Criteriul National

Summit virtual UE-China, în ciuda tensiunilor în creștere / „UE nu trebuie să devină un câmp de bătălie pentru tensiunile chino-americane” – International

Summit virtual UE-China, în ciuda tensiunilor în creștere / „UE nu trebuie să devină un câmp de bătălie pentru tensiunile chino-americane” – International
septembrie 13
16:52 2020
Liderii UE, cancelarul german și președintele chinez Xi Jinping vor încerca luni, în sistem de videoconferință, să obțină avansuri în negocierea unui acord privind investițiile – pe fondul disputelor legate de Hong Kong, Taiwan și provincia Xinjiang, scrie AFP.

Prevăzut inițial sub forma unui summit extraordinar în septembrie la Leipzig (Germania), întâlnirea va avea loc în cele din urmă în format redus, din cauza pandemiei.

În timpul acestei reuniuni virtuale, prezidate de Charles Michel, șeful Consiliului European (care reprezintă statele membre), în fața lui Xi se vor regăsi doar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel, în condițiile în care Germania asigură președinția rotativă a UE.

Pe agenda discuțiilor figurează în special acordul chino-european privind investițiile, a cărui semnare până la sfârșitul anului este considerată „posibilă” de către Beijing.

Europenii și chinezii negociază de șapte ani acest acord privind protecția investițiilor străine între UE și gigantul asiatic, care abordează proprietatea intelectuală, sfârșitul transferurilor de tehnologie impuse firmelor externe de China și subvențiile acordate companiilor publice chineze.

„Accelerarea negocierilor”

„Dorim să garantăm accesul la piața chineză pentru companiile noastre, vrem reguli echitabile ale concurenței, cerem reciprocitate” în termeni de deschidere, subliniază un responsabil european, care a preferat anonimatul.

Sarcina se anunță însă delicată: „Sperăm să ne înțelegem luni asupra uei foi de parcurs pentru a aplana diferendele”, dar „chiar dacă obiectivul politic este accelerarea negocierilor și încheierea lor până la finalul lui 2020, vom accepta un acord numai dacă merită”, a subliniat el.

Niciun progres major sau declarație comună nu sunt așteptate luni, dar europenii speră să-l convingă pe Xi Jinping să dea un impuls prin acordarea unei marje de manevră mai mare negociatorilor chinezi.

Un alt dosar, climatul: în condițiile în care UE își propune un obiectiv de neutralitate carbon pentru 2050, europenii vor să determine Beijingul la obiective mai ambițioase, respectiv o neutralitate carbon în 2060 și stoparea construcțiile de centrale pe cărbune.

„În mod normal, prietenii noștri chinezi nu vor să promită mult și să nu-și respecte în întregime angajamentele. Dar nu mai este momentul pentru prudență excesivă”, spune o altă sursă europeană.

Între ciocan și nicovală

Reuniunea intervine în condițiile în care relațiile se deteriorează continuu între China și Statele Unite, pe fondul războiului comercial, al escaladării tensiunilor în marea Chinei de sud, închideri reciproce de consulate, acuzații de spionaj și de încălcare a drepturilor omului.

În fața acestei confruntări între primele două puteri mondiale, Europa este prinsă între ciocan și nicovală: în iunie, secretarul american de Stat Mike Pompeo a cerut europenilor să aleagă „libertatea” și nu „tirania” Chinei.

Șeful diplomației chineze Wang Yi a vizitat la sfârșitul lunii august cinci țări europene, lăudând legăturile dintre China și UE, care „au responsabilitatea” să conlucreze pentru „o lume mai stabilă”.

Bruxellesul merge pe sârmă, considerând în același timp China atât un „partener” de neocolit cât și un „rival strategic”.

„UYE se arată inflexibilă asupra propriilor interese și valori, dar vrea să coopereze cu China. Este esențial ca UE să nu devină un câmp de bătălie pentru aceste tensiuni, ci să fie un element destabilizator”, subliniază oficialul european.

Bruxellesul ar urma să exprime luni în fața lui Xi preocupările legate de Hong Kong, unde aplicarea unei noi legi privind securitatea este considerată un atac împotriva libertăților. Cei 27 au decis deja să limiteze exporturile de echipamente care pot fi folosite pentru supraveghere și represiune în Hong Kong.

Chestiunea Taiwan – insulă guvernată de manieră independentă dar pe care China o consideră o parte a sa – ar urma să figureze și ea pe agendă: recenta vizită a președintelui Senatului ceh Milos Vystrcil la Taipei a fost calificată drept o „provocare” de către China, care a amenințat Praga cu sancțiuni. Europenii și-au afișat solidaritatea în privința Cehiei.

Un alt subiect de îngrijorare: soarta uigurilor, minoritatea musulmană din vestul Chinei, unde au loc deportări masive în lagăre ptrivit cercetătorilor, ONG-urilor și diplomaților, și care a antrenat deja sancțiuni americane.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul