Criteriul National

Tips & tricks ca să mănânci sănătos fără efort

Tips & tricks ca să mănânci sănătos fără efort
martie 14
13:03 2022

Ai decis să faci tranziția către un stil de viață mai sănătos? Dacă da, lasă-ne, în primul rând, să te felicităm! În al doilea rând, probabil ești deja copleșit. Te gândești că n-o să te mai bucuri de micile plăceri nevinovate ale vieții, că poate ar trebui să faci și mișcare, și când ai avea tu timp pentru așa ceva?

În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Dar ne place nouă să le complicăm. Așadar, astăzi ți-am pregătit un mini-ghid de tips & tricks de care să ții cont dacă îți dorești să mănânci mai sănătos fără efort.

Mergi la cumpărături doar cu lista

Cel mai simplu mod de a justifica asta e următorul: dacă nu îl ai în frigider, n-o să îl mănânci. Simplu! Așadar, când mergi următoarea dată la cumpărături, asigură-te că îți faci efectiv o listă care să conțină tot ce ai nevoie ca să gătești. Și dacă ciocolata nu e pe listă, n-o cumpăra. Iar lista de cumpărături se leagă strâns de următorul nostru sfat…

Planifică mesele și gătește în avans

De câte ori nu ți s-a întâmplat să ajungi obosit de la job și să îți spui „iar nu am nimic în frigider, trebuie să îmi comand de mâncare” – și așa ajungi inevitabil să mănânci nesănătos. Deci, ce e de făcut? Să îți planifici mesele și să le gătești în avans, pentru 2 – 3 zile.

Vinerea poți merge la cumpărături (cu lista, evident), iar sâmbăta / duminica gătești. Și gătești toate cele trei mese pe care le ai într-o zi, punându-le în caserole. Iar când vei veni luni obosit de la job, știi că în frigider găsești o masă nutritivă numai bună de savurat.

Mănâncă suficient de mult

Mulți oameni tind să creadă – mai ales cei care își doresc să și slăbească – că e nevoie să mănânce puțin ca să fie sănătoși / să slăbească. Nimic mai fals. Mâncarea este pur și simplu energia care ne face corpul să funcționeze – iar noi suntem datori să îi dăm combustibilul necesar.

Un adult are nevoie de trei mese – mic dejun, prânz și cină. Iar scuza „nu am timp” este, iartă-ne franchețea, doar o scuză. Îți poți pregăti în mai puțin de 5 minute un smoothie delicios și nutritiv pentru micul-dejun. Și nu: cafeaua nu e un mic dejun nutritiv.

Renunțăm la micile plăceri nevinovate?

Răspunsul simplu și mult-așteptat: niciodată! Nu renunțăm la ciocolată, la tort, la pizza, nici chiar la pâine sau mese în oraș. Însă secretul unui stil de viață sănătos este echilibrul: câte puțin din toate. Asta înseamnă că, în loc să mănânci o pizza întreagă, mănâncă doar 3 felii. Și nu zilnic, ci o dată la ceva vreme.

Limitează mesele în oraș

Adevărul este că nu ai cum să mănânci sănătos dacă mănânci la restaurant sau comanzi takeaway. Inclusiv mâncarea de la restaurantele aparent sănătoase este…nesănătoase. Acesta e adevărul: pentru că nu poți tu controla cantitățile de mâncare și calitatea ingredientelor. De aceea ar trebui să limitezi mesele în oraș: redu-le la maxim la o dată pe săptămână.

Ai grijă la „inamici”

Tu ce cantitate de ulei consumi? Probabil ai fi șocat să vezi că folosești mult mai mult ulei decât ar trebui – iar el este doar unul dintre inamicii sănătății tale. În schimb, poți investi într-o tigaie buna antiaderentă, pentru care nu vei avea nevoie deloc de ulei. Atât de simplu!

Să mănânci sănătos face parte dintr-un ecosistem. Dintr-un ecosistem care va deveni pur și simplu un stil de viață – iar ca să fii sănătos pe toate planurile, ai nevoie și de mișcare. Însă nu e atât de greu sau de monstruos cum ți se poate părea – nu uita de însemnătatea cuvântului „echilibru”.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul