ” ?
copil-trist-520x245
 
   În fiecare dimineaţă privesc atent copiii care merg pe jos până la grădiniţă, însoţiţi de un parinte, de bunic sau de o altă persoană. Regret că nu văd acea explozie de viaţă specifică acestor fapturi minunate; rar câte un copil, având drăgălăşenia pe faţă ,discută sfătos cu însoţitorul , iar uneori un alt copil visează în timp ce merge, deoarece se află încă în lumea de basm a copilăriei.
Majoritatea copiilor, ţinuţi de mânuţă de către însoţitor, opun rezistenţă la înaintare, ca şi cum n-ar vrea să mai ajungă la grădiniţă.
   Nici cei care-i însoţesc nu dau pe afară de bucurie; merg tăcuţi, absenţi ca şi cum îndeplinesc ceva care-i supără, dar n-au încotro.
 
   Ce se întâmplă ? Care să fie cauza acestui refuz  care stăpâneşte şi sufletul sensibil al copilului ?
 
   Există o certitudine : starea sufletească a copilului este oglinda fidelă a stării sufleteşti a părinţilor, bunicilor ,unde trăieşte micuţul.
Acest climat se înregistrează în sufletul copilului şi , văzând caracterul fiecăruia, reacţionează din instinctul de apărare. Dacă simte că la grădiniţă nu-şi găseşte locul şi liniştea , cu puterile sale, dă semnale că nu-i place acolo.
 
   Există cineva care să vadă aceste semnale ?
 
Se pare că nu, după cum arată imaginea lor tristă în drum catre grădiniţă.
a
  Să nu uităm ceva esenţial: mintea şi sufletul unui copil sunt ca o coală albă de hârtie pe care putem scrie orice, însă, odată ce s-a scris, nu se mai poate şterge !
 
    Ce-i de făcut ?
 
Multe s-ar putea spune, dar practic şi eficient  sugerez numai atât : Jucaţi-vă cu copilul dumneavoastră; vorbiţi permanent cu bucurie cu el şi încercaţi să-i răspundeţi la întrebări; explicaţi-i de ce merg copiii la grădiniţă, însă nu uitati de formarea propriei personalităţi, ca o pregatire serioasă şi sănătoasă pentru viaţă.  Competenţele se vor certifica individual , nu pe grupe de pregătire , ca la grădiniţă .
  Părinţi şi bunici, păstraţi lumea de basm din sufletul copilului ! ” Grădi” nu-i o pedeapsă , ci un „loc de joacă laolaltă ” pentru copii !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo