Criteriul National

Toate dispozitivele electronice în afara telefonului mobil și a celor medicale sunt deja excluse de unele companii aeriene

Toate dispozitivele electronice în afara telefonului mobil și a celor medicale sunt deja excluse de unele companii aeriene
aprilie 04
13:29 2017

fara laptop Cei care vor să călătorească cu avionul spre Statele Unite nu mai au voie să urce la bord cu laptopturi, tablete sau camere video. Interdicția a fost aprobată de Statele Unite de mai bine de două săptămâni și vizează persoanele care aleg companii aeriene din opt țări predominant musulmane. Interdicția aprobată de administrația Trump va afecta nouă companii aeriene, în special din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Este vorba despre Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines și Saudi Arabian Airlines. Pe listă se mai află Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates și Etihad Airways.

Toate aceste companii au avut la dispoziție câteva zile pentru a pune în practică noua măsură și pentru a-și înștiința pasagerii că dispozitivele electronice de mari dimensiuni vor fi permise numai în bagajul de cală. Cu alte cuvinte, călătorii nu vor mai putea folosi, pe durata călătoriei, laptopul, tableta, camera video,  dvd playere sau diverse alte jocuri electronice. Vor avea voie doar cu telefonul mobil. Singurele dispozitive electronice care sunt scutite de această interdicție sunt cele medicale.

Câțiva dintre oficialii americani citați de BBC News au explicat că au stabilit această interdicție din motive de securitate și că unii extremiști ar fi planificat doborârea unor avioane cu ajutorul unor bombe ascunse în laptopuri sau alte dispozitive electronice.De altfel, există un precedent, deoarece un astfel de incident s-a înregistrat în luna februarie a anului trecu. Atunci, într-un avion al unei companii din Dubai a explodat un laptop la scurt timp după ce aeronava decolase din capitala Somaliei, Mogadischu. Avionul a reușit să aterizeze imediat, iar singurul care și-a pierdut viața a fost posesorul laptopului. Din cercetările efectuate, acesta avea un dispozitiv exploziv ascuns în laptop. Ulterior, atacul a fost revendicat de o grupare teroristă, afiliată la Al-Qaida.

Ca urmare a plângerilor și totdată ca să preîntâmpine un anumit boicot, companiile aeriene încearcă să îndulcească aceste interdicţii de securitate impuse în timpul zborului . Astfel, prin politicile anunţate, se va da posibilitatea  împrumutării de laptopuri pasagerilor de la clasa business. De asemenea, Qatar Airways şi Etihad Airways sunt cele două companii care au anunţat până la ora actuală implementare acestei măsuri, în timp ce companiile Emirates şi Turkish Airlines spun că îi vor lăsa pe pasageri să folosească dispozitivele doar până la scara de îmbarcare în avion.

Măsurile vin după ce Statele Unite şi Marea Britanie au interzis definitiv laptopurile, tabletele şi consolele de jocuri în cabina de pasageri în cazul zborurilor care au ca punct de plecare opt ţări din Africa de Nord şi şase din Orientul Mijlociu.

Decizia vine pe fondul escaladării unui sentiment de teama și totodată ca măsură suplimentară luată să preîntâmpine orice act terorist.Nu este greu de imaginat că cei care vor să facă rău ar putea ascunde explozibili în aceste dispozitive şi astfel un simplu laptop sau o tabletă se pot transforma oricând într-o armă de distrugere în masă.

Philip Baum specialist al Securității Aviației Internațională și autor al cărții intitulate „Violențe în cer- O istorie a  deturnării aeronavelor  și bombardamente” este de părere „ că este o procedură foarte prost gândită prin deoarece nu contribuie la securitatea aviației și ar putea fi chiar contrar politicilor securității aeroportului.“

Experții au avertizat că punerea unui număr mare de dispozitive cu baterii de litiu în cala de avioane ar putea crește riscul de incendii. De asemenea domnul Baum spune că este mai ușor de a inspecta articolele din bagajele de mână. „Chiar dacă există informații acolo, pentru a spune că pot exista bombe secretate în laptop-uri, aș dori să cred că sistemele de filtrare din aeroporturi sunt în măsură să facă distincția între un laptop care conține un IED [dispozitiv exploziv improvizat] și un laptop care nu are așa ceva. “

El crede că această interdicție a fost determinată de bomba din laptop-ul care a explodat la un zbor al DAALLO Airlines anul trecut în Somalia. Dar agresorul a plătit cu viața ăn timp real, deoarece a fost înlăturat din avion pe o ușă laterală, după comiterea acestui atentat care a lăsat avionul depresurizat și a pus viața celorlați oameni în pericol. De asemenea așa cum poliția și specialiștii au confirmat, pilotul a reușit apoi să aterizeze forțat și să aducă pasagerii în condiții de siguranță la sol.

Această nouă interdicție nu exclude niciun fel de ipoteză. Una dintre acestea pot fi mai sumbre și se bazează pe principiul  conform căruia, chiar din interiorul aeroportului se pot oferi oricui, orice fel de dispozitive după procesul de scanare, existent în orice terminal. De aceea, dacă oficialitățile sunt deja îngrijorate de nivelul de securitate la unele dintre aeroporturi, atunci nu ar trebui să se efectueze zboruri de operare și, cei care lucrează să posede atenție sporită dar și cunoștințe în materie de tehnologie.

Sursa foto Mashable

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo