Criteriul National

Tensiunile din estul Mediteranei: SUA condamnă dur acțiunile Ankarei – International

Tensiunile din estul Mediteranei: SUA condamnă dur acțiunile Ankarei – International
octombrie 13
18:39 2020
Statele Unite au condamnat marți Turcia din cauza reluării operațiunilor de explorare a hidrocarburilor din estul Mediteranei, acuzând Ankara de alimentarea „deliberată” și unilaterală a tensiunilor în regiune, transmite Reuters.

„Statele Unite își exprimă regretul față de decizia din 11 octombrie a Turciei de reluare a activităților de explorare în zona asupra căreia Grecia își invocă jurisdicția în estul Mediteranei”, a anunțat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat al SUA, Morgan Ortagus.

„Coerciția, amenințările, intimidarea și activitățile militare nu vor rezolva tensiunile din estul Mediteranei. Îndemnăm Turcia să pună capăt acestei provocări calculate și să înceapă imediat discuțiile exploratorii cu Grecia”, a continuat comunicatul Departamentului de stat.

Tensiunile din estul Mediteranei între Grecia și Cipru, pe de-o parte, și Turcia, de cealaltă, au crescut în ultimele luni datorită neînțelegerilor privind delimitarea platoului continental, bogat în rezerve de gaze naturale. Atât Grecia cât și Turcia sunt state membre NATO.

Luni, Turcia a trimis nava de explorare Oruc Reis să realizeze sondaje seismice în estul Mediteranei, determinând Atena să ceară din nou Uniunii Europene aplicarea de sancțiuni împotriva Ankarei.

Navei Oruc Reis i sor va alătura în următoarea misiune de sondaj seismic alte două nave, Ataman şi Cengiz Han.

Ministerul de externe al Greciei a descris acțiunea părții turce drept o „escaladare majoră” și o „amenințare directă la adresa păcii din regiune”.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul