Criteriul National

Textul beletristic original cu scop didactic

Textul beletristic original cu scop didactic
octombrie 07
14:09 2016

 

 criteriul-national

   În intensul, firescul şi plãcutul efort al cadrului didactic de a veni în întâmpinarea doleanţelor şi nevoilor elevilor sãi, se ivesc în lumina cunoaşterii noi şi noi metode, tehnici, încercãri mai mult sau mai puţin reuşite sau durabile prin intermediul cãrora dascãlul modern cautã cãile cele mai potrivite de a pãtrunde în universul sinuos al copilului de vârstã şcolarã spre a-şi aduce o contribuţie bogatã în decorarea acestei lumi inocente.

          Multitudinea disciplinelor de studiu cuprinde şi câteva oaze privilegiate, cum ar fi limba românã şi limbile moderne. La umbra palmierilor generoşi, care apãrã fiinţa de soarele agresiv al bombardamentului cu noţiuni, teorii, formule, date, exerciţii şi probleme abstracte, fenomene, pãreri ş.a.m.d., se aflã aceastã zonã ce lasã ochiul sã pãtrundã în adâncimea cunoaşterii, atâta vreme cât imaginaţia învãţãcelului se elibereazã, comunicându-şi direct ori indirect trãirile, ideile, într-un cuvânt propria viaţã. « Limbã şi comunicare » exprimã, printr-o sintagmã succintã, un fenomen complex. Comunicãm continuu de la cea mai fragedã vârstã şi o vom face  tant que la terre durera. Cu cât o persoanã cunoaşte mai multe limbi, cu atât aripile sale sunt mai puternice, zborul planat oferindu-i noi şi uimitoare perspective.

          În procesul însuşirii unei limbi moderne se poate discuta aproape orice, importante fiind achiziţionarea unui lexic cât mai bogat, consolidarea principiilor gramaticale, observarea diferenţelor între limba maternã şi cea în cauzã, înţelegerea unui alt sistem de a gândi, poate, analizarea treptatã şi inerentã a unei alte lumi, civilizaţii de la care se pot învãţa cele bune, fiindcã în spatele unor noi coduri de comunicare se relevã alte popoare, alţi oameni, alte minţi creatoare. Sensibilizarea pe care o oferã textul este la fel de importantã întru evoluţia spiritualã a elevilor, aceastã idee animându-mã atunci când am decis sã scriu şi în scop didactic poezii în francezã, oferindu-le astfel un model demn de urmat. Toate aceste gânduri pentru cã :

Un matin, je  vis  à  l’horizon
un  point, tout  d’abord, puis  une  aile.
Un  lutin? Un  elfe? Mon  ozone?
Oh, un  oiseau  au  plumage –
éventail…

 

Bibliografie

Mitricã Doiniṭa, Textul beletristic original cu scop didactic, în Limbile strãine. Orizonturi deschise, Lucrãri ştiinṭifice, metodice şi practice, Ed. Sitech, Caracal, 2009

 

Sursa foto : recenziibeletristica.blogspot.com

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte doamnei profesoare Mitrică Doina,CNA Regina Maria Constanţa pentru excelentul material oferit în exclusivitate

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu