Criteriul National

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!
iunie 27
09:09 2018

În ultima perioadă, numărul centralelor pe peleți vândute în România a crescut considerabil. Ca dovadă, există din ce în ce mai multe firme ce pun la dispoziția românilor astfel de centrale. Chiar dacă prețul unei centrale pe peleți este mai mare ca al unei centrale normale, peleții ne ajută să facem economie în timp și astfel să ne câștigăm investiția.  Dar ce sunt peleții? Ce ar trebui să știm despre aceștia și de ce ar trebui să-i folosim? Răspunsurile la aceste întrebări le veți regăsi în rândurile de mai jos.

Ce sunt peleții?

Peleții sunt un tip de combustibil foarte ieftin obținut din biomasă. Aceștia sunt produs din rezidurile rămase în urma prelucrării lemnului, astfel nimic nu este aruncat. Aceste resturi sunt compactate la o presiune mare și astfel ajung să aibă un diametru standard, mai mic ca dopurile de plută. Peleții sunt un tip de combustibil economic deoarece nu este folosită niciun fel de substanță chimică în procesul de realizare.

Spre deosebire de lemn, aceștia sunt foarte denși și foarte uscați astfel încât combustia se poate face foarte eficient și uniform. Aceștia sunt folosiți în mare parte la centralele pe peleți automatizate și au o mulțime de avantaje.

Ce caracteristici au peleții?

 • Au un diametru cuprins între 3-15 mm
 • Au o lungime mai mică de 60 mm
 • Au o greutate în vrac de aproximativ 650 kg/mc
 • Au o densitate volumetrică mai mare de 1200 kg/mc
 • Au o umiditate mai mică de 8%
 • Au o putere calorică între 3500 și 4500 kcal/kg

De ce peleți? Care sunt avantajele peleților?

 • Sunt ecologici pentru că provin din deșeuri lemnoase iar sursa de energie produsă este curată
 • Oferă centralei o autonomie foarte ridicată, depinde de capacitatea acesteia de stocare
 • Sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, emisia de fum este foarte redusă, sulfurile sunt aproape inexistente, iar cenușa rezultată de pe urma arderii acestora poate fi folosită și ca îngrășământ natural
 • Față de lemn, peleții sunt mai eficienți din punct de vedere al randamentului de ardere, puterii calorice, confortul și siguranța în utilizare
 • Necesită un spațiu redus de depozitare

Clasificarea peleților

Peleții reprezintă un tip de combustibil standardizat, astfel că producătorii trebuie să respecte anumite cerințe. Prin standardul european EN 14961 – 2 s-au stabilit cerințele de calitate pentru peleți, necesare pentru a se acorda certificatul EN Plus. En Plus este o dovadă că peleții produși sunt de o calitate superioară.

peleti

Așadar, pentru peleți există trei clase de calitate: A1, A2 și B. Ce diferențiază aceste clase este dimensiunea peletului, procentul maxim de pulberi, cantitatea de cenușă rezultată, temperatura de ardere completă.

 • Peleții de calitate A1 sau calitatea premium sunt cel mai des utilizați, sunt consumați în special în sectoarele rezidențiale, produc cea mai scăzută cantitate de cenușă și au cea mai crescută putere calorică
 • Peleții de calitate A2 sunt utilizați pentru arderea în instalații mai mari și produc o cantitate mai mare de cenușă
 • Peleții de calitate B sau calitate industrială produc cea mai mare cantitate de cenușă, pot fi compuși chiar și din impurități precum nisipul și pentru această clasă nu este obligatorie certificarea EN Plus.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Anabell

Anabell

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu