Criteriul National

Summit-ul celor 27 de state care vor rămâne în UE după Brexit va fi programat pentru data de 29 aprilie

Summit-ul celor 27 de state care vor rămâne în UE după Brexit va fi programat pentru data de 29 aprilie
martie 21
14:44 2017

tusk

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat în cursul zilei de astăzi că reprezentanţii celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană se vor întâlni pe 29 aprilie pentru a formaliza mandatul de negociere pentru retragerea Marii Britanii din UE. Summitul va avea loc la o lună după ce Londra intenţionează să declanşeze procesul formal de doi ani, pentru părăsirea blocului comunitar.

 Data aleasă a summit- ului va coincide cu ziua de sâmbătă, 29 aprilie ce va urma unei săptămâni ”de foc”, fix după prima rundă a alegerilor prezidențiale din Franța, dar înainte de votul final programat în Hexagon,pentru începutul lunii mai. Summit-ul va fi folosit ca un schimb de idei  pentru liderii care trebuie să adopte liniile directoare formale pentru negocierile ulterioare. Acestea vor fi conduse de către Comisia Europeană şi vor încerca să limpezească viitorul european în contextul părăsirii Uniunii Europene de către Regatul Unit al Marii Britanii.

Acelaşi oficial european a declarat că discuțiile vor fi efectuate pentru a conveni asupra unui acord care va fi „prioritatea noastră principală pentru negocieri care trebuie să fie şi să creeze cât mai multă certitudine și claritate cu putință pentru toți cetățenii, companiile și statele membre, care vor fi afectate negativ de către Brexit”, 

Domnul Tusk va răspunde în numele consiliului doamnei Theresa May , după aproximativ șase săptămâni, menționând clar că poziția de negociere a UE, de sondare în mod oficial constituie punctul de de pornire la aceste viitoare discuții. Cum ambele părți au stabilit în cererile lor, discuțiile vor începe apoi în mod oficial între funcționarii Comisiei Europene și birocrații britanici, miza fiind condițiile de ieșire a Marii Britanii.

b-brexit2

Reamintesc faptul că toate observaţiile şi comentariile sale au venit în timpul unei conferințe de presă în care se afla şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe. Domnul Abe a declarat că speră ca UE și Marea Britanie să continue  menținerea unui „parteneriat strâns” în timpul procesului de Brexit, adăugând că o „perioadă de tranziție” va fi relevantă în acest demers.

Demn de urmărit în lunile acestea vor fi tocmai amănuntele şi negocierile care se anunţă interesante. Această declarație survine la o zi după ce guvernul britanic a anunțat că va lansa oficial, la data de 29 martie procedura pentru separare de UE. Acest lucru se va transpune prin faptul că Londra va invoca oficial la acea dată articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în fața Consiliului European ce reprezintă instanța ce-i reunește pe liderii statelor membre ale UE.

Bineînţeles că etapa finală, oficială va permite lansarea negocierilor dintre Londra și Bruxelles, cu o perioadă prevăzută estimativ de până la doi ani pentru a duce la bun sfârșit negocierile complexe. Oricum, aceste relaţii diplomatice vor fi cele care vor pune capăt celor peste 40 de ani ai unei relații destul de agitate dintre UE şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Sursa foto blog.abglobal.comEUobserver

Sinteză oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo