Criteriul National

Tipuri de arme de vânătoare şi alegerea corectă a acestora

Tipuri de arme de vânătoare şi alegerea corectă a acestora
octombrie 30
18:52 2020

Alegerea unei arme de vânătoare nu este o decizie tocmai simplă pentru vânătorii care au ales această cale, de a-şi procura vânatul în mod tradiţional. Persoanele care au ca pasiune vânătoarea şi au trecut prin toate etapele necesare obţinerii unui permis de armă de vânătoare mai au un singur „hop” de trecut pentru a-şi pune în practică abilităţile în acest sport : alegerea armei.

Criterii de alegere a armei de vânătoare

Alegerea armei de vânătoare necesită răbdare, timp şi experienţă. Vânătorii trebuie să ţină cont de:

  • zona în care vânează, ca şi relief şi particularităţi;
  • tipul de vânat care îi interesează;
  • bugetul disponibil pentru achiziţionarea unei arme de vânătoare;
  • conformaţia trăgătorului;
  • fiabilitatea, estetica armei şi brandul producător.

Spre exemplu, pentru un vânător care vânează numai în zona muntoasă, unde vânatul este puternic, o armă de vânătoare cu ţevi ghintuite se va dovedi o alegere foarte bună. De asemenea, pentru zona de câmp, unde vânatul este slab, se poate opta pentru o armă cu ţevi lise, cu alice la orice vânat cu pene sau vânat mic acoperit cu păr.

Despre armele de vânătoare cu ţevi lise

Armele cu ţevi lise se împart în mai multe categorii, printre care armele cu ţevi alăturate în plan orizontal, cu ţevi suprapuse vertical (bock), arme semiautomate, cu sistem pompă sau arme basculante cu un singur foc.

Cele mai răspândite tipuri de arme în rândul vânătorilor sunt cele cu ţevi alăturate în plan orizontal sau juxtapuse, apoi cele de tip bock şi semiautomate. Începătorii trebuie să folosească arme clasice, juxtapuse sau bock, cu un mecanism simplu. În funcţie de bugetul disponibil al vânătorilor, aceştia pot alege varianta unei arme noi sau deja folosite. La fel ca orice altă piaţă și cea a armelor s-a dezvoltat foarte mult pe partea second hand, însă vânătorii profesionişti nu recomandă deloc achiziţionarea unei astfel de arme de vânătoare.

Arma de vânătoare este o investiţie importantă, nu un obiect care se schimbă de la an la an sau odată la câţiva ani pe motiv că s-a uzat sau demodat. Arma de vânătoare este funcţională chiar şi după 10 ani de folosire, dacă este bine întreţinută. Aceasta nu numai că îşi poate păstra, ci îşi poate şi spori valoarea odată cu trecerea timpului.

Vânătorii cu experienţă vor alege întotdeauna o armă cu 2 ţevi pentru că este o variantă elegantă, clasică şi etică, însă în anumite condiţii poate opta şi pentru o armă semiautomată. Pentru începători, varianta unei arme cu două ţevi este suficientă, cu menţiunea că nu este bine să folosească mai mult de două cartuşe.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere al mărcii armei de vânătoare, opţiunile sunt foarte numeroase. Cu toate astea, alegerea armei depinde și de posibilităţile financiare ale vânătorului.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul