Criteriul National

Theresa May vrea ieșirea din UE până în martie 2017

Theresa May vrea ieșirea din UE până în martie 2017
octombrie 03
14:37 2016

Prim ministrul Marii Britanii Theresa May a declarat că va declanșa procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii martie 2017. Șefa guvernului britanic va depune notificarea în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care inițiază o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru UE.Domnia sa a estimat că procesul de retragere din UE va dura doi ani, astfel că Marea Britanie va fi din nou o țară „suverană și independentă” după martie 2019.

may

Într-un interviu acordat celor de la BBC, premierul May a spus că în programul legislativ ce va fi depus în toamna aceasta de guvern pentru următoarele 12 luni va figura proiectul de abrogare a legii Comunităților Europene din 1972 prin care parlamentul ratificase aderarea Marii Britanii la UE la 1 ianuarie 1973.

Premierul May a adăugat ca aceasta va însemna că Marea Britanie va fi din nou o țară „suverană și independentă” după martie 2019. Ea a spus că procesul va fi unul complex, dar odată declanșat negocierile vor fi fluente.

Este important nu doar pentru Regatul Unit, dar și pentru Europa în ansamblu să procedăm în așa fel încât să avem un nivel minim de perturbare a companiilor și când părăsim UE să avem o tranziție lină de la Uniune„, a spus premierul May.

Aceste declarații au fost făcute în preziua începerii conferinței anuale a Partidului Conservator, al cărei lider este premierul May.

Doamna Theresa May a spus că va face posibil ca să se pună în aplicare din „primul trimestru al anului 2017″, care marchează începutul unui proces de ieșire estimat la doi ani. Procesul de a părăsi UE ar fi „destul de complex”, a spus ea, dar a adăugat că a sperat că vor fi acum „lucrările pregătitoare”, cu membrii UE rămași, astfel încât „odată ce vine deadline-ul, vom avea un proces mai lin de negociere” . Femeia care conduce destinele politice în UK a adăugat: „Nu este important doar pentru Marea Britanie, dar importante pentru Europa în ansamblul ei că suntem capabili să facem acest lucru în cel mai bun mod posibil, astfel încât avem puține obstacole pentru întreprinderi, iar când vom părăsi UE avem o tranziție lină de la UE „. De asemenea, a declarat că alegerile din iunie pentru a părăsi UE a fost un „mesaj clar din poporul britanic pe care vor să controleze mișcarea oamenilor care vin în Marea Britanie”.

În partidul de guvernământ există două curente, unul al euroscepticilor radicali care doresc un Brexit „dur”, în care controlul migrației să aibă prioritate, și unul al moderaților care doresc păstrarea accesului la piața unică europeană, cu o politică de migrație cât mai flezibilă.

Brexit – ieșirea din Uniunea Europeană – a fost opțiunea electoratului britanic care a votat pe 23 iunie 2016 într-un referendum cu 52% – 48% în favoarea părăsirii Uniunii.

interview

Reacţii după acest interviu 

Reacționând la comentariile doamnei May despre articolul 50 cu privire la, CBI a spus că era încă o „nevoie urgentă de răspunsuri” privind accesul la piața unică și reglementările de afaceri . Campania partidului deschisă de Marea Britanie avertizează deja celelalte ţări europene .De aceea, anumiţi comentatori sunt de părere că ar trebui să nu „aștepte favoruri din partea Parlamentului”, deoarece proiectul de lege privind abrogarea sa nu va veni atît de curând.

Secretarul de externe laburist Emily Thornberry a declarat angajamentul articolului 50 c-ar fi o”lipsit de sens”, fără ca guvernul să-l fi promovat suficient. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că anunţul ar fi adus „claritatea de bun venit” de după Brexit.

Totuşi, unele voci din Scoţia avertizează că tocmai Parlamentul local ar putea bloca Abrogarea Marii Decizii.Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a spus că a fost „deprimant” că deciziile guvernului au fost „condusă de ideologia dură a Brexit-ului , iar mai degrabă ar fi neecesitat să primeze interesele țării”.

Liderul militant al Brexit -Iain Duncan Smith a declarat că premierul a stabilit un calendar „destul de rezonabil”  și a crezut că articolul 50 ar fi putufi declanșat mai devreme decât luna martie, cerând claritate înainte de aplicarea articolului , adăugând: „Nu putem porni procesul fără nici o idee de unde vom merge.”

Sursa foto : www.youtube.comwww.busseltonmail.com.au

Sinteza a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo