Criteriul National

Toate dispozitivele electronice în afara telefonului mobil și a celor medicale sunt deja excluse de unele companii aeriene

Toate dispozitivele electronice în afara telefonului mobil și a celor medicale sunt deja excluse de unele companii aeriene
aprilie 04
13:29 2017

fara laptop Cei care vor să călătorească cu avionul spre Statele Unite nu mai au voie să urce la bord cu laptopturi, tablete sau camere video. Interdicția a fost aprobată de Statele Unite de mai bine de două săptămâni și vizează persoanele care aleg companii aeriene din opt țări predominant musulmane. Interdicția aprobată de administrația Trump va afecta nouă companii aeriene, în special din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Este vorba despre Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines și Saudi Arabian Airlines. Pe listă se mai află Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates și Etihad Airways.

Toate aceste companii au avut la dispoziție câteva zile pentru a pune în practică noua măsură și pentru a-și înștiința pasagerii că dispozitivele electronice de mari dimensiuni vor fi permise numai în bagajul de cală. Cu alte cuvinte, călătorii nu vor mai putea folosi, pe durata călătoriei, laptopul, tableta, camera video,  dvd playere sau diverse alte jocuri electronice. Vor avea voie doar cu telefonul mobil. Singurele dispozitive electronice care sunt scutite de această interdicție sunt cele medicale.

Câțiva dintre oficialii americani citați de BBC News au explicat că au stabilit această interdicție din motive de securitate și că unii extremiști ar fi planificat doborârea unor avioane cu ajutorul unor bombe ascunse în laptopuri sau alte dispozitive electronice.De altfel, există un precedent, deoarece un astfel de incident s-a înregistrat în luna februarie a anului trecu. Atunci, într-un avion al unei companii din Dubai a explodat un laptop la scurt timp după ce aeronava decolase din capitala Somaliei, Mogadischu. Avionul a reușit să aterizeze imediat, iar singurul care și-a pierdut viața a fost posesorul laptopului. Din cercetările efectuate, acesta avea un dispozitiv exploziv ascuns în laptop. Ulterior, atacul a fost revendicat de o grupare teroristă, afiliată la Al-Qaida.

Ca urmare a plângerilor și totdată ca să preîntâmpine un anumit boicot, companiile aeriene încearcă să îndulcească aceste interdicţii de securitate impuse în timpul zborului . Astfel, prin politicile anunţate, se va da posibilitatea  împrumutării de laptopuri pasagerilor de la clasa business. De asemenea, Qatar Airways şi Etihad Airways sunt cele două companii care au anunţat până la ora actuală implementare acestei măsuri, în timp ce companiile Emirates şi Turkish Airlines spun că îi vor lăsa pe pasageri să folosească dispozitivele doar până la scara de îmbarcare în avion.

Măsurile vin după ce Statele Unite şi Marea Britanie au interzis definitiv laptopurile, tabletele şi consolele de jocuri în cabina de pasageri în cazul zborurilor care au ca punct de plecare opt ţări din Africa de Nord şi şase din Orientul Mijlociu.

Decizia vine pe fondul escaladării unui sentiment de teama și totodată ca măsură suplimentară luată să preîntâmpine orice act terorist.Nu este greu de imaginat că cei care vor să facă rău ar putea ascunde explozibili în aceste dispozitive şi astfel un simplu laptop sau o tabletă se pot transforma oricând într-o armă de distrugere în masă.

Philip Baum specialist al Securității Aviației Internațională și autor al cărții intitulate „Violențe în cer- O istorie a  deturnării aeronavelor  și bombardamente” este de părere „ că este o procedură foarte prost gândită prin deoarece nu contribuie la securitatea aviației și ar putea fi chiar contrar politicilor securității aeroportului.“

Experții au avertizat că punerea unui număr mare de dispozitive cu baterii de litiu în cala de avioane ar putea crește riscul de incendii. De asemenea domnul Baum spune că este mai ușor de a inspecta articolele din bagajele de mână. „Chiar dacă există informații acolo, pentru a spune că pot exista bombe secretate în laptop-uri, aș dori să cred că sistemele de filtrare din aeroporturi sunt în măsură să facă distincția între un laptop care conține un IED [dispozitiv exploziv improvizat] și un laptop care nu are așa ceva. “

El crede că această interdicție a fost determinată de bomba din laptop-ul care a explodat la un zbor al DAALLO Airlines anul trecut în Somalia. Dar agresorul a plătit cu viața ăn timp real, deoarece a fost înlăturat din avion pe o ușă laterală, după comiterea acestui atentat care a lăsat avionul depresurizat și a pus viața celorlați oameni în pericol. De asemenea așa cum poliția și specialiștii au confirmat, pilotul a reușit apoi să aterizeze forțat și să aducă pasagerii în condiții de siguranță la sol.

Această nouă interdicție nu exclude niciun fel de ipoteză. Una dintre acestea pot fi mai sumbre și se bazează pe principiul  conform căruia, chiar din interiorul aeroportului se pot oferi oricui, orice fel de dispozitive după procesul de scanare, existent în orice terminal. De aceea, dacă oficialitățile sunt deja îngrijorate de nivelul de securitate la unele dintre aeroporturi, atunci nu ar trebui să se efectueze zboruri de operare și, cei care lucrează să posede atenție sporită dar și cunoștințe în materie de tehnologie.

Sursa foto Mashable

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro