Criteriul National

Tipuri de intervievatori si cum sa duci discutia in punctul care te intereseaza?

Tipuri de intervievatori si cum sa duci discutia in punctul care te intereseaza?
februarie 28
10:00 2019

Dupa indelungi asteptari si mail-uri cu CV-uri si scrisori de intentie, a venit timpul sa te prezinti la interviu? Pe langa felicitarile de rigoare, inca nu ai castigat job-ul pentru care ai aplicat, asa ca pregatirea inca nu s-a terminat.

Interviul de angajare este primul contact pe care il ai cu persoana de la compania pentru care ai aplicat si, totodata, are o importanta primordiala in procesul de recrutare. De altfel, cel alaturi de care vei avea interviul nu este interesat doar de experienta pe care o ai, dar si de cum raspunzi la intrebari, ce si cate lucruri stii despre compania pentru care ai aplicat, felul in care vorbesti, in care esti imbracat etc.

Inca de la inceput, ar fi bine sa ai minte urmatoarea deviza: “Ai doat 30 de secunde sa creezi o impresie puternica si placuta”. Studiile au aratat ca, in cazul unui interviu de angajare, prima impresie chiar conteaza si dureaza. Desi petreci doar 20-30 de minute alaturi de recruiter, acest timp este singura ta sansa sa demonstrezi ca esti “facut” pentru acest job. Echipa Retaillium iti ofera cateva sfaturi astfel incat sa primesti job-ul mult dorit.

Tiplogii de intervievatori si solutiile potrivite

Intr-o lume ideala, toti intervievatorii sunt pregatitit si stiu exact cum ar trebui condus un interviu de angajare. De asemenea, pun doar intrebari legate de competentele si abilitatile tale si iti ofera o imagine clara asupra companiei si a job-ului pentru care ai aplicat.

Insa, de cele mai multe ori, aceasta situatie nu o regasesti prea des in realitate, iar tocmai acest lucru ar putea sa fie in beneficiul tau. Iata cele mai frecvente tipuri de intervievatori:

Intervievatorul grabit

In aceasta tipologie se regasesc persoanele aflate mereu in intarziere, nepregatiti pentru vizita cu candidatul, care uita CV-ul sau chiar de intalnire. In acest caz, exprima-ti simpatia si intelegerea fata de programul aglomerat si posibilitatea de a reprograma interviul. Daca nu se poate reprograma intalnirea, ia initiativa, pe un ton prietenos, si fa o descriere scurta a experientei tale profesionale vis-a-vis de pozitia pentru care ai aplicat.

Intervievatorul vorbaret

Daca intalnesti un intervievator cam prea vorbaret, care iti spune prea multe despre job-ul sau compania pentru care ai aplicat, gandeste-te ca ai maximum o ora la dispozitie sa il convingi ca esti persoana potrivita.

Solutia pentru aceasta problema este sa lansezi diverse piste de discutie cu privire la experienta ta. In acelasi timp, trateaza persoana cu respect, si incearca, de fiecare data, sa atragi atentia asupra CV-ului si aptitudinilor tale. Intervievatorii nu pot lua decizia sa selecteze un candidat daca nu au suficiente informatii. Asteapta o pauza si pune o intrebare urmata imediat de un raspuns.

Intervievatorul robot

Spre deosebire de cel vorbaret, intervievatorul-robot nu deviaza de la scenariu. Pune mai intai intrebarile din lista, apoi continua sa exploreze in adancime experienta ta. De cele mai multe ori acest tip de intervievator pare detasat de interviu, fiind prea ocupat sa puna urmatoarea intrebare sau sa-si noteze raspunsul tau.   

In acest caz, solutia este sa pui tu intrebarile pentru a inviora conversatia. Asa ii intrerupi sirul din scenariu si vei crea un raport de comunicare bilateral cu intervievatorul, care te va diferentia de ceilalti candidati.

Intervievatorul grabit

Este tipul de persoana care nu face parte din departamentul de HR, dar este nevoit sa se ocupe de recrutari. In cazul de fata, tu trebuie sa il inveti ce inseamna sa fie intervievator, sa pui intrebari despre companie si despre pozitia pentru care ai aplicat, astfel incat sa duci discutia in zona care te intereseaza sau favorizeaza. Gandeste-te cum poti il poti ajuta sa afle cat mai multe informatii despre tine si abilitatile tale si muta conversatia in aceasta directie.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei