Criteriul National

Țările care au încetat să mai existe. Motivul? ”Adesea se reduce doar la prostie” – International

Țările care au încetat să mai existe. Motivul? ”Adesea se reduce doar la prostie” – International
septembrie 16
23:19 2020
În ciuda numelui său exotic, există un motiv foarte bun pentru care nu ați rezervat niciodată o vacanță la Quilombo din Palmeres. Același lucru este valabil și pentru Islands of Refreshment, Fiume Endeavor și Neutral Moresnet. Ele nu mai există, scrie CNN.

În timp ce harta lumii poate părea bătută în cuie, ea este de fapt fluidă, cu granițe în continuă schimbare datorită forțelor geologiei, politicii, conflictelor sau banilor.

De-a lungul timpului, au apărut numeroase națiuni noi, pentru a fi distruse apoi în câțiva ani, sau chiar zile, mai târziu, când circumstanțele se schimbă din nou.

Și, așa cum se explică într-o nouă carte, „Atlasul țărilor dispărute” de scriitorul Gideon Defoe, motivul decesului lor nu este întotdeauna un rezultat al diplomației internaționale sau al unui tratat de pace.

Adesea se reduce doar la prostie.

Defoe a adunat destinele a 48 de state dispărute în cartea sa amuzantă, detaliind cu atenție originile și rezultatele fiecăreia în câteva paragrafe minunate care surprind aventura, schemele și incompetența.

Fiecare apariție pe hartă este acoperită de o cauză de deispariție care variază de la banal (vândut britanicilor) la cavaler (aruncarea unei monede) până la ciudat (telefoane).

„Îmi amintesc când eram copil, descoperind că formele de pe hartă nu rămâneau întotdeauna la fel, mi-a făcut capul să explodeze”, spune Defoe pentru CNN Travel. „Am crezut că este un fel de situație pierdută a regatului Atlantidei, dar nu este așa, poveștile sunt mult mai stupide”.

Defoe împarte țările în mai multe categorii, în funcție de circumstanțele lor – există „marionete”, „minciuni și regate pierdute” și „greșeli”.

Se pare că există un anumit tip de om atunci când vine vorba de crearea națiunilor de scurtă durată.

„Există un profil psihologic ciudat al acestor tipi”, spune Defoe. „Sunt adesea scriitori dintr-o familie monoparentală cu un tată mort. Împărtășesc soarta asta cu ei, dar nu mi-am început propria țară, pentru că nu sunt nebun”, spune el

În această matriță întră și poetul italian Gabriele D’Annunzio, care a înființat Fiume Endeavor.

Așa cum s-a întâmplat în multe dintre aceste țări, regiunea de limbă italiană Fiume a fost redesenată printr-o scrijelire de stilou în timpul călătoriei peste frontiere la sfârșitul primului război mondial.

Neutral Moresnet este o altă națiune minusculă creată de țări mai mari care redesenează teritoriile disputate, de data aceasta la sfârșitul războaielor napoleoniene. Creată în 1816, conținea puțin mai mult dec o mină de zinc blocată între Belgia și Prusia.

„Am o sensbilitate pentru Neutral Moresnet”, spune Defoe. „În ciuda faptului că sună ca o nuanță destul de plictisitoare de vopsea.

„Neutral Moresnet este un loc în care câțiva băieți mai mari nu pot fi de acord cu cine ar trebui să dețină o fâșie de pământ, așa că sfârșesc prin a decide că nu aparține nimănui.”

Teritoriul triunghiular a supraviețuit de fapt puțin peste un secol, până când a fost absorbit în Belgia la sfârșitul primului război mondial. O vreme, a reușit să se întrețină cu mina de zinc. Când s-a închis, a încercat să se diversifice, cu un succes limitat.

„Este fermecător modul în care această țară a încearcăt să crească”, spune Defoe. „Au înființat o distilerie de gin și își produceau propriile timbre, sperând că vor fi căutate de colecționari”.

„Au luat în considerare chiar să devină singurul stat vorbitor de esperanto din lume – Esperanto însuși întruchipează o viziune atât de frumoasă și optimistă asupra viitorului”, spune Defoe.

Alte atracții fermecătoare includ statul „extrateritorial” acordat maternității Spitalului Ottawa Civic în 1943, astfel încât prințesa Juliana a Olandei să poată naște un potențial moștenitor care să nu fie trecut născut pe teritoriu străin.

Există și povești mult mai întunecate. „Multe dintre ele sunt țări create de victorieni, cu foarte puțin respect față de populația băștinașă”, spune el.

Puține povești sunt mai triste decât cea a statului liber Congo, format în 1885 în Africa centrală prin intermediul unor afaceri de către regele belgian Leopold al II-lea.

Eludând propriul său guvern democratic, Leopold a folosit o întreprindere privată pentru a achiziționa întinderi întinse de pământ și apoi a transformat-o într-o plantație gigantică de cauciuc în care locuitorii au fost obligați să lucreze, creând efectiv un stat sclav.

În mod surprinzător, într-o perioadă în care expansiunea și exploatarea imperiului era la apogeu, atrocitățile comise în numele lui Leopold i-au indignat pe vecinii europeni din Belgia, forțându-și propriul guvern jenat să ia statul liber Congo din mâinile sale.

Defoe spune că, deși este obișnuit să evoce linii argumentale suprarealiste și uneori prostești pentru romanele sale, poveștile colectate în „Atlasul țărilor dispărute” sunt adesea mult mai ciudate.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul