Criteriul National

TEORIA PROPAGARII SI INTRETINERII RAZBOIULUI MOCNIT (Partea I) CONTRA-EDITORIAL

august 14
16:25 2015

 

Motto „Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a actiona ! ” Albert Einstein

    ATENTIE!!!

ACEST DOCUMENT SE ADRESEAZA EXCLUSIV TUTUROR CELOR CE POT GANDI RATIONAL SI POT FACE CONEXIUNI! TONUL ACESTUI DOCUMENT SE DORESTE A FI UNUL DIRECT, DESCHIS DAR SI MILITANT!

 

TEORIA PROPAGARII SI INTRETINERII RAZBOIULUI  MOCNIT (Partea I)

manipulation

Fara doar si poate ne aflam  în plin război informaţional, acesta fiind o parte componentă majoră a oricărui conflict. Este, în funcţie de circumstanţe, o etapă pregătitoare, una paralelă cu conflictul propriu-zis sau, în opinia unor analişti ai serviciilor de informaţii, însuşi războiul contemporan
Pentru inceput, cu acea deschidere si rememorare a unor evenimente recente, vreau sa v-aduc aminte de faptul ca, inca  din anul 1991 reputatul istoric american W.Bloom avertiza că „tehnicile de manipulare vor fi percepute ca ceva din ce în ce mai important de către toţi cei care doresc să obţină puterea. Odată cu creşterea în interdependenţă a lumii în care trăim, cu tehnicile de comunicaţie şi capacitatea destructivă a noilor tipuri de arme sofisticate, propaganda şi măsurile active vor deveni din ce în ce mai ieftine şi justificate din punct de vedere moral.”

Poate ca orizontul si anvergura acestor lucruri se şi întâmplă, din momentul în care strategii militari încearcă să diminueze costul în vieţi umane şi echipamente pe care-l presupune o desfăşurare clasică de forţe în teritoriu inamic, trebuie precizat faptul ca tocmai pregătirea eficientă a aceluiaşi teren de luptă prin „măsuri active” care ţin de războiul informaţional poate crea condiţii excelente pentru o acţiune militară în condiţiile în care, prin folosirea intensă a dezinformării, teritoriul respectiv este deja „condiţionat” să accepte înfrângerea ca singură alternativă logică pe care o mai are la îndemână.

Zilele trecute am ajuns a intelege fara vreo panica sau greutate cate ceva despre aceste lucruri atat de fine, fara a ma documenta sau instrui in vreo Oculta sau Grup Infractional Organizat!

Trecand peste acest „amanunt de culoare” , fara sa refuz empatia celorlalti , mi-este din ce in ce mai clar faptul ca aceste tehnici „alese” ne sunt atat de familiare, ne acapareaza vietile uneori constient, dar de cele mai multe ori …inconstient! Sa nu va alarmati sau sa va speriati!Nu incerc sa va judec deoarece nu mi sta in caracter, ci, doar vreau sa va spun ca aceste diabolice unelte dimpreuna cu propagatorii lor fac parte din peisajul cotidian…

Sistemul ucide!

Probabil ca, din dorinta mea de a cunoaste, am trecut de la investigatia  asa-zis..”clasica”, de la documentare la…practica. Iar, asa cum o sa intuiti , analizele de pe teren nu sunt ca acelea realizate de specialişti în informaţii militare din ţările occidentale. Strict din punct de vedere informational, privind atacul de mare amploare care se desfăşoară acum asupra ţărilor din UE în general şi a celor din estul european în special în cadrul unei foarte interesante operaţiuni de război psihologic şi dezinformare, cu elemente vizibile de control al masei are acel dezavantaj de a creste. Iar in spatele acestor paravane stau, ca si in trecut dar si…in continuare  unii semeni iniţiati de şcoală rusă, cu mare tradiţie în domeniu!

Retrospectiva evenimentelor cat si regia nu o putem decat deduce! Insa, ritmul, formarea acestoir standarde ce lucreaza concomitent in a ne tine „atenti” si deopotriva de docili m-au facut sa trec in revista, fara a deranja (sper din tot sufletul!) aceste eminete cenusii si destul de negre (si-n afara si-n profunzime)!

De aceea, trebuie sa va informez ca acest proces detine o matrita, un anume fel de a fi pus in valoare… Bineinteles, istoria l-a consemnat si mai mult ca sigur Divinitatea l-a recompensat si ii va gratula si pe cei ce actioneaza cu atat zel si indarjire…

Sa-mi fie iertata izbucnirea, insa libertatea de expresie,libertatea de a ma considera om si dea a avea drepturi, indatoriri si opinii este garantat de orice Constitutie, de orice legislatie sau regim politic. Asadar, aceste incercari de reprimare, de control si de intimidare sunt in afara oricarei morale,in afara oricarei etici sau in afara oricarei notiuni ce ne-ar face viata mai frumoasa…

manipulare-mentala

Revenind, pot sa va aduc la cunostinta faptul ca modelul apartine unui cetatean, pe numele sau complet -Serghei Stepanovici Tchakhotin si se bazează pe teoria reflexelor condiţionate ale lui Pavlov, precum şi pe o clasificare proprie a impulsurilor umane. Conform teoriei sale, la modul general, succesul propagandei depinde de abilitatea propagandistului în a asocia fiecare dintre temele pe care vrea să le dezvolte de unul dintre impuslurile umane fundamentale (agresivitate, satisfacţie materială, dorinţe sexuale, dragoste de părinte). Individul care este supus acestor impusluri fundamentale va acţiona în mod inconştient conform a ceea ce i se indică. Este remarcată importanţa folosirii judicioase a simbolurilor psihologice deja recunoscute şi implantate în memoria colectivă (logo-uri, imnuri, steme), cele pe care le consideră adevăratele chei ale propagandei.

manipulare

Simbolurile funcţionează nu numai ca o formulă de recunoaştere între indivizii care afirmă că aparţin aceleiaşi comunităţi de convingeri morale, intelectuale, de identitate civilizaţională, dar şi ca un stimul de condiţionare din moment ce propagandistul este artistul ascuns, aflat pe o scena invizibila ce il motiveaza, il anima si il “fericeste” pe individual unei comunitati in parte dar si in genral, asemeni unui lut cu proprietati inimaginabile.

Exemplele de propagandă sunt extrem de numeroase. Iar liantul ce le uneste sunt acele simboluri ce au forta de a ne impresiona profund şi sugerează mesajul, doar prin apelul la emotivitate. În plus, doar 10% din populaţie nu ar fi susceptibilă de a fi influenţată de propagandă, restul de 90% fiind masa de manevră asupra căreia poate acţiona setul de măsuri folosite de propaganda serviciilor civile sau militare.

 

Surse foto : https://grupuleridan.wordpress.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro