Criteriul National

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!
iunie 27
09:09 2018

În ultima perioadă, numărul centralelor pe peleți vândute în România a crescut considerabil. Ca dovadă, există din ce în ce mai multe firme ce pun la dispoziția românilor astfel de centrale. Chiar dacă prețul unei centrale pe peleți este mai mare ca al unei centrale normale, peleții ne ajută să facem economie în timp și astfel să ne câștigăm investiția.  Dar ce sunt peleții? Ce ar trebui să știm despre aceștia și de ce ar trebui să-i folosim? Răspunsurile la aceste întrebări le veți regăsi în rândurile de mai jos.

Ce sunt peleții?

Peleții sunt un tip de combustibil foarte ieftin obținut din biomasă. Aceștia sunt produs din rezidurile rămase în urma prelucrării lemnului, astfel nimic nu este aruncat. Aceste resturi sunt compactate la o presiune mare și astfel ajung să aibă un diametru standard, mai mic ca dopurile de plută. Peleții sunt un tip de combustibil economic deoarece nu este folosită niciun fel de substanță chimică în procesul de realizare.

Spre deosebire de lemn, aceștia sunt foarte denși și foarte uscați astfel încât combustia se poate face foarte eficient și uniform. Aceștia sunt folosiți în mare parte la centralele pe peleți automatizate și au o mulțime de avantaje.

Ce caracteristici au peleții?

 • Au un diametru cuprins între 3-15 mm
 • Au o lungime mai mică de 60 mm
 • Au o greutate în vrac de aproximativ 650 kg/mc
 • Au o densitate volumetrică mai mare de 1200 kg/mc
 • Au o umiditate mai mică de 8%
 • Au o putere calorică între 3500 și 4500 kcal/kg

De ce peleți? Care sunt avantajele peleților?

 • Sunt ecologici pentru că provin din deșeuri lemnoase iar sursa de energie produsă este curată
 • Oferă centralei o autonomie foarte ridicată, depinde de capacitatea acesteia de stocare
 • Sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, emisia de fum este foarte redusă, sulfurile sunt aproape inexistente, iar cenușa rezultată de pe urma arderii acestora poate fi folosită și ca îngrășământ natural
 • Față de lemn, peleții sunt mai eficienți din punct de vedere al randamentului de ardere, puterii calorice, confortul și siguranța în utilizare
 • Necesită un spațiu redus de depozitare

Clasificarea peleților

Peleții reprezintă un tip de combustibil standardizat, astfel că producătorii trebuie să respecte anumite cerințe. Prin standardul european EN 14961 – 2 s-au stabilit cerințele de calitate pentru peleți, necesare pentru a se acorda certificatul EN Plus. En Plus este o dovadă că peleții produși sunt de o calitate superioară.

peleti

Așadar, pentru peleți există trei clase de calitate: A1, A2 și B. Ce diferențiază aceste clase este dimensiunea peletului, procentul maxim de pulberi, cantitatea de cenușă rezultată, temperatura de ardere completă.

 • Peleții de calitate A1 sau calitatea premium sunt cel mai des utilizați, sunt consumați în special în sectoarele rezidențiale, produc cea mai scăzută cantitate de cenușă și au cea mai crescută putere calorică
 • Peleții de calitate A2 sunt utilizați pentru arderea în instalații mai mari și produc o cantitate mai mare de cenușă
 • Peleții de calitate B sau calitate industrială produc cea mai mare cantitate de cenușă, pot fi compuși chiar și din impurități precum nisipul și pentru această clasă nu este obligatorie certificarea EN Plus.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Anabell

Anabell

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei