Criteriul National

Țară bolnavă. Mai este un pas până la moartea clinică…

Țară bolnavă. Mai este un pas până la moartea clinică…
iulie 14
08:30 2016

De la dezastrul din clubul Colectiv, am observat o apetență a unor jurnaliști pentru scoaterea la lumină a carențelor grave din domeniul sanitar.

chirurgie
Salut pe această cale campania pe care o duce Cătălin Tolontan, de jumătate de an, în Gazeta Sporturilor și campania privind starea deplorabilă a Spitalului Județean Constanța, campanie dusă de mai mulți ani de Lavinia Siclitaru și cotidianul Ziua de Constanța.
Cele două campanii au un punct comun: starea dezastruoasă a spitalelor din România, lipsa cruntă a igienei, fapt care se repercutează negativ cu privire la starea pacienților și nu numai.
De mai bine de 15 ani se știe că sistemul sanitar românesc este bolnav. Și nu este bolnav neapărat din cauza plicului sau corupției medicilor pe care procurorii DNA stau cu ochii ațintiți ca și cum corupția doctorilor este de vină pentru dezastrul care a pus stăpânire pe România.

Sistemul sanitar românesc este bolnav din cauza managerilor! Manageri numiți pe sistemul p.c.r. (pile, cunoștințe și relații), dar cu patalama în regulă, adică având la bază un concurs de dosare de management, unde criteriul de aprobare este unul subiectiv și nicidecum obiectiv.
Manageri care pentru sutele sau zecile de mii de euro luați drept șpagă închid ochii la licitațiile organizate cu dedicație și câștigate de firmele de casă ale partidelor politice și se fac că nu observă neregulile din executarea contractelor de către societățile respective.
Manageri care permit unor angajați sau foști angajați să își deschidă farmacii în interiorul spitalelor, de unde pacienții să se aprovizioneze cu toată medicamentația necesară pe care, firește, spitalul nu o are, deoarece a depășit plafonul sau pentru că nu a primit decontările de la casa județeană de asigurări de sănătate.
Manageri care stau săptămânal sau zilnic în conferințe de presă în loc să se ocupe de însănătoșirea grabnică a unității sanitare pe care o conduc.
În tot acest timp, oamenii mor în spitale. Iar după moartea lor, catadicsesc să își miște dosurile din fotoliile de la birou inspectorii din cadrul direcțiilor județene de sănătate publică sau din cadrul Ministerului Sănătății. Se fac comisii peste comisii, verificări peste verificări, anchete peste anchete, dar în final rămâne cum s-a stabilit: acarul păun este de vină, dacă nu cumva, între timp, managerul spitalului a fost săltat de DNA așa cum s-a întâmplat la Constanța. Și… punct!
protest
Problemele rămân aceleași pentru că dosarul se închide odată cu îndepărtarea acarului păun. De ce? Pentru că nimeni din Ministerul Sănătății, din Guvern sau din Parlament nu dorește cu adevărat rezolvarea reală a problemelor.
Pentru a avea un popor sănătos avem nevoie de un buget mai mare la Ministerul Sănătății. Cum am avea nevoie și de măcar 6% din PIB pentru educație. Numai că niciun guvern și niciun Legislativ, de 15 ani încoace, deși au susținut puternic că este nevoie de mai mulți bani în sănătate și educație, nu au acordat fondurile necesare.
Este mult mai simplu să urli la televizor, în talk-show-uri, iar în Parlament să votezi pensii speciale, imunități și privilegii sau să stabilești că în vacanță te poți folosi de mașina instituției, pe banii contribuabililor. Sănătatea și educația pot să mai aștepte, ce dracu’!?

Iar la această stare de fapt și-a adus aportul negativ și președintele Klaus Werner Johannis. Cel care a ajuns în fruntea României, în noiembrie 2014, pe baza unui program în zece puncte, primele două referindu-se strict la educație și sănătate.

spital-4

 

Au trecut aproape doi ani, iar sănătatea și educația suferă, pentru că România are un președinte slab. Care și-a numit la sfârșitul anului 2015 propriul guvern, executiv ce pare incapabil să găsească soluții pentru cele două sisteme necesare dezvoltării unui popor: sănătatea și educația.
În tot acest timp au murit și mor oameni, morți pentru care nimeni nu este tras la răspundere penală.
Așa că despre ce reformă vorbim?

 

Redactia ziarului Criteriul National multumeste domnului Hristo Botev pentru acest material exceptional.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo