Criteriul National

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!

Tot ce ar trebui să știi despre peleți și centralele pe peleți!
iunie 27
09:09 2018

În ultima perioadă, numărul centralelor pe peleți vândute în România a crescut considerabil. Ca dovadă, există din ce în ce mai multe firme ce pun la dispoziția românilor astfel de centrale. Chiar dacă prețul unei centrale pe peleți este mai mare ca al unei centrale normale, peleții ne ajută să facem economie în timp și astfel să ne câștigăm investiția.  Dar ce sunt peleții? Ce ar trebui să știm despre aceștia și de ce ar trebui să-i folosim? Răspunsurile la aceste întrebări le veți regăsi în rândurile de mai jos.

Ce sunt peleții?

Peleții sunt un tip de combustibil foarte ieftin obținut din biomasă. Aceștia sunt produs din rezidurile rămase în urma prelucrării lemnului, astfel nimic nu este aruncat. Aceste resturi sunt compactate la o presiune mare și astfel ajung să aibă un diametru standard, mai mic ca dopurile de plută. Peleții sunt un tip de combustibil economic deoarece nu este folosită niciun fel de substanță chimică în procesul de realizare.

Spre deosebire de lemn, aceștia sunt foarte denși și foarte uscați astfel încât combustia se poate face foarte eficient și uniform. Aceștia sunt folosiți în mare parte la centralele pe peleți automatizate și au o mulțime de avantaje.

Ce caracteristici au peleții?

 • Au un diametru cuprins între 3-15 mm
 • Au o lungime mai mică de 60 mm
 • Au o greutate în vrac de aproximativ 650 kg/mc
 • Au o densitate volumetrică mai mare de 1200 kg/mc
 • Au o umiditate mai mică de 8%
 • Au o putere calorică între 3500 și 4500 kcal/kg

De ce peleți? Care sunt avantajele peleților?

 • Sunt ecologici pentru că provin din deșeuri lemnoase iar sursa de energie produsă este curată
 • Oferă centralei o autonomie foarte ridicată, depinde de capacitatea acesteia de stocare
 • Sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, emisia de fum este foarte redusă, sulfurile sunt aproape inexistente, iar cenușa rezultată de pe urma arderii acestora poate fi folosită și ca îngrășământ natural
 • Față de lemn, peleții sunt mai eficienți din punct de vedere al randamentului de ardere, puterii calorice, confortul și siguranța în utilizare
 • Necesită un spațiu redus de depozitare

Clasificarea peleților

Peleții reprezintă un tip de combustibil standardizat, astfel că producătorii trebuie să respecte anumite cerințe. Prin standardul european EN 14961 – 2 s-au stabilit cerințele de calitate pentru peleți, necesare pentru a se acorda certificatul EN Plus. En Plus este o dovadă că peleții produși sunt de o calitate superioară.

peleti

Așadar, pentru peleți există trei clase de calitate: A1, A2 și B. Ce diferențiază aceste clase este dimensiunea peletului, procentul maxim de pulberi, cantitatea de cenușă rezultată, temperatura de ardere completă.

 • Peleții de calitate A1 sau calitatea premium sunt cel mai des utilizați, sunt consumați în special în sectoarele rezidențiale, produc cea mai scăzută cantitate de cenușă și au cea mai crescută putere calorică
 • Peleții de calitate A2 sunt utilizați pentru arderea în instalații mai mari și produc o cantitate mai mare de cenușă
 • Peleții de calitate B sau calitate industrială produc cea mai mare cantitate de cenușă, pot fi compuși chiar și din impurități precum nisipul și pentru această clasă nu este obligatorie certificarea EN Plus.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Anabell

Anabell

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei