Criteriul National

Surse de iluminat alternative

Surse de iluminat alternative
iunie 06
11:12 2020

banda-led-12v-3528-60-ledurim-ip20-alb-cald

Majoritatea caselor inca folosesc becuri cu halogen, insa acestea nu sunt tocmai cele mai indicate pentru mediul inconjurator si nici nu degaja o lumina prea placuta. De multe ori, experienta unei lecturi la lumina unui bec cu halogen se rezuma la migrene si pierderea vederii. Insa, cei care aleg sa citeasca la lumina produsa de becuri led au o experienta mult mai buna pe parcursul lecturii, deoarece degaja o lumina mai puternica, constanta si aceste becuri nu reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator.

Becurile se impart in becuri clasice (incandescente), becuri fluorescente, becuri cu  halogen si becuri LED. Tehnologia LED poate fi considerata cea mai avansata, nu doar datorita eficientei energetice (o reducere a consumului de energie cu pana la 80%), ci si pentru ca aduce numeroase avantaje. Multe becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos si deci a intensitatii luminii, astfel incat poti trece usor de la lumina potrivita pentru citit sau alte activitati, la lumina unei lampi de veghe. Pentru a afla daca ai achizitionat un astfel de bec, cauta pe eticheta unde apare pictograma „reglarea fluxului luminos”.

De asemnea, benzile cu led sunt accesorii foarte utile pentru infrumusetarea casei sau pentru a ilumina o camera cu o sursa discreta de lumini care isi schimba culorile. Banda Led este o placa de circuit PCB  flexibila sau rigida (in functie de model) cu chipuri LED SMD montate pe suprafata. Sunt foarte populare si au aplicatii foarte diverse, de la iluminat rezidential, publicitate, iluminat comercial cu LED, in spitale pentru terapie sau agricultura pentru cresterea plantelor. Fiecare model de banda LED este diferit prin tipul de chip SMD utilizat. Pentru astfel de produse veti gasi denumiri de tipul : 5050 , 3528 sau 3014 .

Alegem banda led in functie de:

Tensiunea de alimentare

Puterea absorbita: 3,6W; 4,8W; 7,2W; 9,6W; 14,4W; 16W; 18W; 20W – putere absorbita per metru

Banda Led o putem alege si in functie de Tip Chip: 3528, 3014, 5050, 5630, 2835 si multe altele. Acest numar reprezinta dimensiunea chipului, exprimata in mm. De exemplu putem gasi indicatii precum: Banda 2835, chip dimensiuni 2.8mm x 3,5mm. In momentul in care decidem sa cumparam o banda Led putem alege intre temepratura de culoare masurata in Kelvin sau culorile pe care le emite

-alb rece la 5500K la 6500K;

-alb cald la 2300K la 3200K;

-alb natural la 4000K la 4400K;

-rosu, verde, albastru, portocaliu, violet;

-RGB-multicolora;

-RGBW – multicolora plus alb.

Ce grad de protectie IP are banda LED?

Gradul IP reprezinta gradul de protectie contra umiditatii si a prafului. Gradul IP este definit prin doua cifre: prima se refera la gradul de protectie contra prafului, iar a doua cifra se refera la gradul de protectie contra apei. Banda Led de interior are de obicei un IP20 sau IP21, cele de exterior IP44 sau IP45, iar cele submersibile IP67 sau IP68.

Banda LED de 12V sau 24V are nevoie de o sursa de alimentare la curent (un transformator).

Necesarul de consum se calculeaza dupa formula : puterea consumata/metru liniar x lungimea benzii. Daca banda consuma 14.4 w/ m si are o lungime de  5m consumul total este de 72W. Transformatorul se alege cu o rezerva de putere de 20% fata de consumul calculat, ca de exemplu : 72W X 1,2 = 84 W, o sursa de 8, 9 sau 10A la 12V in cazul acesta este potrivita.

Banda Led de 220V se instaleaza fara transformator, prin intermediul unei mufe avand un circuit stabilizator care nu depinde de lungimea benzii fiind posibila alimentarea unei role de 100m cu un singur controller.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul