Criteriul National

Tot ce trebuie sa stii despre un sistem de ventilatie

Tot ce trebuie sa stii despre un sistem de ventilatie
octombrie 30
14:11 2017

Alegerea unui sistem de ventilatie nu este o solutie doar pentru centrele comerciale, birouri sau restaurante, ci poate fi implementata cu succes si in cladirile rezidentiale. Insa alegerea solutiei corecte trebuie sa ia in calcul o seama de factori – dimensiunea, structura cladirii, feroneria etc.

Indiferent ca vorbim despre o cladire noua sau una in proces de renovare, sistemele de ventilatie trebuie sa tina cont de scopul propus – costuri reduse de incalzire, calitate imbunatatita a aerului, intretinere simpla, etc., dar sa se adapteze si arhitecturii existente.

Un sistem de ventilatie este catalogat in 3 mari grupe:

 • Uz Menajer
 • Uz Comercial
 • Uz Industrial

De cealalta parte, atunci cand se alege montajul unui sistem de ventilatie intr-o cladire rezidentiala, alegerea sistemului se va face in functie de:

 • Volumul camerei;
 • tipul si caracteristicile ale aerului: aer curat, aer contaminat sau poluat;
 • tipul de configurare al ventilatorului;
 • Montate pe perete cu tubulatura de extractie;
 • Montate pe perete cu evacuare direct către exterior;
 • Ventilator de fereastra;
 • Ventilator pentru sisteme centralizate;
 • conditiile de temperatură si umiditate;
 • debitul si presiunea disponibila solicitata;
 • nivelul de zgomot;
 • tipul de alimentare necesara: monofazat sau tifazat.

Pentru a alege ventilatorul potrivit camerei sau apartamentului, trebuieverificat mai intai numarul de schimburi ale aerului necesare in mod obisnuit camerei. Astfel, se inmulteste volumul camerei cu numărul schimburilor de aer necesar.

Spre exemplu, in camerele de mari dimensiuni, este recomandata instalarea a două sau mai multe ventilatoare mici care pot asigura acelasi volumul necesar de ventilatie.

Sistemul bazat pe evacuare este cel mai simplu si cel mai economic. Eficacitatea ventilatiei depinde de cantitatea de aer proaspat introdus si de distributia lui. Cu acest sistem, pe langa optiunea de a extrage o anumita cantitate de aer intr-o anumită perioadă de timp, gurile de evacuare si de intrare să fie situate în asa fel incat sa permita primirea de aer proaspat pentru a acoperi intreaga camera.

Sistemul de ventilatie bazat pe introducerea aerului, opusul elei de mai sus. Prin aceasta metoda, aerul din camera este presurizat si „evadeaza” din camera prin orice deschidere disponibila.

Cel de-al treilea sistem de ventilatie este cel combinat, introducere si evacuare. Utilizarea ambelor metode conduce la un sistem complet de ventilatie. Aspiratia se poate face in locul cel mai facil, iar evacuarea unde este mai eficienta. Totodata se va tine seama de dimensionarea ventilatoarelor de introducere sa fie cu 20% mai mari decat cele de evacuare, astfel se presurizeaza camera eliminand senzatia de curent.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo