
Te pasioneaza artele plastice si vrei sa te dedici mai mult desenului in creion? Un asemenea hobby creativ poate fi imbunatatit in timp, prin practica, dar si prin folosirea celor mai bune instrumente de lucru. Tocmai de aceea, iti venim in ajutor si iti recomandam cele mai bune creioane de desen si accesorii, care ti-ar putea fi folos pentru a-ti imbunatati tehnica de lucru.
Creioanele de tip H
In general creioanele de tip H fac parte din categoria creioanelor cu mina dura, fiind ideale pentru desenele in care doresti sa realizezi o hasura foarte fina sau atunci cand vrei sa evidentiezi zonele luminoase ale desenului. Minele H sunt utilizate mai ales pentru desenele tehnice, cum ar fi cele ale arhitectilor.
In schimb, cele mai populare creioane din această categorie sunt cele HB, care sunt mai frecvent utilizate, avand o duritate mai scazuta. In general, creioanele HB au o duritate medie si sunt folosite de publicul larg, mai ales de copii, in primii ani de scoala. In plus, liniile realizate cu aceste creioane pot fi sterse usor, asa ca pot fi folosite fara probleme pentru schite simple.
Creioanele de tip B
Creioanele de tip B au mine mult mai moi si sunt folosite mai ales pentru hasurarea zonelor intunecate. In general, artistii folosesc creioane de tip B si 2B, insa mina lor moale se uzeaza destul de rapid. In plus, aceste creioane sunt greu de sters, iar designerii care folosesc astfel de creioane corecteaza liniile folosind o radiera simpla. Totodata, cei care doresc sa realizeze desene cu zone foarte intunecate pot opta si pentru creioane 5B sau 6B.
Creioane pentru incepatori
Daca esti pasionat de desen si vrei sa iti cumperi creioane de calitate, poti opta pentru inceput creioane HB sau B, pentru constructie si pentru zonele luminoase, iar 2B si 3B pentru valorile medii, in timp ce un 5B sau 6B pentru zonele foarte intunecate. Cu aceste trei tipuri de creioane te poti descurca foarte bine, iar in timp, poti investi intr-o gama mai variata de creioane si carbuni.
Cele mai bune unelte de sters
Pe langa creioane, ai nevoie si de instrumentele de sters potrivite, astfel incat sa poti realiza cele mai reusite desene, fara sa existe urme sau linii nereusite. Daca alegi sa desenezi in carbune, poti opta pentru o guma plastica, pe care o poti folosi si pentru creion. Aceasta se poate modela la fel ca plastilina, iar astfel o poti face mai subtire, pentru a sterge mai usor urmele din locurile inguste.
Unelte de ascutit
Pentru creioane ai intotdeauna nevoie de ascutitoare, asa ca cel mai bine ar fi sa optezi pentru una simpla, din metal, care sa aiba doua intrari – una destinata creioanelor obisnuite, iar una pentru creioanele mai mari. Ascutitorile metalice sunt mult mai rezistente decat cele din plastic, asa ca le poti folosi pentru o perioada mai lunga de timp, fara probleme.
Hartia pentru desen
Daca vrei sa te specializezi pe tehnica de desen in creion ai nevoie de o hartie speciala. Aceasta hartie este confectionata fara acid, lucru care ii ofera o durata de viata prelungita, eliminand si riscul ingalbenirii in timp.
De obicei, cele mai bune blocuri de desen sunt cele care au coperta confectionata din carton dur, care poate fi de folos mai ales in momentele in care vrei sa desenezi in aer liber si ai nevoie de un suport stabil.
In ceea ce priveste calitatea hartiei, pentru operele realizate in creion, foaia ar trebui sa aiba o grosime de 90g/m2, in timp ce hartia pentru desenele realizate cu acuarele ar trebui sa aiba o grosime de 160g/m2.
De asemenea, pentru desenele in creion, cele mai potrivite sunt foile tip A4, cu o textura foarte fina si mata, care sa permita realizarea mai multor linii de hasura.
Asadar, acum stii care sunt accesoriile de care ai nevoie daca vrei sa te dedici unui nou hobby creativ, cum ar fi realizarea schițelor în creion. Pentru un asemenea hobby vei avea nevoie de cateva creioane de desen din categoria HB si B, o guma de sters de calitate, dar si un bloc de desen cu hartie fina.