Criteriul National

Suflet de copil…

Suflet de copil…
martie 11
14:33 2017
Supăraţi pe „Grădi ” ?
copil-trist-520x245
 
   În fiecare dimineaţă privesc atent copiii care merg pe jos până la grădiniţă, însoţiţi de un parinte, de bunic sau de o altă persoană. Regret că nu văd acea explozie de viaţă specifică acestor fapturi minunate; rar câte un copil, având drăgălăşenia pe faţă ,discută sfătos cu însoţitorul , iar uneori un alt copil visează în timp ce merge, deoarece se află încă în lumea de basm a copilăriei.
Majoritatea copiilor, ţinuţi de mânuţă de către însoţitor, opun rezistenţă la înaintare, ca şi cum n-ar vrea să mai ajungă la grădiniţă.
   Nici cei care-i însoţesc nu dau pe afară de bucurie; merg tăcuţi, absenţi ca şi cum îndeplinesc ceva care-i supără, dar n-au încotro.
 
   Ce se întâmplă ? Care să fie cauza acestui refuz  care stăpâneşte şi sufletul sensibil al copilului ?
 
   Există o certitudine : starea sufletească a copilului este oglinda fidelă a stării sufleteşti a părinţilor, bunicilor ,unde trăieşte micuţul.
Acest climat se înregistrează în sufletul copilului şi , văzând caracterul fiecăruia, reacţionează din instinctul de apărare. Dacă simte că la grădiniţă nu-şi găseşte locul şi liniştea , cu puterile sale, dă semnale că nu-i place acolo.
 
   Există cineva care să vadă aceste semnale ?
 
Se pare că nu, după cum arată imaginea lor tristă în drum catre grădiniţă.
a
  Să nu uităm ceva esenţial: mintea şi sufletul unui copil sunt ca o coală albă de hârtie pe care putem scrie orice, însă, odată ce s-a scris, nu se mai poate şterge !
 
    Ce-i de făcut ?
 
Multe s-ar putea spune, dar practic şi eficient  sugerez numai atât : Jucaţi-vă cu copilul dumneavoastră; vorbiţi permanent cu bucurie cu el şi încercaţi să-i răspundeţi la întrebări; explicaţi-i de ce merg copiii la grădiniţă, însă nu uitati de formarea propriei personalităţi, ca o pregatire serioasă şi sănătoasă pentru viaţă.  Competenţele se vor certifica individual , nu pe grupe de pregătire , ca la grădiniţă .
  Părinţi şi bunici, păstraţi lumea de basm din sufletul copilului ! ” Grădi” nu-i o pedeapsă , ci un „loc de joacă laolaltă ” pentru copii !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro