Criteriul National

Tătaru despre Rafila şi Streinu-Cercel: Am încredere în colegii medici, dar când am luat o sarcină politică, să o ducem politic, fără a implica – Radio – TV

Tătaru despre Rafila şi Streinu-Cercel: Am încredere în colegii medici, dar când am luat o sarcină politică, să o ducem politic, fără a implica – Radio – TV
noiembrie 03
05:50 2020
Întrebat la B1 TV dacă Alexandru Rafila, Streinu-Cercel sau alţi medici, care deja sunt pe liste de candidaţi pentru parlamentare, mai pot fi credibili, Tătaru a spus: „Eu vreau să cred că şi colegii mei şi sunt sigur că, până la un moment dat, din medici am ajuns candidaţi sau ce am ajuns noi, vremelnic miniştri sau secretari de stat… Arta noastră medicală este cea care ne-a învăţat să privim pragmatic spre un pacient care ne va zâmbi când va pleca acasă. În contextul în care am luat o sarcină politică, să o ducem politic, dar fără a implica”, potrivit Agerpres.

El a adăugat că are încredere în colegii săi.

„Eu am încredere în tot ce înseamnă colegii mei, respect orice opinie, nu e neapărat să fiu de acord cu opinia dânşilor. Dar în acest moment cred că ar trebui toţi să ne canalizăm efortul pe un număr cât mai mic de decese, pe o terapie cât mai compliantă şi extensivă pentru pacienţii care au nevoie, pe nişte primiri urgenţe în care să putem degreva cât mai repede aceste urgenţe. Factorul politic ar trebui totuşi să lase medicina să îşi facă treaba. Cred că este un moment în care, dacă colegii amintiţi de dumneavoastră au fost lângă noi până acum o lună, ar trebui să rămână, şi mă refer noi cei din linia întâi, nu cei din politică. Dacă eu am ales să rămân în continuare un profesionist în funcţia de ministru, ar fi, eu ştiu, cred că bine ca toţi să rămânem acei profesionişti”, a explicat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a arătat că în aceste momente de pandemie medicii se gândesc la orice pacient.

„Suntem într-un moment la care ne gândim la orice pacient, în care ne gândim la o extensie. Dacă ajung să îmi verific colegul meu din terapie intensivă cât de corect face sau dacă nu îmi ascunde vreun pat, deja am introdus neîncrederea în sistem. Rămân în continuare un om al sistemului, îi felicit în continuare, pentru că de opt luni sunt acolo, şi cred că cei care au avut nişte idei, eu ştiu, nemedicale, să le spun, ar trebui să coboare un pic la nivelul celor care poate că sunt epuizaţi şi poate că vor alt sprijin medical, nu politic, din partea acelor colegi. (…) Noi nu am fost crescuţi să renunţăm la vreun pacient vreodată, chiar dacă ştiam că şansele lui sunt mici. Am resuscitat şi când alte ţări nu aveau protocol de resuscitare pentru un pacient. De aceea, noi vom extinde şi vom ajunge la un număr de paturi, trăgând poate un doctor nu la două paturi din ATI, la patru sau la şase paturi. Fiindcă se întâmplă şi cazuri din acestea. Noi mai avem, dincolo de toate, şi altă menire: mai avem şi pacienţi non-COVID”, a adăugat Nelu Tătaru

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul