Criteriul National

Tigarile electronice – Mult mai sigure pentru sanatate decat tigarile obisnuite

Tigarile electronice – Mult mai sigure pentru sanatate decat tigarile obisnuite
august 31
12:03 2017

tigarielectronicesanatoase

Tigara electronica este mai putin toxica si mai sigura in comparatie cu tigara conventionala, potrivit unui studiu publicat in Annals of Internal Medicine.

Oamenii de stiinta din cadrul institutului Cancer Research din Marea Britanie au constatat ca persoanele care au schimbat tigarile din tutun cu tigarile electronice sau cu alte produse de substitutie cu nicotina timp de cel putin sase luni, au avut un nivel mult mai scazut de substante toxice cauzatoare de cancer in corpul lor decat persoanele care au continuat sa foloseasca tigari obisnuite.

Cercetatorii au analizat saliva si urina utilizatorilor celor care folosit pe termen lung tigari electronice sau alte produse cu nicotina de inlocuire a tigarilor traditionale, precum si saliva si urina fumatorilor obisnuiti, comparand rezultalele acestora in ceea ce priveste expunerea corpului la substantele chimice toxice.

Fostii fumatori care au trecut de la tigarile din tutun la tigari electronice sau la alte produse cu nicotina au avut un nivel semnificativ mai scazut de substante chimice toxice si substante cancerigene in corpul lor comparativ cu persoanele care au continuat sa fumeze tigari din tutun. Dar cei care au folosit tigari electronice sau NRT (produse cu nicotina) in timp ce continuau sa consume si tutun nu au aratat aceleasi rezultate, cercetatorii ajungand astfel la concluzia ca este nevoie de o inlocuire completa a tutunului pentru a reduce expunerea la toxine.

Dr. Lion Shahab, lector in cadrul Departamentului de Epidemiologie si Sanatate Publica de la UCL si principalul autor al publicatiei, a declarat: “Studiul nostru ofera dovezi in plus ca tigarile electronice si celelalte produse cu nicotina de inlocuire a tutunului sunt mult mai sigure decat fumatul obisnuit, acestea avand riscuri foarte mici pentru sanatate pe termen lung. Am aratat ca nivelurile de substante chimice toxice din corp provenite de la tigarile electronice sunt considerabil mai scazute decat cele provenite de la tigarile din tutun. Rezultatele noastre sugereaza, de asemenea, ca in timp ce tigarile electronice nu sunt doar mai sigure, cantitatea de nicotina pe care o furnizeaza nu este in mod evident diferita de cea a tigarilor conventionale, ceea ce ii poate ajuta pe oameni sa renunte la fumat in totalitate, facandu-si pofta intr-un mod mai sigur.”

Alison Cox, directorul departamentului Cancer Research din Regatul Unit a declarat, la randul ei: “Aproximativ o treime din decesele cauzate de tutun se datoreaza cancerului, asa ca vrem sa vedem cat mai multi oameni dintre cei 10 milioane de fumatori din Marea Britanie ca renunta la tutun in favoarea tigarilor electronice, pentru o sanatate mai buna”.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo