Criteriul National

Tipuri de aparate de masura si control

Tipuri de aparate de masura si control
martie 31
12:13 2017

Aparatele de masura si control pentru curentul electric, dupa cum sugereaza numele lor, sunt dispozitive care folosesc la masurarea diversilor parametri ai curentului electric, precum prezenta si cantitatea de sarcina electrica, voltajul, rezistenta si densitatea de curent. Masurarea acestor parametri este importanta pentru a determina daca reteaua electrica functioneaza corespunzator. Aparatele de masura si control cel mai des utilizate sunt ampermetrele, voltmetrele, ohmmetrele si multimetrele.

 
Ampermetrele

Ampermetrele sunt aparate care masoara curentul electric dintr-un circuit. Unitatea de masura folosita este „amperul”. Ampermetrele se gasesc pe piata sub diferite forme si design-uri, ceea ce le permite sa testeze prezenta si cantitatea curentului electric in diverse aparate electrice de diferite dimensiuni. Exista multiple situatii in care folosirea ampermetrelor este necesara. De exemplu, atat pentru cladirile noi cat si pentru cele vechi, electricienii folosesc ampermetrele pentru a verifica daca reteaua electrica functioneaza optim. De asemenea, sunt folosite pentru a testa diverse echipamente si dispozitive electrice inainte de a fi distribuite pe piata. Exista ampermetre care masoara curentul direct, curentul alternativ sau ambele. Aceste aparate de masura si control trebuie setate corespunzator pentru a evita scurt-circuitul sau defectarea lor deoarece, ampermetrele, in general, au rezistente mici.

 

Voltmetrele

Voltmetrele sunt aparate de masura si control care masoara voltajul sau diferenta de potential dintre doua puncte ale circuitului, acestea fiind exprimate in „volti”. Voltajul se evidentiaza conectandu-l in paralel cu circuitul electric. Exista voltmetre analoage si voltmetre digitale, iar diferenta intre acestea consta in modul de afisare a rezultatelor. Voltmetrele analoage afiseaza voltajul cu ajutorul unui indicator sub forma de sageata care oscileaza de-a lungul scalei, in timp ce voltmetrele digitale afiseaza rezultatul numeric pe un display.

 

Ohmmetrele

Ohmmetrele au ca unitate de masura „ohm-ul” si sunt aparate care masoara rezistenta electrica intr-un circuit. Aceste aparate de masura si control sunt foarte importante pentru a testa instalatii ce necesita o rezistenta optima pentru a functiona corespunzator (ex: boxele). De asemenea, ohmmetrele testeaza continuitatea curentului electric dintr-un circuit. In prezent, ohmmetrele au afisaj digital pentru o acuratete cat mai mare a masuratorilor. Se recomanda ca ohmmetrul sa fie folosit la dispozitive care genereaza propriul curent electric, o sursa de curent externa putand conduce la rezultate eronate.

 

Multimetrele

Multimetrele sunt unele dintre cele mai folosite aparate de masura si control, datorita versatilitatii acestora. Un multimetru functioneaza, in acelasi timp, ca un ampermetru, ca un ohmmetru si ca un voltmetru, deoarece poate masura curentul, voltajul si rezistenta. La fel ca celalalte aparate de masura si control, multimetrele pot fi analoage sau digitale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo