Criteriul National

Topul marilor bănci comerciale la jumătatea lui 2020 – Finante & Banci

Topul marilor bănci comerciale la jumătatea lui 2020 – Finante & Banci
august 26
05:21 2020
Prima parte a anului 2020 a fost una în care băncile au trecut peste multe momente grele. Iar acestea vor continua, scrie Norel Moise pe blogul personal. Una peste alta, activele au crescut ușor, ca și creditele și depozitele, în timp ce profitabilitatea a regresat. Banca Transilvania își continuă creșterea, din topul fruntaș la fel de bine fiind plasată la capitolul plus cotă de piață ING Bank. Ce ar mai fi de notat: faptul că asistăm din nou la o creștere a gradului de concentrare a activelor bancare: băncile mari ajung să dețină, conform estimărilor noastre, peste 77% din totalul sistemic. Dacă ne referim la primii cinci jucători, așa cum se practică în analiza econometrică, atunci creșterea concentrării este ceva mai redusă: ea urcă de la 61,2% până la 61,8%.

La nivel agregat, conform datelor publicate de BNR, activele celor 33 de instituții financiare au urcat foarte ușor, de la 518,4 miliarde lei la finele primului trimestru la 518,5 miliarde lei la finele celui de al doilea trimestru. Indicatorul de solvabilitate se menține la un nivel ridicat – 22,76%, rentabilitatea activelor s scăzut la 1,08% % (de la 1,27%) în timp ce rentabilitatea capitalurilor a coborât de la 11,7% până la 9,81%. Raportul credite/depozite a alunecat sub pragul de 70%, ajungând la 69,7%. Din păcate rata creditelor neperformante și-a reluat creșterea, urcând în ultimele trei luni de la 3,94% la 4,38%.

Citește articolul integral și vezi topul jucătorilor bancari pe blogul lui Moise Norel.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul