Criteriul National

Theresa May dorește să consolideze controlul imigrației în ceea ce priveşte chestiunea legată de BREXIT!

Theresa May dorește să consolideze controlul imigrației în ceea ce priveşte chestiunea legată de BREXIT!

Theresa May dorește să consolideze controlul imigrației în ceea ce priveşte chestiunea legată de BREXIT!
ianuarie 10
16:19 2017

Controlul la frontieră este „pentru ceea ce britanicii au votat la data de 23 iunie”, a spus Theresa May.Cu toate acestea, oficialităţile de Bruxelles nu dau semne şi nu intenționează să faciliteze activitatea aceasta. 

front

Prim-ministrul în exerciţiu al UK Theresa May a sugerat  că ar da prioritate controlului imigrației din Uniunea Europeană privind accesul la piața unică europeană în cadrul negocierilor privind problema Brexit- ului. „Putem avea un control al frontierelor noastre, legile noastre proprii … Asta e ceea ce oamenii au votat la 23 iunie” .

Reamintesc faptul că aceasta este data referendumului privind ieşirea de sub tutela Uniunii Europene. Această declaraţie vine ca răspuns la întrebările formulate de către redactorii de la Sky News. „Dar, desigur, ne dorim întotdeauna cea mai bună afacere posibilă pentru noi, pentru companiile noastre să continue comerțul cu și în cadrul Uniunii Europene” .Totodată, vice-versa, în timp ce la Bruxelles și în alte capitale europene accesul la piața unică nu se realizează fără libera circulație a persoanelor, un înalt oficial britanic se exprimă pentru prima dată în acest debut de an 2017.

De asemenea, domnia sa refuză să dezvăluie strategia de negociere înainte de activarea articolului 50, care va lansa procedura de rupere de Uniunea Europeană, ceea ce intenționează să facă înainte de sfârșitul lunii martie. Totuşi, cu diplomaţie premierul britanic  a lăsat să se înţeleagă fără să fi confirmat. O mare parte dintre companiile britanice sunt îngrijorate cu privire la refuzarea accesului la piața unică, care pot să permită comerțul cu restul Uniunii Europene în mod liber și definesc cât şi consolidează politicile comerciale ale oricărei democraţii, indiferent de coloratura politică a celor care guvernează

 Săptămâna trecută a fost marcată de unele evenimente, în sensul că tocmai ambasadorul Marii Britanii la UE- domnul Ivan Rogers a demisionat zgomotos, spunând că raționamentul guvernului a fost „confuz”, iar el nu știa propriile sale obiective.

„Da, am nevoie de timp pentru a examina situația (…), pentru că avem de a face cu probleme complexe”, a declarat duminică Theresa May.

Mai mult decât atât, o altă problemă spinoasă o constituie chiar ceea ce Theresa May ar fi  amintit de mai multe ori ca fiind, după viziunea sa ca având un rol benefic pentru „societate comună”, așa cum ea declară că guvernul are datoria de a interveni și corecta „nedreptățile arzătoare” în societatea modernă a Marii Britanii.

Trebuie să vă aduc aminte de acel interviu acordat în exclusivitate pentru The Telegraph, atunci când oficialul britanic a spus că guvernul nu ar trebui pur și simplu „ieşi din drum” și chiar cu prioritate insistă asupra faptului că este „mai mult la viață decât individualismul și interes”. Acest punct de vedere oferă o perspectivă mai detaliată în agenda de reformă socială a doamnei, deoarece de la preluarea mandatului ni s-a relevat o tentativă deliberată de a se rupe de predecesorii ei conservatori.

Ca şi observator pot remarca faptul că predecesorul în funcţie , domnul David Cameron avea grijă îndeosebi de ”societatea mare”, care s-a concentrat pe obţinerea de avantaje, de aşa zise acte de caritate pentru a ajuta la combaterea inegalității.

Pe acceaşi linie se înscrie şi această politică prevăzătoare, circumspectă foarte puţin diferită de aceea a unei alte figuri politice britanice cu notorietate ca aceea a doamnei Margaret Thatcher. Numai că datele problemei sunt diferite, contextul extern fiind cu totul altul, aşadar nu există „nici un lucru, cum ar fi societatea în ansamblul ei”.

theresa

În concluzie, acest interviu a limpezit în mare măsură viitoarea direcţie politică a UK. Accentul pe justiția socială va fi de asemenea, o încercare de a se încerca cu tot dinadinsul abaterea opiniei publice de la strategia privind problema Brexit, pe care domnia sa continuă să o creioneze destul de vag, refuzând să admită o asumare precisă asemeni unui „comentariu de funcționare”. Dar rezistența şi unda de mister vor fi ridicate în momentul în care Theresa  May le va permite parlamentarilor să aibă un cuvânt de spus. Cu micul amendament legat de faptul că, înainte va trebui să urgenteze punerea în vigoare a celebrului articol 50, cel care grăbeşte oficial procesul de separare de ceea ce înseamnă UE.

De aceea, vă promit că voi urmări cu atenţie acest subiect care lasă loc multor interpretări şi aduce lămuriri asupra unor neclarități cu privire la acest sinuos proces, îndelung speculat de către criticii domniei sale.

Sursa foto http://www.lepoint.fr/ http://news.sky.com/

Sinteză material efectuat de Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

Curs Valutar

EDITORIAL

În secret, Guvernul a modificat legea finanţelor publice

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

n timp ce întreaga atenţie publică se lăsa (voit) îndreptată spre ordonanţa care dezincriminează parţial abuzul în serviciu, Gurvernul Grindeanu a mai dat o lovitură.În mare secret, încă de pe data de 30 Ianuarie s-a emis un alt act normativ prin care primarii, şefii de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii au primit dreptul de a cheltui în voie bugetele publice.Se pare că aceste ordonanțe au devenit ” specialitatea casei” în politica de stat. Ca și cum nimic nu vine fără explicație,un alt act normativ a fost emis recent de către guvernul Grindeanu înaintea controversatei Ordonanţe 13, care a modificat legislaţia penală. Acest act riscă să provoace un imens scandal în viața publică din România.

Astfel că ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9 din 27 ianuarie 2017 privește unele măsuri bugetare în anul 2017, prin modalitatea de prorogare a unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Ca și controversata OUG 13 , aceasta a fost adoptată în mare secret de însuși domnul premier Sorin Grindeanu. Practic se dă mână liberă și se modifică legea finanţelor, dând undă verde la…viitarea jefuire a bugetelor locale.

Concret, OUG 9/2017 abrogă mai multe articole din Legea 500/2002 finanţelor publice. În asemenea situații, actul normativ suspendă timp de un an, până la 1 ianuarie 2018, limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exerciţiului bugetar. Cu alte cuvinte, ordonatorii de credite vor putea angaja cheltuieli practic nelimitate, fără a mai da socoteală nimănui.

Mai mult, actul normativ emis de Guvernul Grindeanu suspendă formal timp de un an şi răspunderea legală pentru angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate. De exemplu, dacă un primar va dori să mute banii dintr-un capitol bugetar în altul, nu va suferi nicio consecinţă.

Ordonanţa suspendă articolele din Legea nr. 500/2002 care privesc rigorile bugetare în privinţa utilizării creditelor bugetare şi a celor de angajament, anulează obligaţia Guvernului de a anexa programele bugetare în vederea transparentizării acestora şi anulează sancţiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi.

„Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 285, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018“, prevede art. 7 din OUG 9/2017. Articolul-cheie suspendat din Legea finanţelor publice prevede că „Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite. Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii “..........

citeste in continuare

Parteneri Media

Stiri

ziare

ziare

Revista Presei

Ziare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro