Criteriul National

Tot ce trebuie sa stii despre un sistem de ventilatie

Tot ce trebuie sa stii despre un sistem de ventilatie
octombrie 30
14:11 2017

Alegerea unui sistem de ventilatie nu este o solutie doar pentru centrele comerciale, birouri sau restaurante, ci poate fi implementata cu succes si in cladirile rezidentiale. Insa alegerea solutiei corecte trebuie sa ia in calcul o seama de factori – dimensiunea, structura cladirii, feroneria etc.

Indiferent ca vorbim despre o cladire noua sau una in proces de renovare, sistemele de ventilatie trebuie sa tina cont de scopul propus – costuri reduse de incalzire, calitate imbunatatita a aerului, intretinere simpla, etc., dar sa se adapteze si arhitecturii existente.

Un sistem de ventilatie este catalogat in 3 mari grupe:

 • Uz Menajer
 • Uz Comercial
 • Uz Industrial

De cealalta parte, atunci cand se alege montajul unui sistem de ventilatie intr-o cladire rezidentiala, alegerea sistemului se va face in functie de:

 • Volumul camerei;
 • tipul si caracteristicile ale aerului: aer curat, aer contaminat sau poluat;
 • tipul de configurare al ventilatorului;
 • Montate pe perete cu tubulatura de extractie;
 • Montate pe perete cu evacuare direct către exterior;
 • Ventilator de fereastra;
 • Ventilator pentru sisteme centralizate;
 • conditiile de temperatură si umiditate;
 • debitul si presiunea disponibila solicitata;
 • nivelul de zgomot;
 • tipul de alimentare necesara: monofazat sau tifazat.

Pentru a alege ventilatorul potrivit camerei sau apartamentului, trebuieverificat mai intai numarul de schimburi ale aerului necesare in mod obisnuit camerei. Astfel, se inmulteste volumul camerei cu numărul schimburilor de aer necesar.

Spre exemplu, in camerele de mari dimensiuni, este recomandata instalarea a două sau mai multe ventilatoare mici care pot asigura acelasi volumul necesar de ventilatie.

Sistemul bazat pe evacuare este cel mai simplu si cel mai economic. Eficacitatea ventilatiei depinde de cantitatea de aer proaspat introdus si de distributia lui. Cu acest sistem, pe langa optiunea de a extrage o anumita cantitate de aer intr-o anumită perioadă de timp, gurile de evacuare si de intrare să fie situate în asa fel incat sa permita primirea de aer proaspat pentru a acoperi intreaga camera.

Sistemul de ventilatie bazat pe introducerea aerului, opusul elei de mai sus. Prin aceasta metoda, aerul din camera este presurizat si „evadeaza” din camera prin orice deschidere disponibila.

Cel de-al treilea sistem de ventilatie este cel combinat, introducere si evacuare. Utilizarea ambelor metode conduce la un sistem complet de ventilatie. Aspiratia se poate face in locul cel mai facil, iar evacuarea unde este mai eficienta. Totodata se va tine seama de dimensionarea ventilatoarelor de introducere sa fie cu 20% mai mari decat cele de evacuare, astfel se presurizeaza camera eliminand senzatia de curent.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro