Criteriul National

Tinerii din Constanța cer revocarea ministrului transporturilor pentru încălcarea legii educației

Tinerii din Constanța cer revocarea ministrului transporturilor pentru încălcarea legii educației
octombrie 12
14:19 2016

 

ministrul-educatiei-disponibilitatea-mea-de-dialog-estemaxima-cu-asociatiile-de-elevi Tinerii din Constanța, reprezentați de către Federația Tinerilor din Constanța, cer revocarea ministrului transporturilor, Petru Șorin Bușe, pentru incapacitatea acestuia de a rezolva problema aplicării legii pentru reducerile la elevi și studenți.

 

Guvernul României, prin H.G. nr. 309/1996, calculează în mod nelegal reducerea la transportul feroviar pentru elevi și studenți. Astfel, potrivit hotărârii, elevii și studenții ar beneficia de reducerea de 50% prevăzută de legea educației (art. 84 alin. (1) și art. 205 alin. (2)) doar pentru trenurile Regio, deși conform legii, elevii trebuie să aibă reducere de 50% și pentru trenurile Interregio și Intercity.

 

Fostul ministru al transporturilor a promis în luna mai că din toamnă această ilegalitate va fi remediată, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ne aflăm în mijlocul lunii octombrie și nu există niciun proiect de hotărâre de guvern inițiat de către actualul Guvern pentru corectarea H.G. nr. 309/1996, conform site-urilor mt.gov.ro și sgg.ro.

 

Tinerii mai cer premierului Dacian Cioloș trimiterea Corpului de Control la Ministerul Transporturilor pentru a constata faptele prevăzute de legea penală și pentru sesizarea organelor judiciare.

 

 

„Unui student din România îi este limitat dreptul de a beneficia de reducere cu 50% la transportul feroviar printr-un artificiu administrativ cu niște cupoane ilegale care generează și multă birocrație în mediul universitar. De asemenea, această procedură îngreunează achiziția de bilete și reducerile ar trebui să fie acordate în baza carnetului de student vizat la toate categoriile de tren, așa cum scrie în legea educației. Studenții se plâng că nu pot beneficia în acest moment de tarife reduse cu 50% la biletele achiziționate online la toate categoriile de trenuri din cauza prezentei proceduri.” a declarat Cristian-George Farauanu, președintele Asociației Studenților din Constanța.

o

„Acum o săptămână am depus o plângere prealabilă la Guvernul României și am solicitat Curții de Apel București suspendarea acestui mod greșit de calcul care are ca scop vătămarea elevilor și studenților. Nu există niciun motiv pentru care să mai așteptăm să fim batjocoriți. Este un caz incredibil în care statul fură de la elevi și studenți. Vom acționa pe calea legală și așa cum am dovedit și până acum, vom câștiga și vom obliga Guvernul să despăgubească elevii și studenții. Sigur, asta nu va înlătura răspunderea penală a multor miniștri ai transporturilor.” a declarat Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța.

Sursa foto : www.ziarelive.ro,Adevarul.ro

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește Federației Tinerilor din Constanța

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo