Criteriul National

Tipuri de aparate de masura si control

Tipuri de aparate de masura si control
martie 31
12:13 2017

Aparatele de masura si control pentru curentul electric, dupa cum sugereaza numele lor, sunt dispozitive care folosesc la masurarea diversilor parametri ai curentului electric, precum prezenta si cantitatea de sarcina electrica, voltajul, rezistenta si densitatea de curent. Masurarea acestor parametri este importanta pentru a determina daca reteaua electrica functioneaza corespunzator. Aparatele de masura si control cel mai des utilizate sunt ampermetrele, voltmetrele, ohmmetrele si multimetrele.

 
Ampermetrele

Ampermetrele sunt aparate care masoara curentul electric dintr-un circuit. Unitatea de masura folosita este „amperul”. Ampermetrele se gasesc pe piata sub diferite forme si design-uri, ceea ce le permite sa testeze prezenta si cantitatea curentului electric in diverse aparate electrice de diferite dimensiuni. Exista multiple situatii in care folosirea ampermetrelor este necesara. De exemplu, atat pentru cladirile noi cat si pentru cele vechi, electricienii folosesc ampermetrele pentru a verifica daca reteaua electrica functioneaza optim. De asemenea, sunt folosite pentru a testa diverse echipamente si dispozitive electrice inainte de a fi distribuite pe piata. Exista ampermetre care masoara curentul direct, curentul alternativ sau ambele. Aceste aparate de masura si control trebuie setate corespunzator pentru a evita scurt-circuitul sau defectarea lor deoarece, ampermetrele, in general, au rezistente mici.

 

Voltmetrele

Voltmetrele sunt aparate de masura si control care masoara voltajul sau diferenta de potential dintre doua puncte ale circuitului, acestea fiind exprimate in „volti”. Voltajul se evidentiaza conectandu-l in paralel cu circuitul electric. Exista voltmetre analoage si voltmetre digitale, iar diferenta intre acestea consta in modul de afisare a rezultatelor. Voltmetrele analoage afiseaza voltajul cu ajutorul unui indicator sub forma de sageata care oscileaza de-a lungul scalei, in timp ce voltmetrele digitale afiseaza rezultatul numeric pe un display.

 

Ohmmetrele

Ohmmetrele au ca unitate de masura „ohm-ul” si sunt aparate care masoara rezistenta electrica intr-un circuit. Aceste aparate de masura si control sunt foarte importante pentru a testa instalatii ce necesita o rezistenta optima pentru a functiona corespunzator (ex: boxele). De asemenea, ohmmetrele testeaza continuitatea curentului electric dintr-un circuit. In prezent, ohmmetrele au afisaj digital pentru o acuratete cat mai mare a masuratorilor. Se recomanda ca ohmmetrul sa fie folosit la dispozitive care genereaza propriul curent electric, o sursa de curent externa putand conduce la rezultate eronate.

 

Multimetrele

Multimetrele sunt unele dintre cele mai folosite aparate de masura si control, datorita versatilitatii acestora. Un multimetru functioneaza, in acelasi timp, ca un ampermetru, ca un ohmmetru si ca un voltmetru, deoarece poate masura curentul, voltajul si rezistenta. La fel ca celalalte aparate de masura si control, multimetrele pot fi analoage sau digitale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro