Criteriul National

Tipuri de aparate de masura si control

Tipuri de aparate de masura si control
martie 31
12:13 2017

Aparatele de masura si control pentru curentul electric, dupa cum sugereaza numele lor, sunt dispozitive care folosesc la masurarea diversilor parametri ai curentului electric, precum prezenta si cantitatea de sarcina electrica, voltajul, rezistenta si densitatea de curent. Masurarea acestor parametri este importanta pentru a determina daca reteaua electrica functioneaza corespunzator. Aparatele de masura si control cel mai des utilizate sunt ampermetrele, voltmetrele, ohmmetrele si multimetrele.

 
Ampermetrele

Ampermetrele sunt aparate care masoara curentul electric dintr-un circuit. Unitatea de masura folosita este „amperul”. Ampermetrele se gasesc pe piata sub diferite forme si design-uri, ceea ce le permite sa testeze prezenta si cantitatea curentului electric in diverse aparate electrice de diferite dimensiuni. Exista multiple situatii in care folosirea ampermetrelor este necesara. De exemplu, atat pentru cladirile noi cat si pentru cele vechi, electricienii folosesc ampermetrele pentru a verifica daca reteaua electrica functioneaza optim. De asemenea, sunt folosite pentru a testa diverse echipamente si dispozitive electrice inainte de a fi distribuite pe piata. Exista ampermetre care masoara curentul direct, curentul alternativ sau ambele. Aceste aparate de masura si control trebuie setate corespunzator pentru a evita scurt-circuitul sau defectarea lor deoarece, ampermetrele, in general, au rezistente mici.

 

Voltmetrele

Voltmetrele sunt aparate de masura si control care masoara voltajul sau diferenta de potential dintre doua puncte ale circuitului, acestea fiind exprimate in „volti”. Voltajul se evidentiaza conectandu-l in paralel cu circuitul electric. Exista voltmetre analoage si voltmetre digitale, iar diferenta intre acestea consta in modul de afisare a rezultatelor. Voltmetrele analoage afiseaza voltajul cu ajutorul unui indicator sub forma de sageata care oscileaza de-a lungul scalei, in timp ce voltmetrele digitale afiseaza rezultatul numeric pe un display.

 

Ohmmetrele

Ohmmetrele au ca unitate de masura „ohm-ul” si sunt aparate care masoara rezistenta electrica intr-un circuit. Aceste aparate de masura si control sunt foarte importante pentru a testa instalatii ce necesita o rezistenta optima pentru a functiona corespunzator (ex: boxele). De asemenea, ohmmetrele testeaza continuitatea curentului electric dintr-un circuit. In prezent, ohmmetrele au afisaj digital pentru o acuratete cat mai mare a masuratorilor. Se recomanda ca ohmmetrul sa fie folosit la dispozitive care genereaza propriul curent electric, o sursa de curent externa putand conduce la rezultate eronate.

 

Multimetrele

Multimetrele sunt unele dintre cele mai folosite aparate de masura si control, datorita versatilitatii acestora. Un multimetru functioneaza, in acelasi timp, ca un ampermetru, ca un ohmmetru si ca un voltmetru, deoarece poate masura curentul, voltajul si rezistenta. La fel ca celalalte aparate de masura si control, multimetrele pot fi analoage sau digitale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo