Criteriul National

Textul beletristic original cu scop didactic

Textul beletristic original cu scop didactic
octombrie 07
14:09 2016

 

 criteriul-national

   În intensul, firescul şi plãcutul efort al cadrului didactic de a veni în întâmpinarea doleanţelor şi nevoilor elevilor sãi, se ivesc în lumina cunoaşterii noi şi noi metode, tehnici, încercãri mai mult sau mai puţin reuşite sau durabile prin intermediul cãrora dascãlul modern cautã cãile cele mai potrivite de a pãtrunde în universul sinuos al copilului de vârstã şcolarã spre a-şi aduce o contribuţie bogatã în decorarea acestei lumi inocente.

          Multitudinea disciplinelor de studiu cuprinde şi câteva oaze privilegiate, cum ar fi limba românã şi limbile moderne. La umbra palmierilor generoşi, care apãrã fiinţa de soarele agresiv al bombardamentului cu noţiuni, teorii, formule, date, exerciţii şi probleme abstracte, fenomene, pãreri ş.a.m.d., se aflã aceastã zonã ce lasã ochiul sã pãtrundã în adâncimea cunoaşterii, atâta vreme cât imaginaţia învãţãcelului se elibereazã, comunicându-şi direct ori indirect trãirile, ideile, într-un cuvânt propria viaţã. « Limbã şi comunicare » exprimã, printr-o sintagmã succintã, un fenomen complex. Comunicãm continuu de la cea mai fragedã vârstã şi o vom face  tant que la terre durera. Cu cât o persoanã cunoaşte mai multe limbi, cu atât aripile sale sunt mai puternice, zborul planat oferindu-i noi şi uimitoare perspective.

          În procesul însuşirii unei limbi moderne se poate discuta aproape orice, importante fiind achiziţionarea unui lexic cât mai bogat, consolidarea principiilor gramaticale, observarea diferenţelor între limba maternã şi cea în cauzã, înţelegerea unui alt sistem de a gândi, poate, analizarea treptatã şi inerentã a unei alte lumi, civilizaţii de la care se pot învãţa cele bune, fiindcã în spatele unor noi coduri de comunicare se relevã alte popoare, alţi oameni, alte minţi creatoare. Sensibilizarea pe care o oferã textul este la fel de importantã întru evoluţia spiritualã a elevilor, aceastã idee animându-mã atunci când am decis sã scriu şi în scop didactic poezii în francezã, oferindu-le astfel un model demn de urmat. Toate aceste gânduri pentru cã :

Un matin, je  vis  à  l’horizon
un  point, tout  d’abord, puis  une  aile.
Un  lutin? Un  elfe? Mon  ozone?
Oh, un  oiseau  au  plumage –
éventail…

 

Bibliografie

Mitricã Doiniṭa, Textul beletristic original cu scop didactic, în Limbile strãine. Orizonturi deschise, Lucrãri ştiinṭifice, metodice şi practice, Ed. Sitech, Caracal, 2009

 

Sursa foto : recenziibeletristica.blogspot.com

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte doamnei profesoare Mitrică Doina,CNA Regina Maria Constanţa pentru excelentul material oferit în exclusivitate

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo