Criteriul National

Toamna bogata in rod

Toamna bogata in rod
septembrie 18
16:47 2020

„Cling-cling” a scuturat vantul clopoteii frunzelor uscate. Toamna a infipt acul de foc in trupul frunzelor si a inceput sub ochii nostri uimiti sa curga sange vegetal. Obrajii merelor sau perelor erau rosii de timiditate sau palizi de frica. Zvelta, parfumata, tanara si multicolora, vara ne facea de departe cu mana. Plecase fara sa simtim, iar lacrimile de despartire nu-si mai aveau rostul. In timp ce ploaia primei zile de toamna inviora natura parjolita de arsita, vara striga cat putea:

-Lasa ca ne vedem la anul! Voi veni negresit si atunci ne vom strange in brate, sa treaca pandemia.

Ploaia cadea ritmic de parca spunea: „Escorte de lux in Bucuresti”…

Cu guri insetate, florile de toamna si plantele beau cu lacomie apa aceea binecuvantata venita din cer.

Peisajele autumnale au farmecul lor, fie ca sunt la inceputul anotimpului, fie la sfarsitul lui. Imaginati-va padurea in mii de nuante si sub ea o apa lina care ii reflecta frumusetea! O culoare se prelungeste in imaginea ei fluida: padurea freamata, apa freamata, iar privitorul este cuprins de miraj.

Stai acolo si sorbi fiecare strop de feerie. Te imbeti de culoare si daca pe un deal se afla o vie, strugurii tamaiosi iti imbata simturile.Vantul vine cu parfumuri irezistibile: mar tamaios, ionatan si cretesc, gutuie acrisoara-amaruie, must, crizanteme.

Chiar si in zilele mai racoroase de toamna simti ca te incalzeste flacara padurilor viu colorate.

Pica frunzele si incep ploile? Si zilele acelea sunt frumoase. De la imaginile colorate, treci la fotografiile alb-negru. Totul este alb, argintiu sau gri. Ceata laptoasa cuprinde tot ce este viu in bratele ei. Este atat de bine sa stai acasa si sa iti sorbi tacticoasa cafeaua in timp ce geamul s-a aburit de caldura! Stropii de apa fac ca totul sa straluceasca in jur.

Toamna te invata sa iti faci bilantul. Stai de vorba cu tine insuti/insati si socotesti ce ai realizat si ce trebuia imbunatatit.

Acest anotimp te invita sa cutreieri dealurile si vaile, sa analizezi baletul de vis al frunzelor colorate in vazduh. E vremea roadelor bogate si nu poate fi mai fericit omul ca atunci cand le culege niciodata.

E vremea muzicii naturale, cu note grave sau cantece de disperare.

Canta ploaia pe acoperis, tipa cocorii la plecare, interpreteaza partituri de toamna pasarile speriate la gandul ca in curand va veni iarna. Cel mai important cantaret al toamnei este incontestabil vantul. Uneori suiera trist zgariind tabla de pe acoperis cu crengile lui ascutite, alteori canta grav sau vesel.

Este atat de multa frumusete in jur si toate lucrurile din natura sunt pline de semnificatie, incat cele mai bune lectii sunt predate direct de ea noua, oamenilor dispusi sa invete.

E vremea sevelor, aromelor, formelor si culorilor.

Toamna bogata in culori si daruri ne atrage pe toti.

Cu fiecare zi care trece ne apropiem de iarna si de perioada magica a sarbatorilor.

Frunzele isi soptesc una alteia ce au pe suflet, vantul trece peste crestetul firelor uscate de iarba, iar ploia danseaza step pe acoperis.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul