Criteriul National

Tot ce trebuie sa stii despre mentenanta unei fose eco

Tot ce trebuie sa stii despre mentenanta unei fose eco
februarie 21
10:11 2017

Fosa eco, atat de utila in zonele lipsite de canalizare, reprezinta cea mai importanta parte a sistemului de tratare a deseurilor umane din gospodarie. Daca vrei sa functioneze corect si sa aiba o rezistenta de lunga durata, fara mirosuri neplacute, refulari sau alte cheltuieli mari neprevazute, ar fi bine sa arunci o privire pe sfaturile pe care specialistii de la Mago Ro Comp ti le ofera despre mentenanta unei fose eco.

Mentenanta unei fose eco se reduce la 4 pasi simpli de urmat:

  1. Inspectarea si vidanjarea frecvente;

  2. Utilizarea apei in mod eficient;

  3. Eliminarea in mod adecvat a deseurilor;

  4. Intretinerea campului de drenaj.

1. Inspectarea si vidanjarea frecvente

Fosa eco trebuie inspectata cel putin o data la trei ani, printr-un serviciu profesional, oferit de oameni autorizati.

Frecventa cu care se vidanjeaza o fosa eco trebuie facuta tinand cont de urmatoarele aspecte:

- Marimea gospodariei.

- Volumul de ape uzate.

- Volumul de solide din apele uzate.

- Marimea fosei eco.

Specialistii de la MagoRoComp iti recomanda sa inchei un contract de prestari servicii cu o companie autorizata in intretinerea de fose ecologice. Ei sunt in masura sa verifice scurgerile si vor inspecta straturile de namol si de spuma din rezervor.

2. Utilizeaza apa in mod eficient

In medie, o persoana consuma in jur de 175 de litri de apa/zi, dar cantitatea poate creste simtitor daca un robinet sau un closet nu functioneaza corespunzator. In esenta, cu cat volumul de apa folosit este mai mare, cu atat mai greu functioneaza o fosa eco, mai ales ca are nevoie de pana la 3 zile pentru ca fiecare litru de apa murdara sa stationeze in rezervor. Daca volumul de apa creste, atunci fosa este nevoita sa elimine in campul de drenaj lichide care nu au fost tratate corespunzator, ceea ce presupune un pericol pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea familiei tale.

Ca sa eviti un volum ridicat de apa, poti monta, in baie si in bucatarie, obiecte sanitare care o economisesc, sa te asiguri ca nu sunt zone cu scurgeri si ca masinile de spalat sunt incarcate complet atunci cand sunt in functiune.

3. Elimina in mod adecvat deseurile

Sa stii ca fosa eco nu este un cos de gunoi in care sa poti arunca orice! Tot ceea ce arunci in chiuveta sau closet ajunge in fosa eco si ii afecteaza functionalitatea. Este foarte important sa stii ca nu ai voie, niciodata, sa arunci in fosa eco urmatoarele: grasimi sau uleiuri, servetele umede, produse de igiena feminina, prezervative, ata dentara, scutece, mucuri de tigara, zat de cafea, nisip pentru pisici, servetele de hartie, produse farmaceutice, produse chimice de uz casnic etc.

Substantele chimice, clorul, soda caustica, pesticidele, ierbicidele sau alti combustibili pot deteriora flora bacteriana din sistemul septic si pot constitui un pericol pentru sanatatea tuturor daca ajung in panza freatica. Ele trebuie deversate la gunoi, in recipiente inchise ermetic, pentru a proteja mediul inconjurator. Ideal ar fi sa eviti detergentii cu continut mare de fosfor si sa folosesti produse de curatenie ecologice.

4. Intretine campul de drenaj

Campul de drenaj asigura un ultim proces de tratare a apelor din gospodarie, care au trecut deja prin fosa septica, cu ajutorul bacteriilor aerobe din sol. Si pentru ca este o parte importanta in functionarea corespunzatoare a unei fose eco, specialistii de la MagoRoComp iti sugereaza urmatoarele:

  • sa nu parchezi sau conduci masina deasupra campului de drenaj;

  • sa nu plantezi in apropiere copaci sau arbusti – radacinile lor pot deteriora tevile de scurgere;

  • sa nu deversezi apa pluviala aproape de campul de drenaj – excesul de lichid poate perturba procesul de epurare a apelor uzate din gospodarie.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro