Criteriul National

Termenul ieșirii Marii Britanii din U.E se precipită

Termenul ieșirii Marii Britanii din U.E se precipită
decembrie 14
22:47 2016

brexit

Marea Britanie va începe toate negocierile din punct de vedere formal pentru ieşirea din Uniunea Europeană mai devreme decât sfârşitul lunii martie 2017. Dacă acest lucru va fi posibil, lucrurile pot fi confirmate.Aceste lucruri au fost declarate în cursul zilei de astăzi de către ministrul britanic David Davis în cazul Brexit-ului.

Premierul Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a începe negocierile, până la sfârşitul luni martie, dar nu înainte de încheierea anului 2016.

„Avem drept obiectiv declanşarea negocierilor până la 31 martie, chiar şi mai devreme, dacă putea”, a declarat Davis, în faţa unei comisii parlamentare. El a precizat că guvernul urmează, încă să decidă, câte detalii va include în scrisoarea pentru invocarea Articolului 50.

Previziuni și explicații

Promit că voi urmări cu atenție acest subiect și va voi oferi amănunte și analize despre evenimentele ce vor urma.

Pe termen scurt, efectele Brexit-ului se manifestă cel mai vizibil pe pieţele financiare şi de capital din cadrul UE şi constau în creşterea volatilităţilor şi scăderea încrederii investitorilor. Astfel, în contextul actual al Brexit-ului, proiectul Uniunii Pieţelor de Capital au căpătat o importantă deosebită, iar implicaţiile asupra proiectului sunt multiple.

Un prim efect se manifestă din punct de vedere organizatoric şi administrativ. Marea Britanie a fost și o țară importantă care a contribuit la toate proiectele legislative la nivel european.

Se pot explica astfel foarte multe iniţiative de cercetare şi de construcţie de noi reglementări prudenţiale privind pieţele financiare sunt susţinute cu resurse  asumate ca leadership de Marea Britanie. Chiar dacă proiectele pan-europene nu sunt apanajul sau meritul unei singure ţări şi nici al unui grup restrâns de persoane, totuşi schimbările radicale în leadership (mai ales fără o tranziţie bine pregătită) pot întârzia sau afecta rezultatele, inclusiv ca urmare a modificării resurselor umane şi financiare alocate acestor proiecte.

Ținând cont de faptul că ieşirea Marii Britanii se va face precipitat, anumiți analiști anticipează un posibil impact negativ asupra programului privind Uniunea Pieţelor de Capital.

Mai direct spus, impactul va avea darul de a crea anumite derapaje economice deloc neglijabile, deoarece în viitorul an se  va urmări finalizarea măsurilor deja discutate, urmând să se reevalueze progresul făcut şi să se decidă noile acţiuni şi propuneri care mai sunt necesare.

Pe termen lung, un posibil impact negativ ar apărea din cauza implicării mai reduse a celorlalte state membre. Comparativ cu Marea Britanie, în cadrul dezbaterii privind Cartea Verde, majoritatea opiniilor şi răspunsurilor au provenit din Marea Britanie (22,51%).

Înaintea rezultatelor privind Brexit-ul, comisarul Jonathan Hill afirma că o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE va genera efecte negative atât pentru Marea Britanie cât şi pentru UE, din perspectiva Uniunii Pieţelor de Capital, a stabilităţii financiare şi a creşterii economice, fiind de părere că „implementarea unei Uniuni a Pieţelor de Capital fără cel mai mare jucător din piaţa de capital, în mod sigur va schimbă dinamic.(http://www.politico.eu/article/london-and-europe-both-lose-if-brexit-wins-jonathan-hill-brexit-europe-single-market/) .

Această situaţie va fi probabilă deoarece unul dintre pilonii principali ai programului constă în diversificarea riscurilor şi dispersarea şocurilor, astfel încât situaţia existenţa în timpul crizei economice să nu mai aibă loc.Analiștii admit faptul că europenii s-au bazat pe piaţa de capital din Marea Britanii ce va fi mai dificilă de susţinut din aceste aspecte menționate.

Ca și scurtă concluzie, impactul ieşirii Marii Britanii asupra Uniunii Pieţelor de Capital poate fi diminuat numai în condiţiile în care se va negocia o variantă favorabilă circulaţiei libere a capitalurilor şi totodată nu va exista niciun fel de barieră tarifară, financiară sau economică.

FT_Brexit_01

Sursa foto : https:// google.com

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo