Criteriul National

TABLETA – moft sau necesitate pentru copii?

TABLETA – moft sau necesitate pentru copii?
aprilie 21
09:32 2015

Tehnologiile moderne sunt tot mai prezente în casele a numeroși români, iar copiii acestora intră vrând-nevrând în contact cu ele încă de la naștere. Din această cauză s-a ajuns ca micuții să fie foarte abili la vârste tot mai fragede, în a butona și manevra gadgeturile. Psihologii avertizează că acest lucru este benefic pentru copii, doar dacă sunt respectate anumite condiții și aplicațiile sunt conforme cu vârsta celor în cauză.

Conform cu ultimile studii în cercetarea psihologică, ce-i vizează pe micii utilizatori de gadgeturi, relevant  și îngrijorător totodată, este faptul că tot mai mulți copii petrec ore în șir în fața laptop-urilor sau mai nou, a tabletelor, mult mai ușor de manevrat. Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste practici menite să ”cumințească copilul și să readucă liniștea în casă”, susținând că pot provoca grave tulburări de comportament. Copii trebuie să ia contact cu jocuri și jucării specifice vârstei, care să le stimuleze toate abilitățile și simțurile și nu să stea ațintiți la televizor sau tabletă. Acestea nu-i vor ajuta să verbalizeze sau să relaționeze, ci mai degrabă îi transformă în personalități inactive social. Totuși, tabletele, smartphon-ul sau laptop-ul, trebuie să facă și ele parte din programul de dezvoltare al copilului. Acestea dezvoltă capacitatea de atenție, de memorie. Un copil ar trebui să fie mereu implicat în activități de joc care să îl ajute să evolueze, iar părinții să fie atenți la acesta și totodată implicați. Copiii zilelor noastre sunt firi deschise spre nou și dornice de cunoaștere și de aceea, susțin experții, nu trebuie să-i privăm de nimic, dar în limitele normalului. Implicarea părinților în observarea capacităților cognitive ale copilului lor, trebuie să fie una activă. Cu cât aceștia își implică copiii în activități zilnice specifice vârstei, cu atât statul pe mult dorita tabletă devine doar ceva trecător și nu reprezintă o necesitate pentru copil. El va învăța că este un obiect pentru joacă, dar nu pentru a-l ține fixat ore în șir. Cu cât nu se cedează tendinței generale dea cumpăra, pentru că are toată lumea, cu atât copilul va descoperi adevărata lume a jocurilor și jucăriilor, gata să le dezvolte autonomia și gândirea.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul