Criteriul National

Suflet de copil…

Suflet de copil…
martie 11
14:33 2017
Supăraţi pe „Grădi ” ?
copil-trist-520x245
 
   În fiecare dimineaţă privesc atent copiii care merg pe jos până la grădiniţă, însoţiţi de un parinte, de bunic sau de o altă persoană. Regret că nu văd acea explozie de viaţă specifică acestor fapturi minunate; rar câte un copil, având drăgălăşenia pe faţă ,discută sfătos cu însoţitorul , iar uneori un alt copil visează în timp ce merge, deoarece se află încă în lumea de basm a copilăriei.
Majoritatea copiilor, ţinuţi de mânuţă de către însoţitor, opun rezistenţă la înaintare, ca şi cum n-ar vrea să mai ajungă la grădiniţă.
   Nici cei care-i însoţesc nu dau pe afară de bucurie; merg tăcuţi, absenţi ca şi cum îndeplinesc ceva care-i supără, dar n-au încotro.
 
   Ce se întâmplă ? Care să fie cauza acestui refuz  care stăpâneşte şi sufletul sensibil al copilului ?
 
   Există o certitudine : starea sufletească a copilului este oglinda fidelă a stării sufleteşti a părinţilor, bunicilor ,unde trăieşte micuţul.
Acest climat se înregistrează în sufletul copilului şi , văzând caracterul fiecăruia, reacţionează din instinctul de apărare. Dacă simte că la grădiniţă nu-şi găseşte locul şi liniştea , cu puterile sale, dă semnale că nu-i place acolo.
 
   Există cineva care să vadă aceste semnale ?
 
Se pare că nu, după cum arată imaginea lor tristă în drum catre grădiniţă.
a
  Să nu uităm ceva esenţial: mintea şi sufletul unui copil sunt ca o coală albă de hârtie pe care putem scrie orice, însă, odată ce s-a scris, nu se mai poate şterge !
 
    Ce-i de făcut ?
 
Multe s-ar putea spune, dar practic şi eficient  sugerez numai atât : Jucaţi-vă cu copilul dumneavoastră; vorbiţi permanent cu bucurie cu el şi încercaţi să-i răspundeţi la întrebări; explicaţi-i de ce merg copiii la grădiniţă, însă nu uitati de formarea propriei personalităţi, ca o pregatire serioasă şi sănătoasă pentru viaţă.  Competenţele se vor certifica individual , nu pe grupe de pregătire , ca la grădiniţă .
  Părinţi şi bunici, păstraţi lumea de basm din sufletul copilului ! ” Grădi” nu-i o pedeapsă , ci un „loc de joacă laolaltă ” pentru copii !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo