Criteriul National

TABLETA – moft sau necesitate pentru copii?

TABLETA – moft sau necesitate pentru copii?
aprilie 21
09:32 2015

Tehnologiile moderne sunt tot mai prezente în casele a numeroși români, iar copiii acestora intră vrând-nevrând în contact cu ele încă de la naștere. Din această cauză s-a ajuns ca micuții să fie foarte abili la vârste tot mai fragede, în a butona și manevra gadgeturile. Psihologii avertizează că acest lucru este benefic pentru copii, doar dacă sunt respectate anumite condiții și aplicațiile sunt conforme cu vârsta celor în cauză.

Conform cu ultimile studii în cercetarea psihologică, ce-i vizează pe micii utilizatori de gadgeturi, relevant  și îngrijorător totodată, este faptul că tot mai mulți copii petrec ore în șir în fața laptop-urilor sau mai nou, a tabletelor, mult mai ușor de manevrat. Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste practici menite să ”cumințească copilul și să readucă liniștea în casă”, susținând că pot provoca grave tulburări de comportament. Copii trebuie să ia contact cu jocuri și jucării specifice vârstei, care să le stimuleze toate abilitățile și simțurile și nu să stea ațintiți la televizor sau tabletă. Acestea nu-i vor ajuta să verbalizeze sau să relaționeze, ci mai degrabă îi transformă în personalități inactive social. Totuși, tabletele, smartphon-ul sau laptop-ul, trebuie să facă și ele parte din programul de dezvoltare al copilului. Acestea dezvoltă capacitatea de atenție, de memorie. Un copil ar trebui să fie mereu implicat în activități de joc care să îl ajute să evolueze, iar părinții să fie atenți la acesta și totodată implicați. Copiii zilelor noastre sunt firi deschise spre nou și dornice de cunoaștere și de aceea, susțin experții, nu trebuie să-i privăm de nimic, dar în limitele normalului. Implicarea părinților în observarea capacităților cognitive ale copilului lor, trebuie să fie una activă. Cu cât aceștia își implică copiii în activități zilnice specifice vârstei, cu atât statul pe mult dorita tabletă devine doar ceva trecător și nu reprezintă o necesitate pentru copil. El va învăța că este un obiect pentru joacă, dar nu pentru a-l ține fixat ore în șir. Cu cât nu se cedează tendinței generale dea cumpăra, pentru că are toată lumea, cu atât copilul va descoperi adevărata lume a jocurilor și jucăriilor, gata să le dezvolte autonomia și gândirea.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo