Criteriul National

Summit-ul celor 27 de state care vor rămâne în UE după Brexit va fi programat pentru data de 29 aprilie

Summit-ul celor 27 de state care vor rămâne în UE după Brexit va fi programat pentru data de 29 aprilie
martie 21
14:44 2017

tusk

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat în cursul zilei de astăzi că reprezentanţii celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană se vor întâlni pe 29 aprilie pentru a formaliza mandatul de negociere pentru retragerea Marii Britanii din UE. Summitul va avea loc la o lună după ce Londra intenţionează să declanşeze procesul formal de doi ani, pentru părăsirea blocului comunitar.

 Data aleasă a summit- ului va coincide cu ziua de sâmbătă, 29 aprilie ce va urma unei săptămâni ”de foc”, fix după prima rundă a alegerilor prezidențiale din Franța, dar înainte de votul final programat în Hexagon,pentru începutul lunii mai. Summit-ul va fi folosit ca un schimb de idei  pentru liderii care trebuie să adopte liniile directoare formale pentru negocierile ulterioare. Acestea vor fi conduse de către Comisia Europeană şi vor încerca să limpezească viitorul european în contextul părăsirii Uniunii Europene de către Regatul Unit al Marii Britanii.

Acelaşi oficial european a declarat că discuțiile vor fi efectuate pentru a conveni asupra unui acord care va fi „prioritatea noastră principală pentru negocieri care trebuie să fie şi să creeze cât mai multă certitudine și claritate cu putință pentru toți cetățenii, companiile și statele membre, care vor fi afectate negativ de către Brexit”, 

Domnul Tusk va răspunde în numele consiliului doamnei Theresa May , după aproximativ șase săptămâni, menționând clar că poziția de negociere a UE, de sondare în mod oficial constituie punctul de de pornire la aceste viitoare discuții. Cum ambele părți au stabilit în cererile lor, discuțiile vor începe apoi în mod oficial între funcționarii Comisiei Europene și birocrații britanici, miza fiind condițiile de ieșire a Marii Britanii.

b-brexit2

Reamintesc faptul că toate observaţiile şi comentariile sale au venit în timpul unei conferințe de presă în care se afla şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe. Domnul Abe a declarat că speră ca UE și Marea Britanie să continue  menținerea unui „parteneriat strâns” în timpul procesului de Brexit, adăugând că o „perioadă de tranziție” va fi relevantă în acest demers.

Demn de urmărit în lunile acestea vor fi tocmai amănuntele şi negocierile care se anunţă interesante. Această declarație survine la o zi după ce guvernul britanic a anunțat că va lansa oficial, la data de 29 martie procedura pentru separare de UE. Acest lucru se va transpune prin faptul că Londra va invoca oficial la acea dată articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în fața Consiliului European ce reprezintă instanța ce-i reunește pe liderii statelor membre ale UE.

Bineînţeles că etapa finală, oficială va permite lansarea negocierilor dintre Londra și Bruxelles, cu o perioadă prevăzută estimativ de până la doi ani pentru a duce la bun sfârșit negocierile complexe. Oricum, aceste relaţii diplomatice vor fi cele care vor pune capăt celor peste 40 de ani ai unei relații destul de agitate dintre UE şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Sursa foto blog.abglobal.comEUobserver

Sinteză oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro